Σεισμός στην Αλβανία : Συνεχίζουν να αναζητούν αγνοούμενους – Έχουν γίνει 500 μετασεισμοί
Υπεράνθρωπες προσπάθειες κάνουν τα σωστικά συνεργεία προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια στο Δυρράχιο.
Όσο περνάνε οι ώρες μεγαλώνει και ο αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό στην Αλβανία, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ.
Το φονικό χτύπημα το Εγκέλαδου έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 46 ανθρώπους, ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες και καταστρέφοντας περιουσίες, ενώ ο αριθμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κι άλλο.
Μέλη συνεργείων έρευνας και διάσωσης ανέσυραν τα πτώματα μιας μητέρας, των δίδυμων παιδιών της, δύο ετών, και του γιου της, επτά ετών, από τα συντρίμμια ενός σπιτιού στο Δυρράχιο (δυτικά).
Ευρωπαϊκές και αλβανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης ανέσυραν ακόμη έναν άνθρωπο νεκρό από τα συντρίμμια ξενοδοχείου πάνω σε μια ακτή του Δυρραχίου στην Αδριατική, ενώ η κούρσα με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζεται.
Καταγράφηκαν πάνω από 500 μετασεισμοί
Οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει πάνω από 500 μετασεισμικές δονήσεις από την Τρίτη, αρκετές πάνω από 5,0 βαθμούς, που ταρακουνούν κτίρια και τρομοκρατούν τους πολίτες, το τραύμα των οποίων μάλλον θα χρειαστεί πολύ καιρό για να επουλωθεί.
Η Αλβανία, που κανονικά θα εόρταζε την 107η επέτειο από την ανεξαρτησία της χθες Πέμπτη — όλες οι επίσημες τελετές ακυρώθηκαν — είχε να βιώσει φονικό σεισμό από το 1979, όταν σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι, και γενικά το επίπεδο προετοιμασίας στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών χαρακτηρίζεται χαμηλό από ειδικούς.
Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία, κράτη της Βαλκανικής και όχι μόνο έχουν στείλει ειδικευμένες ομάδες για να συμβάλλουν στην προσπάθεια διάσωσης παγιδευμένων.
Στα συντρίμμια του τετραώροφου σπιτιού του Μπέρτι Λάλα, 40 ετών, μια ιταλική ομάδα έρευνας και διάσωσης ανέκτησε τα πτώματα της γυναίκας του, των διδύμων τους και του γιου τους, που καταπλακώθηκαν από το ταβάνι έχοντας αγκαλιαστεί στο κρεβάτι.
Ο παράλυτος μεγαλύτερος αδελφός του Λάλα παραμένει παγιδευμένος στα συντρίμμια του σπιτιού, που χτίστηκε σε έκταση όπου αποξηράνθηκε τέλμα στο Δυρράχιο, το κυριότερο αλβανικό λιμάνι. Η μεγαλύτερη κόρη του, οκτώ ετών, η μητέρα του, 79 ετών, και μια ανιψιά του ήδη έχει επιβεβαιωθεί πως χάθηκαν όλοι τους στην καταστροφή.
Όμως ο 17χρονος ανιψιός του ανασύρθηκε ζωντανός την Τρίτη. Κατά τα φαινόμενα σώθηκε διότι ένα πλυντήριο μετακινήθηκε όταν έγινε ο σεισμός, παγιδεύοντάς τον αλλά προσφέροντάς του ταυτόχρονα προφύλαξη.
Τα μέλη του ιταλικού συνεργείου δεν σταμάτησαν να δουλεύουν όλη τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, και συνέχιζαν χθες βράδυ να απομακρύνουν μπετόν, ενώ αλβανοί στρατιώτες φτυάριζαν ασταμάτητα συντρίμμια για να τους βοηθήσουν.
Στη βόρεια πόλη Θουμάνε, όπου ο απολογισμός ανέρχεται σε 22 νεκρούς, οι έρευνες διακόπηκαν: εντοπίστηκαν τα πτώματα όλων των αγνοουμένων πολιτών, ανάμεσά τους αυτά μιας μητέρας και της κόρης της, που βρέθηκαν αγκαλιασμένες κάτω από τα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου.
Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων, έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Βαλκανικής όπως και στη νότια Ιταλία, στην περιφέρεια της Απουλίας.
Περίπου 45 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, ενώ από τους 650 τραυματίες κάποιοι είναι σοβαρά.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες στο Δυρράχιο και στη Θουμάνε. Η κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν δωρεές σε χρήμα αντί να στέλνουν αγαθά.
Οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του ιστοτόπου GoFundMe έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει 2,2 εκατομμύρια δολάρια, είπε μια εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας πως αναμενόταν το ποσό να φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια χάρη στις εκκλήσεις από χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής.
Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που αποπειράθηκε να κάνει απάτη συγκεντρώνοντας χρήματα που υποτίθεται ότι προόριζε για τους σεισμοπαθείς.
Προβληματικές και χωρίς αντοχή οι κατασκευές
Μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός στην Αλβανία, ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Παναγιώτης Καρύδης, μιλά στο κεντρικό δελτίο του One Channel και αναλύει όσα είδε στη γειτονική χώρα.
«Γυρίσαμε όλη την περιοχή. Είδαμε διασώστες, τις κατασκευές. Από τον τρόπο κατάρρευσης και από τα μπάζα μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι κατασκευές δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, για να μη πω καθόλου καλές. Υπάρχει πρόβλημα στα υλικά, στην ποιότητα της αντοχής, στις εργασίες, ενώ δεν βοηθά καθόλου και το δυσμενές έδαφος» εξηγεί ο καθηγητής.
«Στην Αλβανία υπάρχουδύο ειδών κτίρια. Τα παλιά που κατασκευάστηκαν επί εποχής Χότζα με ένα σύστημα προκατασκευής που εισήχθη από την Ιταλία και είναι μη αντισεισμικό. Αυτά κτιρία ήταν ασυντήρητα και ασοβάτιστα, για λόγους οικονομίας. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Εγώ τα χαρακτηρίζω πέτρινα φέρετρα» λέει ο κ. Καρύδης.
«Βέβαια, υπάρχουν και τα νεότερα κτίρια που είναι κτισμένα με αντισεισμικούς κανονισμούς. Εάν γίνει κάποιος έλεγχος σε αυτά, θα μπορέσουν να επανέλθουν στη λειτουργία, εφόσον γίνουν οι κατάλληλες επισκευές» καταλήγει.