Πρώην Αμερικανός διπλωμάτης: Προσοχή, πτώση του Άσαντ δεν σημαίνει νίκη του Ζελέσνκι στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε στις 18/12/2024 22:37

Πρώην Αμερικανός διπλωμάτης: Προσοχή, πτώση του Άσαντ δεν σημαίνει νίκη του Ζελέσνκι στην Ουκρανία

Σε αξιολογήσεις τους για τους μεγάλους χαμένους και νικητές της «εν μια νυκτί» ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσαντ, πολλοί αναλυτές αναφέρουν τη Ρωσία ως μεγάλη ηττημένη, αναπτερώνοντας έτσι και το ηθικό στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ράντελ, πρώην διπλωμάτη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -με μεγάλη πείρα στην Μέση Ανατολή- η πτώση του Άσαντ, όχι μόνο δεν είναι απαραίτητα ένδειξη ρωσικής αδυναμίας, αλλά δεν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Με ανάλυσή του στο Upherd, ο Ράντε εξηγεί ότι στην πραγματικότητα δεν ηττήθηκε στρατιωτικά η Ρωσία στη Συρία. «Το 2016, η ρωσική αεροπορία και όχι οι επίγειες δυνάμεις βοήθησαν τον συριακό στρατό να διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας. Το 2024, ένας αποθαρρημένος συριακός στρατός διαλύθηκε χωρίς μάχη. Με τη διάλυση του στρατού του ίδιου του Άσαντ, η ρωσική αεροπορία δεν μπορούσε να κάνει για να τον σώσει. Αυτή τη στιγμή, οι δύο βάσεις της Ρωσίας στη Συρία παραμένουν στα χέρια της Ρωσίας και το μέλλον τους είναι ασαφές», λέει ο διπλωμάτης.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, ωστόσο για τον ίδιο, είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει τα μάτια του πάνω στην Ουκρανία, όπου οι «ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος πριν ξεκινήσουν οποιεσδήποτε πιθανές διαπραγματεύσεις».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας, μετά τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων, θα τελειώσει μέσω διαπραγματεύσεων, όπως θα μπορούσε να είχε τελειώσει πριν από δύο χρόνια. Η διαφορά είναι ότι η Ουκρανία μάλλον θα χάσει τώρα όχι μόνο την Κριμαία, αλλά και μεγάλο μέρος της περιοχής του Ντονμπάς» εκτιμά ο ειδικός.

Τόσα δισ. ευρώ δεν έκαναν τη διαφορά για τους Ουκρανούς

Για τον Αμερικανό διπλωμάτη που υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία, μέχρι στιγμής είναι προφανές ότι η Ουκρανία δεν κερδίζει τον πόλεμο, παρά τα εξελιγμένα όπλα πολλών δις. που έλαβε από το NATO, συμπεριλαμβανομένων των Patriot, HIMARS και ATACMS, των αρμάτων μάχης Abrams, των αεροσκαφών F-16 και των πυραύλων Storm Shadow.

«Τίποτα από αυτά δεν παρήγαγε μια επιτυχημένη ουκρανική επίθεση. Αντίθετα, η σύγκρουση έχει γίνει ένας πόλεμος φθοράς που εξαντλεί αμείλικτα το ανθρώπινο δυναμικό της Ουκρανίας και τα οπλοστάσια του ΝΑΤΟ» υπογραμμίζει ο Ράντελ, τονίζοντας πως ένα έθνος περίπου 35 εκατ. ανθρώπων με ΑΕΠ περίπου 180 δισ. δολ. δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα νικήσει ένα έθνος με πληθυσμό 150 εκατομμυρίων και ΑΕΠ 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. «

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Ουκρανία έχει τόσες πιθανότητες να νικήσει τη Ρωσία όσο το Βέλγιο να νικήσει τη Γερμανία, ανεξάρτητα από το πόσα δυτικά όπλα θα λάβει» λέει χαρακτηριστικά.

Μόνο η αυξημένη, άμεση δυτική στρατιωτική επέμβαση είναι πιθανό να αποτρέψει αυτό το αποτέλεσμα και κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε σημαντικούς κινδύνους.

Αξίζουν 600 Χιροσίμα;

Ωστόσο, ο διπλωμάτης ανησυχεί πως η πρόσφατη ανάπτυξη των προηγμένων βρετανικών πυραύλων Storm Shadow στον πόλεμο της Ουκρανίας αντιπροσωπεύει μια σημαντική κλιμάκωση στην παροχή δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. «Ενίσχυσε τη δέσμευση της Βρετανίας στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει επιβραδύνει την αιχμηρή προέλαση της Ρωσίας προς τα δυτικά. Το πιο σημαντικό, έχει εντείνει τη σύγκρουση της Βρετανίας με τη Ρωσία. Η Μόσχα κατανοεί ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα όπλα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία, τα Storm Shadows απαιτούν άμεση ξένη συμμετοχή στις διαδικασίες στόχευσης και καθοδήγησής τους. Για ορισμένους Ρώσους, αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία και η Ρωσία βρίσκονται ήδη σε πόλεμο».

Ο Ράντελ παροτρύνει τη Δύση θα θυμηθεί ότι από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία έχει επενδύσει πολλά στον πυρηνικό εξοπλισμό, διαθέοντας σήμερα περίπου 10% περισσότερες κεφαλές από τις ΗΠΑ.

«Μερικές από αυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε υπερηχητικούς πυραύλους έναντι των οποίων δεν υπάρχει αποτελεσματική άμυνα. Άλλοι ταξιδεύουν με μη επανδρωμένα υποβρύχια που έχουν σχεδιαστεί για να βάλουν τις παράκτιες πόλεις με τεράστια ραδιενεργά παλιρροιακά κύματα. Ο ρωσικός πύραυλος Sarmat φέρει ισοδύναμο με 600 βόμβες της Χιροσίμα» αναφέρει.

Ποιές υπηρεσίες πληροφοριών;

Τέτοια όπλα, προειδοποιεί, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ και η επίδρασή τους στους πληθυσμούς και το κλίμα είναι άγνωστη. Το σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι μια σύγχρονη ανταλλαγή πυρηνικών δεν θα έμοιαζε με αυτές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η σύγκριση των σημερινών πυρηνικών όπλων με τις βόμβες που έπεσαν στην Ιαπωνία είναι σαν να συγκρίνεις ένα Mini με ένα Tesla. Ένα μόνο Sarmat θα μπορούσε να ερημώσει το Λονδίνο και τις κομητείες καταγωγής.

«Υπάρχει κάτι που διακυβεύεται η Βρετανία στην Ουκρανία που να δικαιολογεί την ανάληψη ενός τόσο τεράστιου κινδύνου;» ρωτάει ο Ράντελ.

Όσον αφορά την τρομολαγνεία των «έγκυρων» δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών και των ΜΜΕ, που προειδοποιούν ότι εάν νικήσει ο Πούτιν, σειρά θα έχει η Δυτική Ευρώπη, ο Ράντελ λέει: «Ίσως αυτές να είναι οι ίδιες υπηρεσίες πληροφοριών που μας είπαν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν κατασκεύαζε μια πυρηνική βόμβα;».

© Πηγή: In.gr