Πρώτη επίσκεψη Μέρκελ στο Άουσβιτς – Ευθύνη ο φόρος τιμής στα θύματα
Την πρώτη της επίσκεψη στο Άουσβιτς πραγματοποίησε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ενόψει της 75ης επετείου από την απελευθέρωση του στρατοπέδου.
Για πρώτη φορά στα 14 χρόνια της θητείας της, η Άγκελα Μέρκελ, πέρασε την πύλη του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης ενάμιση εκατομμυρίου Εβραίων, συνοδευόμενη, από τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέσκι, έναν πρώην κρατούμενο και εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.
Η επίσημη αφορμή είναι τα δεκάχρονα του Ιδρύματος Άουσβιτς-Μπιρκενάου, που δραστηριοποιείται για τη διατήρηση του χώρου, στον οποίο βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο εξόντωσης.
#Merkel visits Auschwitz for the first time pic.twitter.com/tgxcOCFKWH
— RT (@RT_com) December 6, 2019
Οι δηλώσεις Μέρκελ
Στις δηλώσεις της η καγκελάριος της Γερμανίας, σημείωσε ότι «η μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων είναι αναπόσπαστη από την γερμανική ταυτότητα.
«Η ανάμνηση των εγκλημάτων, η εκφορά των ονομάτων των εγκληματιών και ο φόρος τιμής στα θύματα είναι μία ευθύνη που δεν σταματά ποτέ.
Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Και είναι αναπόσπαστο από την χώρα μας. Η συναίσθηση αυτής της ευθύνης είναι τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας», δήλωσε εμφατικά η Αγγελα Μέρκελ.
While in Auschwitz, Angela Merkel praised the courage of eye witnesses to report on what they experienced. pic.twitter.com/gXNRdVYiwT
— DW Politics (@dw_politics) December 6, 2019
Δεν πρέπει να ξεχαστεί η ιστορία του Άουσβιτς
Από την πλευρά του, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί η ιστορία του στρατοπέδου του Άουσβιτς, λέγοντας ότι είναι καθήκον να θυμόμαστε τις ωμότητες που διαπράχθηκαν εκεί για χάρη των θυμάτων.
«Αν η μνήμη φύγει, είναι σαν να βλάπτουμε για δεύτερη φορά τους ανθρώπους που πέρασαν μέσα από την κόλαση εκεί, που πέρασαν μέσα από απίστευτο πόνο», είπε ο Μοραβιέτσκι.
«Πρέπει να φροντίσουμε τη μνήμη σαν να φροντίζαμε τα θύματα. Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε για αυτά», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Η επίσκεψη Μέρκελ στο Άουσβιτς έγινε εν μέσω έντονης αμφισβήτησης από τη γερμανική ακροδεξιά της κουλτούρας μεταμέλειας που προκρίνει το Βερολίνο.