«Σφαλιάρα» ΝΑΤΟ σε Τουρκία – «Δε θα στηρίξουμε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία»
Το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέδια να παράσχει στην Άγκυρα στρατιωτική υποστήριξη, αν η Τουρκία εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο TASS διπλωματική πηγή χώρας του ΝΑΤΟ, ενώ το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως ο συριακός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο δεκάδων οικισμών στην επαρχία του Χαλεπίου.
«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα υποστηρίξουν την επίκληση του Άρθρου 5 σχετικά με τον θάνατο τούρκων στρατιωτών στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ιντλίμπ», επισήμανε η πηγή. Σύμφωνα με την ίδια, το ΝΑΤΟ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στην Τουρκία στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.
Επελαύνουν οι δυνάμεις του Άσαντ
Στο μεταξύ, ο συριακός κυβερνητικός στρατός ανακοίνωσε, σύμφωνα με το SANA, πως «ανακτήθηκε ο πλήρης έλεγχος δεκάδων χωριών και κωμοπόλεων στη δυτική και τη βορειοδυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου».
Σύμφωνα με τη διοίκηση του συριακού στρατού, τα περάσματα Μιζνάρ και Μουχαϊρέζ, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου και στην πόλη Σάρακεμπ, άνοιξαν ώστε να επιτραπεί στους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ο συριακός στρατός επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του να συνεχίσει να απελευθερώνει τη χώρα από τρομοκράτες.
Το SANA είχε μεταδώσει νωρίτερα πως συριακές κυβερνητικές δυνάμεις απελευθέρωσαν περίπου 30 οικισμούς στην επαρχία του Χαλεπίου, εξαναγκάζοντας ομάδες μαχητών να αποσυρθούν προς τα τουρκικά σύνορα. Μερικοί από τους οικισμούς αυτούς παρέμεναν υπό τον έλεγχο τω ανταρτών από το 2012.
Η μάχη της Ιντλίμπ – Τα στρατόπεδα και η κλιμάκωση
Ο πόλεμος στη Συρία μετρά ήδη εννέα χρόνια και η διεθνής κοινότητα γίνεται εσχάτως μάρτυρας μία ακόμα κλιμάκωσης της ένοπλης βίας, καθώς η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της ξεκίνησαν νέα εκστρατεία εναντίον περιοχών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση στο βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια, καθώς η κυβέρνηση της Συρίας και οι συμμαχικές δυνάμεις ανακατέλαβαν περιοχές που έλεγχε η αντιπολίτευση σε ολόκληρη τη χώρα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και μαχητές της αντιπολίτευσης από αυτές τις περιοχές μεταφέρθηκαν στην επαρχία Ιντλίμπ.
Τμήματα των επαρχιών Ιντλίμπ και Χαλέπι είναι τώρα οι πρώτες γραμμές της μάχης μεταξύ συριακών ενόπλων ομάδων αντιπολίτευσης, μερικοί από τους οποίους υποστηρίζονται από την Τουρκία και οι δυνάμεις της Ρωσίας και του Ιράν που είναι πιστές στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος πιέζει να ανακτήσει τον έλεγχο του συνόλου της χώρας.
Η συριακή κυβέρνηση προσπάθησε να αναλάβει τον έλεγχο της στρατηγικής εθνικής οδού Μ5, η οποία διέρχεται από τις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ και η οποία ήταν κάποτε σημαντική εμπορική διαδρομή που συνέδεε το Χαλέπι με τη Δαμασκό και το νότο της χώρας.
Η επαρχία Ιντλίμπ βρίσκεται επίσης δίπλα στην επαρχία Λαττάκεια, ένα οχυρό της κυβέρνησης της Συρίας που φιλοξενεί τη ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση Χμέιμιμ.
Το 2018, η πρόοδος των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ σταμάτησε όταν η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην επαρχία από την οποία θα αποχωρούσαν ορισμένες ομάδες αντιπολίτευσης.