Σελήνη: Πίσω στη Γη η κάψουλα που θα έφερνε τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά

Δημοσιεύτηκε στις 25/06/2024 17:58

Σελήνη: Πίσω στη Γη η κάψουλα που θα έφερνε τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά

Η κάψουλα που θα μετέφερε στη Γη τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης προσεδαφίστηκε την Τρίτη στην Κίνα, ένα επίτευγμα που χαιρέτισε ως «ορόσημο»

ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, χωρίς όμως να διευκρινιστεί αν ο θησαυρός έφτασε και σε ποια κατάσταση.

Η κάψουλα έπεσε με αλεξίπτωτο σε ερημική περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας στις 09.07 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το κρατικό κανάλι CCTV, μεταφέροντας το υλικό που είχε συλλεχθεί νωρίτερα τον Ιούνιο από την Λεκάνη Άιτκιν, έναν κρατήρα στην πλευρά της Σελήνης που δεν κοιτά ποτέ προς τη Γη.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος Τσανγκ Κεζιάν ανακοίνωσε λίγο αργότερα την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής Chang’e-6, η οποία είχε εκτοξευτεί στις 3 Μαΐου και έκανε η Κίνα την πρώτη χώρα που πατά στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού.

Τα δείγματα πρόκειται να μεταφερθούν αεροπορικώς στο Πεκίνο για ανάλυση, σύμφωνα με το CCTV.

 

Τα περίπου 2 κιλά σκόνης και πετρωμάτων που ελπίζουν ότι συνέλεξαν οι υπεύθυνοι της αποστολής θα υποβληθούν σε αναλύσεις από κινέζους και ξένους επιστήμονες με την ελπίδα να ανακαλύψουν νέα στοιχεία για τον σχηματισμό της Γης και της Σελήνης. Η επιφάνεια της αθέατης πλευράς είναι γενικά πιο αρχαία από την ορατή, η οποία καλύπτεται από πιο πρόσφατες ροές λάβας.

Τα δείγματα που είχε μεταφέρει η προηγούμενη αποστολή, Chang’e-5, από την ορατή πλευρά της Σελήνης, οδήγησαν στην ανακάλυψη νέων ορυκτών και περιόρισε τις αβεβαιότητες στις εκτιμήσεις για την ηλικία του δορυφόρου.

Η επιτυχία του κινεζικού προγράμματος σεληνιακής εξερεύνησης, το οποίο ανταγωνίζεται στενά τις ΗΠΑ, είναι πιθανό να προσελκύσει συνεργασίες με περισσότερους ξένους επιστήμονες και κυβερνήσεις, επισημαίνει το Reuters.

Η ανάκτηση δειγμάτων από την αθέατη πλευρά έρχεται την ώρα που η εξερεύνηση των σεληνιακών πόρων και η στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος γίνονται όλο και πιο πιεστικά γεωπολιτικά ζητήματα.

Ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για το κινεζικό πρόγραμμα σεληνιακής εξερεύνησης σε ένα πλαίσιο «διαστημικής κούρσας» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεωβν.

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, αντίθετα, συνεργάστηκε με την Κίνα σε ένα από τα επιστημονικά φορτία του Chang’e-6.

Εκπρόσωποι της ESA θα επισκεφθούν την κινεζική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος τον Οκτώβριο για τη συνέχιση της συνεργασίας τους, δήλωσε ο Νιλ Μέλβιλ-Κένι, μηχανικός της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

«Γνωρίζουμε ότι [η αθέατη πλευρά] είναι πραγματικά διαφορετικό μέρος. Αποτελείται από διαφορετικά υλικά και έχει διαφορετική ιστορία […] Είναι θεμελιώδους επιστημονικής σημασίας το να φέρουμε αυτά τα δείγματα» είπε. ΙΝ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook