Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Ζημίες στην δεύτερη γέφυρα του Βοσπόρου
Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Πέμπτης προκάλεσε ζημιές σε αρκετά σημεία της πόλης.
Ο σεισμός που σύμφωνα με μαρτυρίες είχε διάρκεια πάνω από 15 δευτερόλεπτα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην πόλη των εκατομμυρίων κατοίκων με πολλούς να έχουν βγει στους δρόμους πανικόβλητοι.
Μιναρές σε τζαμί κατέρρευσε από την σεισμική δόνηση και οι αρχές «έκλεισαν» προληπτικά το συγκεκριμένο τετράγωνο.
Εκτός από τον μιναρέ ζημιές καταγράφηκαν και στη δεύτερη γέφυρα του Βοσπόρου, του «Μωάμεθ του Πορθητή».
Από τα 5,8 Ρίχτερ άνοιξε το τσιμέντο βγήκαν στην επιφάνεια καλώδια και υλικά που μπορούν να καταστούν επικίνδυνα για τους περαστικούς.
Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ένα σημαντικό ρήγμα και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον «Big One», τον μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σ’ αυτή τη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα όπως άλλωστε έγραψε και το Twitter ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Πολυώροφο κτίριο σείεται από τον σεισμό
Απίστευτα βίντεο από την ώρα του σεισμού, διάρκειας πάνω από 15 δευτερόλεπτα, έχουν αναρτήσει οι χρήστες στο Twitter. Ενα από αυτά δείχνει ένα πολυώροφο κτίριο να σείεται στην Κωνσταντινούπολη την ώρα του σεισμού.
İstanbul’dan korkunç bir görüntü..
Nasıl sallanıyor..😳😳
Allah sonumuzu hayır etsin..pic.twitter.com/uWxKEBSWCl— Fırat Günayer (@firatgunayer) 26 Σεπτεμβρίου 2019
Εκκενώθηκαν τα σχολεία
Ο δήμαρχος Κων/λης Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές.
Ωστόσο αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους να γυρίσουν όλοι οι μαθητές στα σπίτια τους, καθώς από το σεισμό που κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα προκλήθηκε πανικούς.
Λέκκας: Κομβικό το σημείο του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος μίλησε στο One Channel, «ο χώρος που έγινε είναι ένας χώρος κομβικός γιατί έχουμε να κάνουμε με το ρήγμα της Ανατολίας και με τις προγενέστερες μεγάλες δονήσεις οι οποίες εκδηλώθηκαν το 1999 στο Ιζμίτ».
Όπως είπε, το ρήγμα της Ανατολίας είναι ένα ρήγμα το οποίο δραστηριοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το ανατολικό μέρος της Τουρκίας έως το δυτικό. Το 1999 είχε σπάσει το τμήμα το οποίο είναι στο Ιζμίτ και περιμένουμε βεβαίως να σπάσει το τμήμα που είναι κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα δε με τον κ. Λέκκα, αυτός δεν είναι ο ισχυρότερος σεισμός που μπορεί να δώσει το ρήγμα. «Μπορεί να δώσει μέχρι 7 βαθμούς» είπε.