Πρόβα τζενεράλε για τους δασμούς στις ΗΠΑ – Να τα αποτελέσματα
![Πρόβα τζενεράλε για τους δασμούς στις ΗΠΑ – Να τα αποτελέσματα](https://i0.wp.com/www.politica.gr/wp-content/uploads/2025/02/image_for_post1157161.jpg?quality=92&fit=1310%2C900&ssl=1)
Οι δασμοί αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, επέβαλε έναν επιπλέον δασμό 10% στα κινέζικα προϊόντα, αφού πάγωσε τη δασμολόγηση σε καναδικές και μεξικανικές εισαγωγές. Σίγουρα είναι νωρίς για να αξιολογηθεί η προστατευτική πολιτική του με τους δασμούς… ή μήπως όχι.
Σύμφωνα με οικονομολόγους οι δασμοί μπορούν να ωθήσουν τις ξένες εταιρείες να δημιουργήσουν εργοστάσια εντός των ΗΠΑ και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων, οι οποίες ενδέχεται επίσης να λάβουν μέτρα για να επενδύσουν στην εγχώρια παραγωγή.
Η περίπτωση της κομητείας Newberry, στη Νότια Καρολίνα, μπορεί να δημιουργεί μια πρόωρη ευφορία στους υποστηρικτές των δασμών. Η μικρή κομητεία, τα τελευταία χρόνια άρχισε να ξαναζει μέρες οικονομικής ευφορίας, λόγω των διακηρυγμένων προστατευτκών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της The Wall Street Journal, η συγκεκριμένη κομητεία είδε εταιρείες να φτιάχνουν εργοστάσια στην περιοχή της και να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας. Τότε ο Τραμπ μιλούσε για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές και έτσι, οι ξένες εταιρείες που ήθελαν να τους αποφύγουν ήταν ανοιχτές στο να δημιουργήσουν καταστήματα στις ΗΠΑ.
Συνεπώς, χτύπησε την πόρτα της κομητείας ο κορεατικός ηλεκτρονικός γίγαντας Samsung Electronics, κατασκευάζοντας ένα εργοστάσιο πλυντηρίων ρούχων και προσλαμβάνοντας περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους και προσφέροντας στην κομητεία φόρους 1 εκατ. δολάρια. Δύο άλλες κορεατικές εταιρείες ακολούθησαν τη Samsung στην κομητεία για να προμηθεύουν ανταλλακτικά για τα πλυντήρια ρούχων της, προσθέτοντας εκατοντάδες περισσότερες θέσεις εργασίας για την κομητεία.
«Βλέπω μια μέρα που η Samsung επενδύει σε πολλά περισσότερα από τα πλυντήρια ρούχων στη Νότια Καρολίνα», δήλωσε ο Ρικ Φάρμερ, υπεύθυνος οικονομικής ανάπτυξης της κομητείας, μιλώντας για το «φαινόμενο Samsung».
Είδε άσπρη μέρα ξανά
Μετά την ύφεση της κλωστοϋφαντουργίας στη δεκαετία του 1970, και την παρακμή της περιοχής, το Newberry, οι 39.000 κάτοικοι μπορούν να βιώσουν την οικονομική άνοδο.
Η άφιξη της Samsung το 2017 δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Αλλά οι δασμοί του Τραμπ στα πλυντήρια αύξησαν το κόστος της συσκευής σε εθνικό επίπεδο για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
«Οι δασμοί μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ενός συγκεκριμένου τομέα, αλλά συνήθως αντισταθμίζονται από μια απώλεια κάπου αλλού», δήλωσε ο Εντ Γκρέσερ, αντιπρόεδρος στο Progressive Policy Institute και πρώην οικονομολόγος στον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ.
Για δεκαετίες, η κομητεία έχει προσελκύσει αρκετούς κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Kraft Heinz, η οποία λειτουργεί εδώ ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος. Αλλά η άφιξη της Samsung αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη οικονομική νίκη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την περιοχή.
Το ενδιαφέρον της Samsung για ένα εργοστάσιο στις ΗΠΑ επηρεάστηκε από την εκλογή του Τραμπ το 2016, καθώς είχε δεσμευτεί να επιβάλει δασμούς. Οι μισθοί μάλιστα στη γραμμή παραγωγής ξεκινούν από 16 έως 17 δολάρια την ώρα -υπερδιπλάσιος του κατώτατου μισθού των 7,25 δολαρίων της Πολιτείας, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα.
Νέες θέσεις εργασίας
Στη συνέχεια, η δημιουργία νέων τέτοιων επιχειρήσεων συμπαρέσυρε και τον τουριστικό τομέα, όπως το άνοιγμα δεύτερου ξενοδοχείο και η ενίσχυση της εστίασης, βάζοντας στο μενού της επιπλέον κρέας.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας για κάθε 10 θέσεις εργασίας που δημιούργησε η εταιρεία στο Newberry, δημιουργήθηκαν 12 επιπλέον θέσεις εργασίας στη Νότια Καρολίνα καθώς οι δαπάνες των εργαζομένων δημιούργησαν ζήτηση στο λιανικό εμπόριο, την υγειονομική περίθαλψη και άλλους τομείς.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στην κομητεία διπλασιάστηκε στο 1,6% μετά την άφιξη της Samsung, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, αν και εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με αυτό της Νότιας Καρολίνας συνολικά.
Ο υπέρμαχος των δασμών και οικονομολόγος στη δεξαμενή σκέψης Coalition for a Prosperous America, Τζεφ Φέρι, είπε ότι οι δασμοί του Τραμπ ήταν το κλειδί για την επέκταση του κλάδου των πλυντηρίων ρούχων στις ΗΠΑ: Εκτιμά ότι ώθησαν τη Samsung και την LG να ανακοινώσουν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
«Οι δασμοί που γίνονται σωστά μπορούν να ανοικοδομήσουν την οικονομία μας», είπε ο Ferry.
Τα μειονεκτήματα των δασμών
Όπως, όμως, αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, το μειονέκτημα των δασμών είναι οι υψηλότερες τιμές. Τόσο οι ξένοι όσο και οι εγχώριοι παραγωγοί τείνουν να μετακυλίουν το κόστος στους καταναλωτές που συχνά προκύπτουν από τους δασμούς, όπως το υψηλότερο κόστος εισαγωγής ή το εργατικό κόστος των ΗΠΑ.
Μπορεί οι δασμοί να δημιούργησαν επιπλέον 1.800 θέσεις εργασίας από τη Samsung και άλλες εταιρείες, αλλά οι αυξήσεις των τιμών που προκαλούνται από τους δασμούς κοστίζουν στους καταναλωτές των ΗΠΑ περίπου 1,5 δισ. δολ. ετησίως, σύμφωνα με μελέτη στην American Economic Review.
«Ακόμη κι αν υπήρχαν διπλάσιες θέσεις εργασίας, είναι ένα τεράστιο ποσό», δήλωσε ο Φέλιξ Τίντελνοτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 προκάλεσαν αύξηση σχεδόν 12% στις τιμές των πλυντηρίων ρούχων εκείνο το έτος, ή περίπου 86 έως 92 δολάρια ανά πλυντήριο.
Όλες οι μεγάλες μάρκες -συμπεριλαμβανομένης της Samsung- αύξησαν τις τιμές των πλυντηρίων ρούχων, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι κατασκευαστές που μετέφεραν το συγκρότημα πλυντηρίων στις ΗΠΑ πιθανότατα αύξησαν τις τιμές λόγω του υψηλότερου κόστους εργασίας και των δασμών που πλήρωσαν για την εισαγωγή ανταλλακτικών. Οι εγχώριες μάρκες όπως η Whirlpool πιθανότατα αύξησαν τις τιμές για να συναγωνιστούν ξένους ανταγωνιστές.
Ο Τίντελνοτ είπε ότι οι τιμές των πλυντηρίων άρχισαν να πέφτουν μετά την κατάργηση των δασμών τον Φεβρουάριο του 2023 και μειώθηκαν κατά 13% μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.
Ωστόσο, για τον Φέρι οι οικονομολόγοι που επικρίνουν τους δασμούς είναι υπερβολικά εστιασμένοι στο κόστος όταν αυτό που διακυβεύεται είναι η ικανότητα της χώρας να παράγει αγαθά. Οι δουλειές αξίζουν τον κόπο, είπε ο Φέρρυ. «Χρειαζόμαστε κάθε αναπτυσσόμενο κλάδο που μπορούμε να αποκτήσουμε», είπε στη The Wall Street Journal.