Σφαγή στο Πάρκλαντ: Αντιμέτωπος με 100ετή κάθειρξη αστυνομικός που έμεινε αμέτοχος

Δημοσιεύτηκε στις 05/06/2019 20:00

Σφαγή στο Πάρκλαντ: Αντιμέτωπος με 100ετή κάθειρξη αστυνομικός που έμεινε αμέτοχος

Με ένα σπαρακτικό του μήνυμα στο Twitter, ο Φρεντ Γκούτενμπεργκ, ο οποίος έχασε τη 14χρονη κόρη του στο λύκειο του Πάρκλαντ, έγραψε όταν ενημερώθηκε για τη σύλληψη του Πίτερσον: «Να σαπίσεις στην κόλαση. Θα μπορούσες να έχεις σώσει κάποια από τα 17 (θύματα). Θα μπορούσες να έχεις σώσει την κόρη μου»

Πρόκειται για ένα από τα πλέον τραγικά περιστατικά των τελευταίων δεκαετιών. Το μακελειό στο λύκειο «Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας» του Πάρκλαντ στις ΗΠΑ στις 14 Φεβρουαρίου του 2018 προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να συγκλονίζει.

Την ημέρα εκείνη ένας πρώην μαθητής του σχολείου, ονόματι Νίκολας Κρουζ, εισέβαλε στο κτίριο με ένα ημιαυτόματο τουφέκι στα χέριακ αι άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, σκοτώνοντας 17 μαθητές 14 μαθητές και τρία μέλη του προσωπικού.

Ένα χρόνο και κάτι μετά την τραγωδία, ένας αστυνομικός κρατείται κατηγορούμενος για αμέλεια καθήκοντος γιατί είχε μείνει αδρανής την ώρα που έπεφταν νεκροί οι μαθητές. Πρόκειται για τον 56χρονο Σκοτ Πίτερσον, αρμόδιο για την ασφάλεια του σχολείου, ο οποίος δεν επενέβη κατά τη διάρκεια του μακελειού.

Ο Πίτερσον συνελήφθη χθες με τις κατηγορίες της αμέλειας και της ψευδορκίας έπειτα από 15 μήνες ερευνών, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας επιβολής του νόμου της Φλόριντα (FDLE). Πλέον αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 100 ετών. Συνολικά εις βάρος του Πίτερσον απαγγέλθηκαν 11 κατηγορίες και ορίστηκε εγγύηση ύψους 102.000 δολαρίων.

Ένα μήνα μετά την τραγωδία δημοσιεύθηκε ένα βίντεο διάρκειας περίπου 30 λεπτών στο οποίο εμφανιζόταν ο αστυνομικός, με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρία, να μιλά στον ασύρματό του, να μετακινείται με το όχημά του και να παίρνει θέση έξω από το κτίριο από το οποίο έβγαιναν οι μαθητές για να γλιτώσουν, χωρίς ωστόσο να προσπαθεί να μπει στο εσωτερικό του για να σταματήσει τον δράστη.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον είχε χαρακτηρίσει «δειλό». Ο Πίτερσον «δεν έκανε απολύτως τίποτα για να περιορίσει» τον απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης, τόνισε ο Ρικ Σγουέρινγκεν επιθεωρητής της FDLE. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την πλήρη αδράνειά του, ούτε καμία αμφιβολία ότι η αδράνεια αυτή κόστισε ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο αστυνομικός αρνήθηκε να καθορίσει την προέλευση των πυρών, προστάτευσε τον εαυτό του την ώρα που σκοτώνονταν μαθητές και συνέστησε να άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που έφτασαν στο σημείο να διατηρήσουν απόσταση 150 μέτρων από το κτίριο όπου εκτυλισσόταν τη τραγωδία.

Την εποχή εκείνη ο Πίτερσον ήταν αναπληρωτής σερίφης της κομητείας του Μπρόουαρντ, στην οποία ανήκει το Πάρκλαντ, όμως μετά την τραγωδία τέθηκε σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια παραιτήθηκε. Ο ίδιος δήλωσε ότι τον «στοιχειώνει» το μακελειό και υπερασπίστηκε τον εαυτό του μέσω των δικηγόρων του, δηλώνοντας ότι ακολούθησε τη διαδικασία.

Με ένα σπαρακτικό του μήνυμα στο Twitter, ο Φρεντ Γκούτενμπεργκ, ο οποίος έχασε τη 14χρονη κόρη του στο λύκειο του Πάρκλαντ, έγραψε όταν ενημερώθηκε για τη σύλληψη του Πίτερσον: «Να σαπίσεις στην κόλαση. Θα μπορούσες να έχεις σώσει κάποια από τα 17 (θύματα). Θα μπορούσες να έχεις σώσει την κόρη μου».

Επιζώντες δεν άντεξαν να συνεχίσουν να ζουν…

Ο αντίκτυπος της σφαγής ήταν τρομακτικός ακόμα καιγια τους επιζώντες, αποδεικνύοντας ότι το τραύμα ενός τέτοιου περιστατικού δεν επουλώνεται εύκολα. Τον περασμένο Φεβρουάριο δύο νέοι οι οποίοι είχαν επιζήσει από την επίθεση αυτοκτόνησαν, με διαφορά μιας εβδομάδας μεταξύ τους.

Η Σίντνεϊ Αϊέλο είχε δει τον Νίκολας Κρουζ να εισβάλλει στο σχολείο της με ένα ημιαυτόματο τουφέκι και να σκοτώνει δύο στενούς φίλους της. Εκτοτε υπέφερε από μετατραυματικό στρες και από το σύνδρομο ενοχής του επιζώντος, σύμφωνα με τους γονείς της. Έδωσε τέλος στη ζωή της σε ηλικία 19 ετών.

Λίγες μέρες πριν άλλος ένας μαθητής που γλίτωσε από τη φονική επίθεση αυτοκτόνησε. Το όνομά του δεν αποκαλύφθηκε, αλλά, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αυτός ή αυτή ήταν 15 ετών.

Την ίδια εποχή, καθώς το Πάρκλαντ αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει το πένθος για τους δύο νέους θανάτους, ο πατέρας ενός μικρού κοριτσιού που σκοτώθηκε σε άλλη φονική επίθεση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, έφυγε και αυτός από τη ζωή. Ο 49χρονος Τζέρεμι Ρίτσμαν έχασε την κόρη του Αβιελ το 2012, όταν ένας άνδρας άνοιξε πυρ στο σχολείο αυτό του Κονέκτικατ, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, σκοτώνοντας 20 παιδιά ηλικίας 6-7 ετών και 6 εκπαιδευτικούς προτού αυτοκτονήσει.

in.gr