Σεισμός στην Ταϊβάν: Στους 10 οι νεκροί, πάνω από 650 εγκλωβισμένοι – Το κλειδί της γρήγορης αντίδρασης
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Τετάρτη τη γραφική κομητεία Χουαλιέν, στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, καθώς σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία της Πυροσβεστικής (NFA), πλέον έφτασε τους 10.
Το 10ο άτομο που έχασε τη ζωή του από τον σεισμό βρέθηκε στο μονοπάτι Littile Zhuilu Trail την Πέμπτη.
Ακόμα η Πυροσβεστική σημείωσε ότι ακόμα 663 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ σε 1.067 ανέρχονται οι τραυματίες.
Την Τετάρτη, περισσότεροι από 200 άνθρωποι βρίσκονταν σε καταφύγια σε όλη την κομητεία Χουαλιέν και 10.000 νοικοκυριά ήταν χωρίς νερό. Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν επίσης σε ορυχεία σε όλη την περιοχή την Τετάρτη.
Ειδικότερα 64 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στο ανοιχτό ορυχείο Heping με την NFA να δηλώνει ότι όλοι τους απομακρύνθηκαν με ασφάλεια γύρω στο μεσημέρι της Πέμπτης. Επτά άνθρωποι παγιδεύτηκαν στο ορυχείο Zhonghe, με έξι ανθρώπους να διασώζονται από το ορυχείο που βρίσκεται σε λατομείο.
«Ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Η κυβέρνηση της κομητείας και το τοπικό διοικητικό γραφείο συνεργάστηκαν για να ελαχιστοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά»
Οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν να προσεγγίσουν τα σημεία ωστόσο οι κατεστραμμένες υποδομές στο σημείο και οι πέτρες και τα συντρίμμια σε ένα μονοπάτι που οδηγούσε στην περιοχή.
Μεταξύ των εγκλωβισμένων ήταν 50 υπάλληλοι ξενοδοχείων στο απομακρυσμένο φαράγγι Ταρόκο, οι οποίοι ταξίδευαν για να εργαστούν με μικρά λεωφορεία όταν χτύπησε ο σεισμός. Αφού ήταν απρόσιτοι για το μεγαλύτερο μέρος της Τετάρτης, τρεις εργαζόμενοι πήγαν με πεζοπορία στο ξενοδοχείο στο φαράγγι και ανέφεραν ότι οι υπόλοιποι ήταν ασφαλείς, μετέδωσε το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ότι υπάρχουν 92 κατεστραμμένα κτίρια στις πληγείσες περιοχές. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια στην κομητεία Χουαλιέν, σχεδόν 10.000 νοικοκυριά είναι χωρίς νερό και περισσότερα από 300 νοικοκυριά είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ανέφεραν.
Η γρήγορη αντίδραση
Όταν σεισμός χτύπησε τη Χουαλιέν ο τοπικός αξιωματούχος, Τσανγκ Τουνγκ-γιάο ήξερε ακριβώς τι να κάνει, έχοντας την εμπειρία μίας σεισμικής δόνησης αντίστοιχου μεγέθους πριν από έξι χρόνια.
Μέσα σε δύο ώρες μετά τον σεισμό οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να πάνε στις δουλειές τους, ο Τσανγκ δήλωσε ότι οργανώθηκε καταφύγιο έκτακτης ανάγκης σε κοντινό σχολείο όπου πάνω από 130 κάτοικοι κατέληξαν να περάσουν τη νύχτα.
«Η συντονισμένη επαφή με τις κυβερνητικές υπηρεσίες ήταν το κλειδί», δήλωσε στο Reuters ο Τσανγκ, ο επικεφαλής της συνοικίας, το κατώτερο επίπεδο αιρετού αξιωματούχου στην Ταϊβάν.
Από τον σεισμό των 6,4 βαθμών του 2018, στο οποίο επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο Τσανγκ δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές έχουν ενισχύσει τον συντονισμό με τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφών και την παροχή βοήθειας.
Αυτή τη φορά, αξιωματούχοι της κομητείας και η αστυνομίας μαζί με άλλες μονάδες που βοήθησαν να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές στην πόλη Χουαλιέν συνεργάστηκαν για να εκκενώσουν κτίρια που υπέστησαν ζημιές πριν καταρρεύσουν σε έναν από τους μετασεισμούς.
«Ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Η κυβέρνηση της κομητείας και το τοπικό διοικητικό γραφείο συνεργάστηκαν για να ελαχιστοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά», δήλωσε ακόμα ο Τσανγκ.
Η εμπειρία
Οι σεισμοί κάθε άλλο παρά ασυνήθιστο φαινόμενο είναι για την Ταϊβάν, που βρίσκεται κοντά στο σημείο που συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες και πολλές δονήσεις σημειώνονται κατά μήκος της ανατολικής ακτής, που είναι κυρίως αγροτική και αραιοκατοικημένη. Η περιοχή προσελκύει επίσης πολλούς τουρίστες.
Πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σεισμό στη νότια Ταϊβάν το 2016 ενώ ο σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών το 1999 στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.000.
Ο σεισμός του 1999, που είναι γνωστός ως «σεισμός 921» καθώς σημειώθηκε στις 21/9, ήταν αυτός που έδωσε την ώθηση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον οικοδομικό κανονισμό και να ενισχύσει τη νομοθεσία για τη διαχείριση καταστροφών.
Η 21η Σεπτεμβρίου έχει πλέον οριστεί ως ημέρα για ασκήσεις για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε όλη την Ταϊβάν και την ημέρα εκείνη στέλνονται δοκιμαστικά, προειδοποιητικά μηνύματα για φαινόμενα όπως σεισμοί και τσουνάμι στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων και τα σχολεία σε όλο το νησί κάνουν ασκήσεις εκκένωσης.
Διδάγματα
Στη Χουαλιέν, η Ντόνα Γου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ υποδιευθύντρια του τοπικού παραρτήματος της The Mustard Seed Mission, μιας χριστιανικής οργάνωσης, δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της καταστροφής το 2018 ήταν χαώδης και ότι αντλήθηκαν διδάγματα από τότε.
«Όλοι έκαναν το ίδιο πράγμα. Οι εργασίες δεν ήταν συντονισμένες», δήλωσε. «Αυτή τη φορά, κάθε ομάδα είχε διαφορετικά καθήκοντα».
Η Ταϊβάν έχει έναν ακόμα πιεστικό λόγο για να ετοιμάσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις καταστροφές -την πιθανή επίθεση από την Κίνα, που εντείνει τις στρατιωτικές και πολιτικές πιέσεις για να αναγκάσει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν να ενδώσει στις κυριαρχικές βλέψεις του Πεκίνου.
Το σύστημα προειδοποίησης για σεισμού, με έναν συναγερμό που ηχεί στα κινητά τηλέφωνα, είναι το ίδιο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση στην περίπτωση επικείμενης αεροπορικής επιδρομής από την Κίνα.
Η Ταϊβάν πραγματοποιεί κάθε χρόνο ασκήσεις πολιτικής άμυνας, κυρίως για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αν και πέρυσι κάλυψε την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας κινεζικής επίθεσης.
Το υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων της Ταϊβάν, που συστήθηκε το 2022 και έκτοτε είναι επιφορτισμένο με τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των δικτύων επικοινωνίας, ανέφερε ότι τα δίκτυα, κυρίως αυτά που αφορούν τις υπηρεσίες ίντερνετ, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα μετά τον τελευταίο σεισμό.
Οι πόλεις και οι κομητείες της Ταϊβάν έχουν διασώστες σε 24ωρη επιφυλακή, έτοιμοι να ανταποκριθούν ανά πάσα στιγμή.
Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα μετά τον τελευταίο σεισμό, για παράδειγμα, οι αρχές στη νότια πόλη Καοσιούνγκ είχαν κινητοποιήσει τις δικές τους ομάδες διάσωσης για να πάνε στη Χουαλιέν και τις απέστειλαν στην κοντινή αεροπορική βάση Πινγκτούνγκ για να μεταβούν στην πληγείσα περιοχή με πολεμικά αεροσκάφη.
Οι ομάδες αυτές μεταβαίνουν τακτικά σε άλλες ζώνες καταστροφής σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας που πέρυσι επλήγη από ισχυρό σεισμό.