Εντός των επομένων ημερών αναμένονται οι πρώτες δωρεάν αποστολές σιτηρών στην Αφρική από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας να ενισχύσει την επιρροή της στην ήπειρο.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να στείλει δωρεάν σιτηρά σε έξι αφρικανικές χώρες που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη.
Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι δύο από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών και φυτικών ελαίων παγκοσμίως
Η κίνηση ακολούθησε την κριτική ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απόσυρσή της από μια συμφωνία που διευκόλυνε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας ωθούσε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των λιπασμάτων.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας, οι αποστολές θα ανέλθουν συνολικά σε 200.000 τόνους μέχρι το τέλος του έτους, με τη Σομαλία και την Μπουρκίνα Φάσο να είναι οι πρώτοι παραλήπτες. Η Ζιμπάμπουε, το Μάλι, η Ερυθραία και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία πρόκειται επίσης να λάβουν από 25.000 έως 50.000 τόνους σιτηρών το καθένα, δήλωσε ο Πούτιν τον Ιούλιο. Αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό από αυτό που καταναλώνουν.
Ενίσχυση δεσμών
Όπως επισημαίνει το Reuters, η προσπάθεια της Ρωσίας να ενισχύσει τους δεσμούς με τα αφρικανικά έθνη αυξάνοντας το εμπόριο και αναπτύσσοντας μισθοφόρους Βάγκνερ για να στηρίξουν ασταθείς κυβερνήσεις ακολουθεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να την απομονώσουν ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, παραμένει ένας δευτερεύων παίκτης: το διμερές εμπόριο με την ήπειρο ήταν μόνο 18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, έναντι 282 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας.
Οι έρευνες
Έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Κέιπ Τάουν την Κυριακή που διοργάνωσε ένα ίδρυμα που ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Thabo Mbeki προσπάθησε να διαλύσει την ιδέα ότι η Μόσχα φέρει την κύρια ευθύνη για την αύξηση του κόστους των τροφίμων. Άμεσες ή έμμεσες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία μείωσαν τις παγκόσμιες προμήθειες λιπασμάτων και αμμωνίας κατά 40,8 εκατομμύρια τόνους έως τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία υποστηρίχθηκε από ένα ταμείο που ιδρύθηκε από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο λιπασμάτων Andrey Melnichenko.
Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι δύο από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών και φυτικών ελαίων παγκοσμίως. Ο πόλεμος έχει επηρεάσει τις παγκόσμιες προμήθειες και των δύο εμπορευμάτων, με τη Ρωσία να βομβαρδίζει αποθήκες και λιμάνια της Ουκρανίας.
Ενώ το ρωσικό λίπασμα δεν έχει υποβληθεί σε διεθνείς κυρώσεις, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε ιδιοκτήτες εταιρειών που το παράγουν και οι περιορισμοί από τις τράπεζες και τα logistics, είδαν τις εξαγωγές να μειώνονται πέρυσι. Έκτοτε έχουν ανακάμψει, ωθώντας την πτώση των τιμών.
Πηγή: Ot.gr