Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός των Αμερικανών για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Δημοσιεύτηκε στις 23/09/2024 20:58

Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός των Αμερικανών για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο των υποκλοπών και της διακίνησης του λογισμικού Predator στις ΗΠΑ από ό,τι έλαβε εδώ, στη χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας υπόθεσης που κρίνεται διεθνώς ως επικίνδυνη για τη δημοκρατία και για την εθνική ασφάλεια συμμαχικών μας χωρών.

Ο OFAC επισημαίνει ότι όσοι εμπλέκονται σε συναλλαγές με τις κυρωθείσες οντότητες και άτομα μπορεί να εκτεθούν σε κυρώσεις

Διόλου τυχαία, αυτή την εβδομάδα το πανίσχυρο Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών κλιμάκωσε την αμερικανική αντίδραση προσθέτοντας και νέες κυρώσεις στον Φέλιξ Μπίτζιο, δύο κύπριες υπηκόους, δύο ακόμη άτομα και μία νομική οντότητα που σχετίζονται με την Intellexa, για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή του κατασκοπευτικού λογισμικού.

Υπενθυμίζεται ότι τα άτομα και η εταιρεία που τίθενται σε κυρώσεις είναι:

• Ο Φέλιξ Μπίτζιος που αναφέρεται ως «ο πραγματικός δικαιούχος μιας εταιρείας του Intellexa Consortium που χρησιμοποιήθηκε για την προμήθεια του λογισμικού Predator σε έναν ξένο κυβερνητικό πελάτη. Ο Μπίτζιος διετέλεσε επίσης διευθυντής της Intellexa ΑΕ, μιας εταιρείας του Intellexa Consortium που έχει τεθεί σε κυρώσεις με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13694, όπως τροποποιήθηκε».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπίτζιος ελέγχεται ποινικά στην Κύπρο γιατί δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της προηγούμενης απόφασης των ΗΠΑ να θέσουν σε καθεστώς κυρώσεων την εταιρεία Intellexa για το Predatorgate, η εταιρεία του, Santinomo Ltd, άλλαξε τη σύνθεσή της και τους αξιωματούχους της με προχρονολογημένα εικονικά έγγραφα, σε μια απόπειρα να απεμπλακεί. Στην Ελλάδα, από την άλλη, ο Μπίτζιος διώκεται για το πλημμέλημα της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου, μαζί με τους Ταλ Ντιλιάν, Σάρα Χάμου και Γιάννη Λαβράνο.

• Ο ελβετός διαχειριστής πολλών εταιρειών του Ταλ Ντιλιάν, Αντρέα Γκαμπάτσι, που αναφέρεται ως «ο κύριος μέτοχος των Thalestris Limited και Intellexa Limited, μελών του Intellexa Consortium. Η Thalestris Limited έχει τα δικαιώματα διανομής του λογισμικού Predator και είναι η μητρική εταιρεία της Intellexa ΑΕ».

• Ο Μερόμ Χαρπάζ ως «υψηλόβαθμο στέλεχος του Intellexa Consortium που διετέλεσε διευθυντής της Intellexa ΑΕ». Κατά την έρευνα του Αρείου Πάγου, ο μοναδικός υπάλληλος της Intellexa που κλήθηκε να καταθέσει κατονόμασε τον Χαρπάζ ως τον επικεφαλής των γραφείων της εταιρείας στην Αθήνα, που έκανε και τις προσλήψεις του προσωπικού. Παρ’ όλα αυτά, δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει από τον αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση.

• Η Κύπρια Παναγιώτα Καραόλη ως «διευθύντρια πολλών οντοτήτων του Intellexa Consortium που ελέγχονται από τη Thalestris Limited ή είναι θυγατρικές της».

• Η κύπρια δικηγόρος Αρτεμις Αρτεμίου ως «γενική διευθύντρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings), μέλους του Intellexa Consortium».

• Η Aliada Group Inc., «μια εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους που έχει διευκολύνει συναλλαγές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν το δίκτυο. Διευθύνεται από τον Ντίλιαν, συνδέεται με την Intellexa ΑΕ και την Intellexa Limited, ενώ κατέχει μετοχές στη Cytrox Holdings».

Δεύτερο σετ κυρώσεων
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το δεύτερο σετ κυρώσεων που επιβάλλει ο OFAC μετά τις 5 Μαρτίου, οπότε είχε θέσει σε «μαύρη λίστα» τους ιδρυτές της Intellexa Ντίλιαν και Χάμου. Εχουν προηγηθεί, επίσης, η επιβολή εμπορικών κυρώσεων από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και η απαγόρευση έκδοσης βίζας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε 13 άτομα.

Με τις νέες κυρώσεις ο OFAC δεν προχωρά απλώς σε «πάγωμα» τυχόν περιουσιακών στοιχείων που έχουν στις ΗΠΑ. Προσθέτει και την επισήμανση ότι «οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε ορισμένες συναλλαγές με τις κυρωθείσες οντότητες και άτομα μπορεί να εκθέσουν τους εαυτούς τους σε κυρώσεις ή να υπόκεινται σε επιβολή κυρώσεων.

Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν οποιαδήποτε συνεισφορά ή παροχή κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών προς ή για το όφελος οποιουδήποτε χαρακτηριζόμενου προσώπου ή τη λήψη οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο».

Αυτό πολύ πρακτικά σημαίνει πως κάθε ελληνική, κυπριακή ή διεθνής τράπεζα θα πρέπει να ενημερώνει τον OFAC για τις τραπεζικές κινήσεις του Μπίτζιου και των υπολοίπων, ενώ το ίδιο θα πρέπει να κάνει οποιοσδηποτε συναλλάσσεται εάν δεν θέλει να βρεθεί κι αυτός ελεγχόμενος.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook