Πουλώντας τη χώρα σου για μια Louis Vuitton – Οι χειρότερες υποθέσεις ξένης επιρροής στις ΗΠΑ το 2024
Το 2024 δεν ήταν μόνο το έτος των εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά και αποπειρών ξένης ανάμειξης στην εκλογική διαδικασία, ενώ τουλάχιστον 12 άτομα είτε καταδικάστηκαν, είτε κατηγορήθηκαν, είτε έκαναν βρώμικες συμφωνίες με ξένες δυνάμεις, παραβιάζοντας τον νόμο FARA, (Νόμο για την Εγγραφή ξένων πρακτόρων).
Αν και τα περισσότερα ΜΜΕ στις ΗΠΑ δεν έδωσαν την πρέπουσα βαρύτητα, η δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο Κουίνσι επέλεξε τις πέντε χειρότερες υποθέσεις με εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες που μπήκαν στο μικροσκόπιο των αρχών για παράνομη δραστηριότητα υπέρ ξένων δυνάμεων.
Τις πέντε αυτές περιπτώσεις κατέγραψε στο Responsible Statecraft, ο διευθυντής του Προγράμματος Εκδημοκρατισμού Εξωτερικής Πολιτικής του Ινστιτούτου Κουίνσι, Μπεν Φρίμαν, εξάγοντας μάλιστα και κάποια… διδάγματα.
Οι τσάντες και το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Τον Ιούλιο του 2024, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατήγγειλε την ειδική της CIA σε ζητήματα Κορέας, Σου Μι Τέρι, επειδή ενεργούσε ως μη εγγεγραμμένη ξένη πράκτορας για τη Νότια Κορέα.
Οι υποτιθέμενες παραβάσεις της Τέρι περιελάμβαναν χάρες σε Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους με αντάλλαγμα 37.000 δολάρια σε έναν λογαριασμό τραπέζης που έλεγχε σε δεξαμενή σκέψης και μερικές κομψές τσάντες Bottega Veneta και Louis Vuitton που κοστίζουν περίπου 3.000 δολάρια η καθεμία.
«Το μάθημα: αγοράστε με δικά σας χρήματα «μπιχλιμπίδια» αξίας 3.000 δολαρίων» λέει ο Φρίμαν.
Ανενόχλητη η ισραηλινή κυβέρνηση στις ΗΠΑ
Οι New York Times και ο Guardian ανέφεραν αυτό το καλοκαίρι ότι το Ισραήλ προσπάθησε να φιμώσει κρυφά τους επικριτές και να επηρεάσει βασικά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ σε θέματα που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γάζα. «Ποια ήταν η απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε αυτές τις επιχειρήσεις παράνομης επιρροής 10 εκατομμυρίων δολαρίων; Τίποτα. Λοιπόν, σχεδόν τίποτα» υπογραμμίζει ο ειδικός.
Παρά τις διαμαρτυρίες μερικών μελών του Κογκρέσου με μπροστάρη τον βουλευτή Μαρκ Πόκαν για τις δραστηριότητες της φιλοϊσραηλινής, η ισραηλινή κυβέρνηση πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τις ΗΠΑ, δηλαδή 17,9 δισ. δολ. σε στρατιωτική βοήθεια.
Ο ειδικός από το Ινστιτούτο Κουίνσι επικρίνει το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν ανακοίνωσε καμία έρευνα για τις παράνομες επιχειρήσεις επιρροής του Ισραήλ και, στην πραγματικότητα, κανένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν μπήκε καν στον κόπο να κουνήσει το δάχτυλο στο Ισραήλ για αυτήν την αναιδή απόπειρα ανάμειξης.
«Το μάθημα: Προφανώς, είναι πολύ καλό για τους φίλους της Αμερικής να ανακατεύονται στη δημοκρατία της» λέει χαρακτηριστικά.
Μέλος του Κογκρέσου κατηγορήθηκε για δωροδοκία από το Αζερμπαϊτζάν
«Δωροδοκία, παράνομη ξένη επιρροή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», είναι λέξεις που πιθανώς κανένας εκλεγμένος αξιωματούχος δεν θέλει να αναφέρονται στην ίδια πρόταση με το όνομά τους, αλλά αυτές ήταν ακριβώς οι κατηγορίες που επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά του βουλευτή Χένρι Κουεγιάρ στις 3 Μαΐου 2024.
Ο ίδιος φέρεται να δέχτηκε δωροδοκίες 600.000 δολ. από μια κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν και μια μεξικανική τράπεζα για να ωθήσει τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν πολιτικές υπέρ τους υπέρ τους. Ο Κουεγιάρ – που αναφέρεται ως «αφεντικό» από τον χειριστή του από το Αζερμπαϊτζάν – εξακολουθεί να είναι στο Κογκρέσο και μόλις επανεκλογή.
«Το μάθημα» εδώ, λέει ο Φρίμαν είναι πως «αν είσαι μέλος του Κογκρέσου και πρόκειται να δωροδοκηθείς από μια ξένη κυβέρνηση, καλά, μην το κάνεις. Αλλά, αν πρέπει, ίσως μην το καταστήσεις τόσο προφανές συμπροεδρεύοντας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κογκρέσου που επικεντρώνεται στη δωροδοκούσα κυβέρνηση» .
Ο άτακτος δήμαρχος της Νέας Υόρκης
Το φθινόπωρο του 2024, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατήγγειλε τον Έρικ Άνταμς για παράνομους δεσμούς με την κυβέρνηση της Τουρκίας και τις τουρκικές εταιρείες.
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει καταγγελίες για απάτη, δωροδοκία και λήψη παράνομων εισφορών εκστρατείας από ξένους υπηκόους. Οι νομικές περιπέτειες του Άνταμς δεν έχουν τελειώσει καθώς φέρεται να βρίσκεται υπό έρευνα για παράνομους δεσμούς με άλλες πέντε χώρες: Κίνα, Ισραήλ, Κατάρ, Νότια Κορέα και Ουζμπεκιστάν.
Ο καταδικασμένος Μπομπ Μενέντεζ
Τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική είναι η υπόθεση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, του αγαπημένου των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων, οποίος καταδικάστηκε για δωροδοκία. «Αυτή η υπόθεση αφορούσε πάντα σοκαριστικά επίπεδα διαφθοράς… Αυτό δεν ήταν πολιτική ως συνήθως, αυτό ήταν πολιτική για το κέρδος», δήλωσε ο εισαγγελέας Ντάμιαν Γουίλιαμ μετά την καταδίκη του Μενέντεζ.
Ο γερουσιαστή μάλιστα είχε δωροδοκηθεί με ράβδο χρυσού κάνοντας, στη συνέχεια, το ατόπημα να ψάξει στο διαδίκτυο πληκτρολογώντας «τιμή κιλού χρυσού»!
Ο Μενέντεζ, μάλιστα, όπως σημειώνει ο αναλυτής, δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε γερουσιαστής. «Ηταν το πιο ισχυρό πρόσωπο στη Γερουσία όσον αφορά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία επιβλέπει τις πολεμικές εξουσίες, τις συνθήκες, την ανάπτυξη στρατευμάτων, τη στρατιωτική βοήθεια και πολλά άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής».
Έτσι, ο Φρίμαν σημειώνει πως το μάθημα εδώ είναι πως «αν είναι να δεχτείτε μια ράβδο χρυσού ως δωροδοκία -και πάλι, μην δέχεστε δωροδοκίες- αλλά αν πρέπει, ΜΗΝ ψάξετε αμέσως στο google την αξία μιας ράβδου χρυσού. Δεν είναι ωραίο… και μπορεί να σε οδηγήσει στη φυλακή».