Ρωσία: Ο Πεσκόφ επεξηγεί την πρόκληση Πούτιν στην Δύση για «τεχνολογική μονομαχία» με Ορέσνικ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εννοούσε με την πρόκλησή του προς τη Δύση, ότι ο πύραυλος Ορέσνικ είναι μια γενιά μπροστά από όλα τα υπάρχοντα όπλα, ενώ δεν αποτελεί πυρηνικό όπλο.
Η πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να διεξαχθεί μια «τεχνολογική μονομαχία» με τη Δύση ήταν μια απάντηση στους ισχυρισμούς σχετικά με την ευπάθεια του πυραυλικού συστήματος Ορέσνικ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Ήταν μια απάντηση σε μια ερώτηση. Η ερώτηση ήταν ότι οι εμπειρογνώμονες στη Δύση ισχυρίζονται ότι αυτό το οπλικό σύστημα έχει τρωτά σημεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απαντώντας σε ερώτηση του TASS. «Πρόκειται πραγματικά για μια απόλυτη επανάσταση στην τεχνολογία των όπλων. Αυτό ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Στις 19 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνδυασμένης συνέντευξης ερωτήσεων και απαντήσεων του Direct Line και της συνέντευξης Τύπου για το τέλος του έτους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους δυτικούς εμπειρογνώμονες που αμφισβητούν τον ρωσικό πύραυλο Ορέσνικ σε μονομαχία. Να επιλέξουν έναν στόχο στο Κίεβο, να συγκεντρώσουν εκεί την αεράμυνα και να προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν τον πύραυλο.
Σεγκέι Ριαμπκόφ: Είμαστε σίγουροι για την ισχύ των όπλων μας είπε για τον Ορέσνικ
Σχολιάζοντας το σχόλιο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μια πιθανή μονομαχία μεταξύ του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Ορέσνικ και των αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ριαμπκόφ δήλωσε: «Ο πρόεδρος τα ξεκαθάρισε όλα. Είμαστε σίγουροι για την ισχύ των όπλων μας και γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι μπορούμε πάντα να βασιστούμε σε αυτά για να διασφαλίσουμε την εθνική ασφάλεια».
Ο Ριαμπκόφ τόνισε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έδειξαν ότι η πολιτική των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας σε επίπεδα βάθους ήταν λανθασμένη.
Μέχρι στιγμής και με την υπάρχουσα τεχνολογία οι Ορέσνικ δείχνουν ασταμάτητοι
«Δεν ενισχύει την ασφάλεια των ΗΠΑ. Όσον αφορά την αποδοτικότητα του κόστους, δεν είναι η καλύτερη επιλογή, και ακόμη και με βάση τις πιο προσεκτικές εκτιμήσεις, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να δαπανηθούν χρήματα. Ίσως, η αμερικανική αμυντική βιομηχανία να επωφελείται από αυτό, αλλά σίγουρα όχι ο αμερικανικός λαός», σημείωσε ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης.
Ενοχλημένη δηλώνει η Μαρία Ζαχάροβα από τις αντιδράσεις του δυτικού Τύπου για την μονομαχία με Ορέσνικ
«Διάβασα τις αντιδράσεις στη συνέντευξη Τύπου του Ρώσου προέδρου. Η δυτική κοινή γνώμη έχει μείνει άναυδη από τη δήλωση για μια υποθετική τεχνολογική μονομαχία με τη χρήση του ρωσικού πυραύλου Ορέσνικ και της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στο παράδειγμα κάποιας εγκατάστασης στο Κίεβο» είπε αρχικά η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ.
«Υπάρχουν δηλώσεις όπως ‘πώς γίνεται αυτό’, ‘αυτό είναι απαράδεκτο’», έγραψε η διπλωμάτης στο κανάλι της στο Telegram.
«Αλήθεια; Κάθε μέρα οι δυτικοί ηγέτες μιλούν για χτυπήματα ‘βαθιά μέσα στη Ρωσία’. Και κανείς σε αυτές τις χώρες δεν λιποθυμά με τέτοιες δηλώσεις, δεν θυμάται το δίκαιο και το διεθνές δίκαιο, την ανθρωπότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε.