Ρωσία: Απίστευτες οι ταχύτητες του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik – Φτάνει Λονδίνο και Παρίσι σε 20 λεπτά

Δημοσιεύτηκε στις 24/11/2024 16:35

Ρωσία: Απίστευτες οι ταχύτητες του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik – Φτάνει Λονδίνο και Παρίσι σε 20 λεπτά

Γράφημα δημοσίευσαν ρωσικά μέσα που δείχνει τις ταχύτητες που μπορεί να πιάσει ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος Oreshnik και τις αποστάσεις που μπορεί να διανύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι χρόνοι που μπορεί να κάνει ο πύραυλος
Από τον τόπο εκτόξευσής του ο βαλλιστικός πύραυλος Oreshnik, το Καπούστιν Γιάρ, μπορεί να πλήξει την Βαρσοβία σε μόλις 12 λεπτά, το Βερολίνο σε 15 λεπτά, το Παρίσι και το Λονδίνο σε 20 λεπτά, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα.

Ανίστοιχες πληροφορίες δίνει και η Daily Mail, τονίζοντας ότι το όπλο δεν είναι τόσο ισχυρό ή γρήγορο όσο οι πιο τρομακτικοί ICBM της Ρωσίας, όπως ο RS-24 Yars, ο οποίος είναι ικανός να εξαπολύσει αρκετές ξεχωριστές πυρηνικές κεφαλές οπουδήποτε στις ΗΠΑ, αφού πετάξει στο διάστημα με ταχύτητα 19.000 μίλια/ώρα.

Αλλά το «Oreshnik» εξακολουθεί να είναι ένα υπερηχητικό βλήμα που μπορεί να πετάξει με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου – ή περίπου 7.600 μίλια/ώρα – μέχρι μια εμβέλεια περίπου 5.000 χιλιομέτρων ή 3.100 μιλίων, σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές.

Εάν ο πύραυλος εκτοξευόταν από το πεδίο βολής Καπούστιν Γιάρ στη νότια περιοχή Αστραχάν της Ρωσίας, όπως έγινε στο χθεσινό χτύπημα στην Ουκρανία, ο Πούτιν θα μπορούσε ακόμα να χτυπήσει άνετα οποιονδήποτε στόχο στην Ευρώπη ή το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να χρειαστεί να στραφεί στα πιο ισχυρά του όπλα.

Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραυλικού συστήματος πραγματοποιήθηκε το 2011.

Οι δηλώσεις Πούτιν και Ζελένσκι
Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τον πύραυλο, υποστηρίζοντας ότι οι δοκιμές του Oreshnik θα συνεχίσουν, ενώ πρόκειται να ξεκινήσει και η μαζική παραγωγή του νέου πυραυλικού συστήματος. Μάλιστα, τόνισε ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί από κάποια εχθρική δύναμη.

«Θα προσθέσω ότι δεν υπάρχει αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, δεν υπάρχει κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να το δοκιμάζουμε. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί σειριακή παραγωγή», υποστήριξε.

Παράλληλα, φαίνεται ότι διαθέτει ξεχωριστές κεφαλές που μπορούν να χτυπήσουν διαφορετικούς στόχους.

Την Πέμπτη, μετά από το ρωσικό πλήγμα στο Ντνίπρο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία με βαλλιστικό πύραυλο νέου τύπου συνιστά «ξεκάθαρη και σοβαρή κλιμάκωση της βαρβαρότητας αυτού του πολέμου».

ΙΝ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook