Σεισμός στην Αλβανία : Δραματικές ιστορίες μέσα από τα συντρίμμια
Ραγίζουν καρδιές οι ανθρώπινες ιστορίες μέσα από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός στην Αλβανία, ο οποίος παρέσυρε στον θάνατο 49 ανθρώπους.
Η κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι τραγική, καθώς κάθε μέρα που περνά οι άνθρωποι προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, ωστόσο αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.
Η καθημερινότητα πλέον για τους επιζώντες είναι ένας γολγοθάς και για τους επιζώντες, με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν σε σκηνές, τη στιγμή που οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες.
Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σοκάρουν, αφού οι άστεγοι ξεπερνούν τις 10.000.
Παράλληλα, έχουν περάσει τέσσερις μέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου και οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια των κτιρίων έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται.
Εκείνο που κάνει ακόμη πιο βαρύ το κλίμα είναι οι κηδείες των νεκρών.
Η ιστορίες που συγκλονίζουν
Στα χαλάσματα κυριαρχεί ο θρήνος.
Οι ελπίδες των διασωστών αναπτερώθηκαν για λίγο όταν ανέσυραν ζωντανή την 30χρονη Ντιένα Καρατζιά – Μέτσιε. Είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια εξαώροφης πολυκατοικίας στο Δυρράχιο μαζί με την 8χρονη κόρη της. Έμενε εκεί με το παιδί της και τους γονείς της απ’ όταν πέθανε ο άνδρας της.
Μάνα και κόρη έμειναν 12 ώρες αγκαλιασμένες στα συντρίμμια. Δυστυχώς, το 8χρονο κοριτσάκι δεν τα κατάφερε. Όταν η 30χρονη κατάλαβε πως το παιδί της είχε πεθάνει, ζήτησε από τους διασώστες που πάλευαν να την απεγκλωβίσουν να την αφήσουν να πεθάνει.
«Μη με αφήνετε να ζήσω, αφήστε με να πεθάνω εδώ με το παιδί μου» ήταν τα λόγια της σύμφωνα με το himara.gr. Λίγο μετά τον απεγκλωβισμό της, η 30χρονη ζωγράφος υπέκυψε στα τραύματά της και έφυγε από τη ζωή όπως η κόρη και οι γονείς της.
Η οικογένεια ζούσε σε νεόκτιστο διαμέρισμα μιας παραλιακής πολυκατοικίας στο Δυρράχιο, πανομοιότυπης με ένα γειτονικό κτίριο που και αυτό ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ισόγειο της πολυκατοικίας κατέρρευσε λόγω της δημιουργίας καταστήματος, πράγμα που έχει να κάνει με αποδυνάμωση των θεμελίων λόγω των έργων διαμόρφωσης του.
Οικογενειακή τραγωδία
Στο προάστιο του Δυρραχίου, την Κενέτα, που στα ελληνικά σημαίνει Βάλτος, αργά χθες το απόγευμα γράφτηκε ο επίλογος μιας οικογενειακής τραγωδίας. Οι διασώστες έδωσαν μάχη με τον χρόνο και τους μετασεισμούς. Μέλη οικογένειας εγκλωβίστηκαν μέσα στα συντρίμμια του σπιτιού τους. Ο πόνος αβάσταχτος για τους συγγενείς. Θρηνούν τα 8 από τα 9 εγκλωβισμένα μέλη της οικογένειας. Τυχερός στάθηκε ο 17χρονος, που τον προστάτευσε ένα πλυντήριο όπου έπεσε από το σεισμό.
Δίδυμα αγγελούδια μαζί με την μητέρα βρέθηκαν αγκαλιά στο κρεβάτι. Δίπλα τους η 13χρονη αδελφή τους. Πρόσωπα σκυθρωπά, σκαμμένα από τον πόνο μετρούσαν βασανιστικά την ώρα, τα λεπτά και κοιτούσαν στα μάτια με αγωνία τους διασώστες.
«Ο Θεός είναι μεγάλος»
«Η ελπίδα υπάρχει μέχρι το τέλος. Ο Θεός είναι μεγάλος» έλεγαν και ξανάελεγαν για τη μάνα και τα 3 παιδιά της. Στην προσπάθεια του απεγκλωβισμού της μητέρας και των τριών παιδιών της, συμμετείχε και ομάδα Ελλήνων διασωστών από την Θεσσαλονίκη.
Σε μια άλλη γειτονιά στην παραλιακή ζώνη, ένας άνδρας χάνει τις αισθήσεις του, όταν καλείται να αναγνωρίσει τη σορό που μόλις είχαν απεγκλωβίσει από τα συντρίμμια. Ήταν ο ξάδελφος του, εργαζόμενος σε ξενοδοχείο που κατέρρευσε.
«Μπαμπά συγγνώμη, έσωσα μόνο τη μαμά»
Ακόμα μια συγκλονιστική μαρτυρία έφερε στο φως της δημοσιότητας το One Channel.
Σε αυτή, ένας πατέρας περιγράφει όσα έκανε ο 8χρονος γιός του την ώρα του σεισμού.
Ο μικρός κατάφερε να απεγκλωβίσει από τα συντρίμμια την μητέρα του και στη συνέχεια, την ώρα που κατέρρεε η πολυκατοικία, επιχείρησε να σώσει και την μικρή του αδερφούλα. Κάτι που δυστυχώς δεν κατάφερε.
«Όταν πήγα στο νοσοκομείο, ο γιος μου περιέγραψε όσα είχαν συμβεί. ‘’Μπαμπά έκανε σεισμό. Μας πλάκωσε η ταράτσα. Όταν βγήκα από τα συντρίμμια άκουσα τη μαμά να ζητάει βοήθεια. Πήγα και τη βοήθησα’’» λέει ο πατέρας του 8χρονου αγοριού.
«Έβγαλε κάτω από τα ερείπια τη μάνα του. Την κατέβασε κάτω. Δεν ξέρω πως τα κατάφερε. Μόνο αυτός και ο Θεός ξέρει. Στη συνέχεια γύρισε πίσω για να σώσει την αδερφή του και τη μάνα μου. Έτρεξε πίσω στα ερείπια, αλλά δεν τον άφησαν οι γείτονες γιατί είναι μικρό παιδί» προσθέτει.
«Δεν με άφησαν οι γείτονες να γυρίσω στο σπίτι. Έσωσα μόνο τη μαμά, μπαμπά. Συγγνώμη» ήταν τα λόγια που του είπε ο 8χρονος, περιγράφει βουρκωμένος ο πατέρας.
«Όταν έσωζε τη μάνα του, ένα τούβλο, έπεσε πάνω στον ώμο του. Αν τον χτύπαγε στο κεφάλι, θα πέθαινε και ο γιός μου. Αλλά ευτυχώς ζει» λέει ο τραγικός πατέρας.
Παντού καταστροφή, 10.000 οι άστεγοι
Στο Δυρράχιο σοβαρές ζημίες έχουν υποστεί 701 κτίρια, μεταξύ των οποίων 176 πολυκατοικίες. 12 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς και 176 κρίθηκαν ακατοίκητα. Ζημιές υπάρχουν και στην περιφέρεια των Τιράνων. Στα Τίρανα επλήγησαν 202 πολυκατοικίες, με 61 από αυτές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι οκτώ να θεωρούνται ακατοίκητες. 239 κτίρια, ανάμεσα τους και παλιά αρχοντικά, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Καθώς η Αλβανία διανύει το τέταρτο 24ωρο από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, αρχίζει και φαίνεται ακόμη περισσότερο το μέγεθος της καταστροφής.
Η κυβέρνηση κάλεσε ομάδες εμπειρογνώμων από διάφορες χώρες για να αξιολογήσουν την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και να καταγράψουν τις ζημιές. Ήδη στην περιοχή μετέβη μια ομάδα Ελλήνων μηχανικών.
Μόνο στα Τίρανα οι άστεγοι, σύμφωνα με στοιχεία του Έντι Ράμα, αγγίζουν τις 3.480 άστεγους. Ο αριθμός των αστέγων στο Δυρράχιο και τη Θουμάνα είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεπερνάει τις 10 χιλιάδες.
Τα Τίρανα και το Δυρράχιο μοιάζουν με έρημες πόλεις, καθώς οι κάτοικοι τις εγκαταλείπουν μαζικά, προκειμένου να ξεφύγουν από τον φόβο που τους δημιουργούν οι μετασεισμικές δονήσεις.