Πυρηνικός πόλεμος: Μια νέα κούρσα εξοπλισμών αρχίζει και θα είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την προηγούμενη

Δημοσιεύτηκε στις 14/11/2024 23:22

Πυρηνικός πόλεμος: Μια νέα κούρσα εξοπλισμών αρχίζει και θα είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την προηγούμενη

Όπως ο Τότο στον Μάγο του Οζ, έτσι και ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας στη Γενεύη το 1985, τράβηξαν την κουρτίνα για να αποκαλύψουν την αλήθεια: ο πυρηνικός πόλεμος, για τον οποίο οι χώρες τους ξόδευαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, θα ήταν καταστροφικός και για τους δύο.

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί», δήλωσαν από κοινού τότε και υπογράμμισαν πως «δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί». Παρέλειψαν, ωστόσο, το αναπόφευκτο επακόλουθο αυτών των πρώτων λέξεων: μία κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, επίσης, δεν μπορεί να κερδηθεί.

Παρόλα αυτά, η δήλωση, σχεδόν μοναδική για την ωμή ειλικρίνειά της, ενίσχυσε τα επιχειρήματα για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων που ακολούθησαν. Δεκαετίες βασανιστικά δύσκολων διαπραγματεύσεων δημιούργησαν μια πυκνή δομή συνθηκών, συμφωνιών, ακόμη και μερικών μονομερών κινήσεων, που αφορούσαν στα επιθετικά και αμυντικά πυρηνικά όπλα μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, με διατάξεις για δοκιμές, επιθεωρήσεις και ένα καθεστώς υπερπτήσεων για αμοιβαία παρατήρηση.

Συχνά οι δύο πλευρές εγκατέλειπαν μόνο τα συστήματα που δεν ήθελαν πλέον. Συχνά η γλώσσα των συμφωνιών αποτελούσε τη βάση μελλοντικών τριβών. Από την πλευρά των ΗΠΑ, το πολιτικό τίμημα της εξασφάλισης της επικύρωσης των συνθηκών από τη Γερουσία μπορούσε να είναι εξαιρετικά υψηλό.

Όμως, παρά τις ελλείψεις του, ο έλεγχος των εξοπλισμών μείωσε τον συνολικό αριθμό των πυρηνικών όπλων που κατέχουν οι δύο χώρες από 60.000 σε περίπου 11.000 σήμερα (σ.σ. ο ακριβής αριθμός είναι απόρρητος).

Πώς απομακρύνθηκε ο πυρηνικός πόλεμος μετά τη Νέα Αρχή και τι έχει αλλάξει

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη συνθήκη, τη Νέα Αρχή (για τη μείωση των στρατηγικών όπλων), που υπογράφηκε το 2010, κάθε πλευρά περιορίζεται σε 1.550 αναπτυγμένα όπλα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε αποθήκες. Με οποιαδήποτε λογιστική, αυτή η μείωση κατά 80% (95%, υπολογίζοντας μόνο τα αναπτυγμένα όπλα) είναι – ή ήταν – ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα.

Δυστυχώς, όμως, από τότε που οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συνθήκη για την καταπολέμηση των βαλλιστικών πυραύλων (ΑΒΜ) το 2002 – νομιμοποιώντας έτσι τη μονομερή καταγγελία μιας συμφωνίας από ένα μέρος, εάν δεν βρίσκει πλέον τους περιορισμούς σύμφωνους με το γούστο του – οι άλλες συμφωνίες έχουν καταπέσει η μία μετά την άλλη.

Τον Φεβρουάριο του 2026 – σε περίπου 500 ημέρες από τώρα – η Νέα Αρχή, το τελευταίο «τούβλο» που απομένει στο οικοδόμημα που χτίστηκε με τόσο κόπο, θα λήξει, αφήνοντας τις ΗΠΑ και την Ρωσία χωρίς περιορισμούς στα πυρηνικά τους οπλοστάσια για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα.

Με τις εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων να βρίσκονται σε μεταψυχροπολεμικά υψηλά επίπεδα, αρχίζει μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών. Αυτός θα είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τον πρώτο.

Κούρσα για τρεις: ΗΠΑ – Ρωσία – Κίνα

Θα είναι μία κούρσα για τρεις – που τώρα θα περιλαμβάνει και την Κίνα – και επομένως πολύ πιο ασταθής από έναν αμφίπλευρο. Και θα ενισχυθεί από την έλευση των κυβερνο-όπλων, της τεχνητής νοημοσύνης, της πιθανής οπλοποίησης του Διαστήματος, της δυνατότητας εντοπισμού υποβρυχίων βαθιά στον ωκεανό και άλλων τεχνολογικών εξελίξεων.

Για να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει αυτό, σημειώνει σε ανάλυσή του ο βρετανικός The Guardian, είναι απαραίτητο να ανατρέξουμε στην ιδιότυπη δυναμική της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών και να δούμε την τρέλα που παρασύρει στη δίνη της ευφυείς ανθρώπους οδηγώντας τους σε αλλόκοτες ακρότητες.

Από το 1950 έως το 1965, το αμερικανικό οπλοστάσιο αυξήθηκε από τις πρώτες λίγες πυρηνικές κεφαλές σε περισσότερες από 30.000 – περίπου πέντε φορές περισσότερες από όσες διέθετε η Σοβιετική Ένωση εκείνη την εποχή. Η βίβλος τού τότε και τώρα ήταν το ενιαίο ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο (Siop) – το σχέδιο πολλαπλών υπηρεσιών για τον πυρηνικό πόλεμο. Το Siop καθορίζει τους στόχους που θα προσβληθούν και βασίζεται σε ένα απαιτούμενο επίπεδο εμπιστοσύνης με το οποίο πρέπει να καταστραφεί ο καθένας.

Δεκαετίες αργότερα, μετά από αρκετούς γύρους περικοπών, ο αριθμός των όπλων είχε μειωθεί κατά πολύ, αλλά το επίπεδο υπερβολής στο Siop εξακολουθούσε να είναι παράξενο. Μια αναθεώρηση που διέταξε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε, για παράδειγμα, ότι το σχέδιο περιλάμβανε αρκετούς στόχους που ήταν… άδεια χωράφια.

Ο φόβος του πυρηνικού πολέμου και το κάλυμμα ματιού στους πιλότους

Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αυτά προορίζονταν ως εφεδρικές βάσεις όπου τα ρωσικά βομβαρδιστικά θα μπορούσαν να προσγειωθούν εάν οι κύριες βάσεις τους είχαν καταστραφεί. Η επίσημη καθοδήγηση απαιτούσε να καταστραφούν οι «δευτερεύουσες βάσεις βομβαρδιστικών», οπότε το Siop ανέθεσε όχι ένα αλλά πολλά όπλα σε καθένα από αυτά τα πεδία.

Η εξωπραγματικότητα του αναμενόμενου πολέμου δεν έγκειται μόνο στον σχεδιασμό του – έχει και επιχειρησιακό απόηχο. Ο στρατηγός της USAF Τσαρλς Μπόιντ, πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, υπηρέτησε για ένα διάστημα σε μια θέση στην οποία το καθήκον του θα ήταν να παραδώσει ένα πυρηνικό όπλο σε περίπτωση πολέμου στην Ευρώπη.

Σε αυτόν και στους συναδέλφους του πιλότους δόθηκε από ένα κάλυμμα ματιού με επένδυση μολύβδου και τους δόθηκε η εντολή να το φορέσουν λίγο πριν απελευθερώσουν τη βόμβα τους. Στο ύψος στο οποίο πετούσαν τα αεροπλάνα τους, το απροστάτευτο μάτι τους θα τυφλωνόταν από τη λάμψη της έκρηξης.

Στη συνέχεια, μπορούσαν να αφαιρέσουν το επίθεμα και να χρησιμοποιήσουν το μάτι τους για να πετάξουν. Η απώλεια της όρασης από το ένα μάτι δεν αποτελούσε μεγάλη ανησυχία, ωστόσο, επειδή οι πιλότοι δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι η αποστολή αυτή θα ήταν μονόδρομος: δεν θα υπήρχε πουθενά να προσγειωθούν στη δυτική Ευρώπη στη δίνη του πυρηνικού πολέμου.

Πλησιάζει απειλητικά η «Ημέρα της Κρίσεως»

Κάθε χρόνο από το 1947, το Bulletin of the Atomic Scientists δημοσιεύει ένα ρολόι της Ημέρας της Κρίσεως, το οποίο καθορίζεται από ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων, ως μια εύκολα κατανοητή εκτίμηση του κινδύνου παγκόσμιας – κυρίως πυρηνικής – καταστροφής. Το 1991, μετά την υπογραφή της συνθήκης Start I – η πρώτη που προέβη σε βαθιές περικοπές στα πυρηνικά οπλοστάσια της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ – το ρολόι τέθηκε στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Από τον Ιανουάριο του 2024, βρίσκεται στα 90 δευτερόλεπτα, το πιο κοντινό που έχει βρεθεί ποτέ στη μεταφορική στιγμή της Αποκάλυψης. Το συμβούλιο αναφέρθηκε στην ευρεία και αυξανόμενη εξάρτηση από τα πυρηνικά όπλα, στα τεράστια ποσά που δαπανώνται για την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών οπλοστασίων και στις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι τεράστιες δαπάνες για αναβαθμίσεις και προσθήκες στα τρία μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου, το υψηλό επίπεδο έντασης και δυσπιστίας μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ είναι ο λόγος που το ρολόι της Ημέρας της Κρίσεως πλησιάζει τα μεσάνυχτα

Το Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων ανακοινώνει ότι το ρολόι της Ημέρας της Κρίσεως είναι στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, τον Ιανουάριο του 2024

Οι εξοπλισμοί της Κίνας

Μια κύρια αιτία ανησυχίας είναι ότι μετά από δεκαετίες που βασίστηκε σε ένα πολύ μικρό πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο, η Κίνα επεκτείνει ταχέως το οπλοστάσιό της. Εκτιμάται ότι διαθέτει σήμερα 500 πυρηνικά όπλα, με σχέδια να φτάσει τα 1.000 μέχρι το τέλος της δεκαετίας και ίσως την αριθμητική ισοτιμία με τις ΗΠΑ και την Ρωσία, με την ανάπτυξη 1.500 στρατηγικών όπλων (αυτά που είναι αρκετά ισχυρά για να καταστρέψουν πόλεις και άλλους μακρινούς στόχους) μέχρι το 2035.

Η Ουάσινγκτον μπορεί μόνο να υποθέσει τα κίνητρα πίσω από αυτή την απόφαση. Επειδή το Πεκίνο δεν ήταν ποτέ πρόθυμο να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ελάχιστη γνώση από πρώτο χέρι για τις σκέψεις του σχετικά με τις πυρηνικές του δυνάμεις και τη στρατηγική του.

Θα μπορούσε να προετοιμάζεται για πόλεμο για την Ταϊβάν ή να επιδιώκει ευρύτερα να εδραιώσει την ηγεμονία στον Ινδο-Ειρηνικό. Θα μπορούσε να απαντά σε αυτό που θεωρεί αμερικανική επιθετικότητα. Θα μπορούσε απλώς να κάνει τα βήματα που θεωρεί ότι αναλογούν στην Κίνα ως νεοαφιχθείσα μεγάλη δύναμη, τώρα που έχει την πολυτέλεια να το κάνει.

Τα νέα πυρηνικά όπλα του Πούτιν

Η Ρωσία έχει εκσυγχρονίσει τις παραδοσιακές πυρηνικές δυνάμεις της. Επιπλέον, σε μια οργισμένη ομιλία το 2018, ο Πούτιν παρουσίασε αρκετά νέα συστήματα πυρηνικών όπλων. Υποστήριξε ότι αυτά ήταν μια απάντηση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη ABM και στις επακόλουθες εργασίες τους για την αντιπυραυλική άμυνα, στις οποίες η Μόσχα αντιτάχθηκε σθεναρά, πιστεύοντας ότι θα ευνουχίσουν τους εισερχόμενους πυραύλους της σε έναν πόλεμο.

Τα νέα όπλα που ανακοίνωσε ο Πούτιν περιλαμβάνουν ένα διηπειρωτικό υπερηχητικό αεροπλάνο, του οποίου η τροχιά μπορεί να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης, έναν πολύ γρήγορο πυρηνοκίνητο πύραυλο Κρουζ με σχεδόν απεριόριστο βεληνεκές, καθώς και μια υποβρύχια πυρηνική τορπίλη που θα μπορούσε να διασχίσει τον Ειρηνικό. «Κανείς δεν μας άκουσε», δήλωσε ο Πούτιν, διαμηνύοντας: «Εσείς θα μας ακούσετε τώρα».

Παρ’ όλα αυτά, κατά την πρώτη εβδομάδα της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πενταετή παράταση της συνθήκης New Start, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της.

Δύο χρόνια αργότερα, ωστόσο, σε μια έκρηξη θυμού για τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει» τη συνθήκη. Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να τηρούν τα όρια της συνθήκης όσον αφορά τα όπλα, αλλά οι κρίσιμες διατάξεις της για την επαλήθευση, μέσω της ανταλλαγής δεδομένων, των κοινοποιήσεων και των επιτόπιων επιθεωρήσεων, έχουν εξαφανιστεί.

Γιατί είναι «άχρηση» η CTBT, παρότι επικυρώθηκε από 178 χώρες;

Αργότερα εκείνο το έτος, η Μόσχα έκανε το περαιτέρω βήμα της ανάκλησης της επικύρωσης της συνθήκης του 1996 για τη συνολική απαγόρευση των δοκιμών (CTBT). Η Ρωσία την είχε επικυρώσει το 2000, αλλά το 1999, σε ένα σοκαριστικό βήμα, η αμερικανική Γερουσία είχε απορρίψει τη συνθήκη, παρόλο που ήταν μια αμερικανική πρωτοβουλία που αποτελούσε εθνική προτεραιότητα εδώ και χρόνια. Όπως και με τη Νέα Αρχή, ωστόσο, η απορρύθμιση της Ρωσίας ήταν μια απάντηση στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και όχι στην αποτυχία της να επικυρώσει τη συνθήκη.

Η CTBT έχει επικυρωθεί από 178 χώρες, αν και δεν μπορεί να τεθεί επίσημα σε ισχύ μέχρι να προσχωρήσουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και μερικές ακόμη χώρες.

Χάρη σε δεκαετίες απαιτητικών διαπραγματεύσεων, οι ΗΠΑ έχουν μια σαφή εικόνα των δογμάτων, των προσωπικοτήτων και των τεχνικών λεπτομερειών που εμπλέκονται στον ρωσικό πυρηνικό σχεδιασμό. Αλλά δύο πρόσφατες εξελίξεις θολώνουν την εικόνα. Το 2022, λίγες ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσαν μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια» που καλύπτει τις οικονομικές, γεωπολιτικές σχέσεις και τις σχέσεις ασφαλείας.

Η Κίνα έχει πράγματι θέσει όρια σε ό,τι θα κάνει, για παράδειγμα, στην παροχή όπλων για χρήση στην Ουκρανία, αλλά ο κοινός στόχος που ανακοίνωσαν οι δύο χώρες για τον τερματισμό της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας στις διεθνείς υποθέσεις, ανησυχεί βαθιά τους ηγέτες των ΗΠΑ.

Ο παράγοντας «Ουκρανία» στα «μπρος-πίσω» της Μόσχας

Ο Πούτιν έχει επίσης εμπλακεί σε έναν πρωτοφανή βαθμό πυρηνικών σαμποτάζ που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καθώς άρχισε η εισβολή, έθεσε τα στρατηγικά όπλα της Ρωσίας σε αυξημένη ετοιμότητα. Έκτοτε έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα (μικρότερου βεληνεκούς, που προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης), αν θεωρήσει ότι η υποστήριξη της Δύσης προς το Κίεβο παρατραβάει, ενώ έχει μεταφέρει ορισμένα από αυτά τα όπλα στη Λευκορωσία και έχει διατάξει κοινές ασκήσεις μάχης με τη συμμετοχή τους.

Πιο πρόσφατα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το επίσημο δόγμα της Ρωσίας θα τροποποιηθεί ώστε να μειωθεί το όριο για την πυρηνική χρήση. Παρά όλα αυτά τα βήματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αποθαρρύνεται από την αδιαμφισβήτητη απειλή μιας συντριπτικής αμερικανικής απάντησης σε οποιαδήποτε πυρηνική χρήση.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε έναν σαρωτικό εκσυγχρονισμό ολόκληρης της στρατηγικής τους τριάδας, που καλύπτει νέες κεφαλές, οχήματα μεταφοράς (βομβαρδιστικά, υποβρύχια, πύραυλοι) και συστήματα υποστήριξης και διοίκησης και ελέγχου.

Οι τεράστιες δαπάνες για αναβαθμίσεις και προσθήκες στα τρία μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου, το υψηλό επίπεδο έντασης και δυσπιστίας μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ και η πρόβλεψη τεχνολογικών εξελίξεων που θα αποσταθεροποιήσουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση, είναι ο λόγος που το ρολόι της Ημέρας της Κρίσεως πλησιάζει τα μεσάνυχτα. Τώρα, μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δεύτερος δείκτης ίσως χρειαστεί να μετακινηθεί ακόμη πιο κοντά…

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook