Πώς θα μπει τέλος στη βία ανηλίκων; – Μια πόλη στην Αυστραλία ίσως βρήκε τη λύση
Για να αντιμετωπίσει τα απανωτά περιστατικά βίας ανηλίκων, μία πόλη της Αυστραλίας επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας.
Το Άλις Σπρινγκς στην Αυστραλία αποφάσισε να επιβάλει το ακραίο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για να αντιμετωπίσει τη βία ανηλίκων, μετά το τελευταίο επεισόδιο στους δρόμους της πόλης: 150 άτομα, οπλισμένα με τσεκούρια και μαχαίρια συνεπλάκησαν μεταξύ τους.
Η επικεφαλής κυβερνήτης της πόλης Εύα Λόολερ, δήλωσε «φτάνει πια» και ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες για τους ανήλικους, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί, στο κέντρο της πόλης. «Αν κάποιος είναι κάτω των 18 ετών και διαπιστωθεί ότι κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης στο κέντρο της πόλης, θα μεταφερθεί στο σπίτι ή σε ασφαλές μέρος. Τα παιδιά δεν είναι ασφαλή στο δρόμο», είπε.
Τα αποτελέσματα των μέτρων
Από τότε, η σχετική ηρεμία έχει επιστρέψει στο Alice Springs, όμως η συζήτηση μαίνεται για την αποτελεσματικότητα των μέτρων έκτακτης ανάγκης που ορισμένοι περιέγραψαν ως σπασμωδική απάντηση στο περίπλοκο κοινωνικό ζήτημα της βίας ανηλίκων, όπως επισημαίνει ρεπορτάζ του CNN.
Ορισμένες ομάδες αυτόχθονων έχουν υποστηρίξει την απόφαση, αλλά άλλοι λένε ότι αυτό που χρειάζονται τα ντόπια παιδιά είναι υποστήριξη, όχι περισσότερη αστυνόμευση σε μια χώρα με χαμηλή ηλικία ποινικής ευθύνης και υψηλά ποσοστά φυλάκισης για αυτόχθονες νέους.
«Πρόκειται για ένα θέμα που είναι περίπλοκο. Ξέρω ότι στους ανθρώπους δεν αρέσει πάντα να ακούν την αλήθεια, αλλά όταν βλέπεις νέους ανθρώπους που έχουν εθισμό στο αλκοόλ, που έχουν τραύματα, έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία, που πηγαίνουν σε σπίτια όπου υπάρχει αλκοόλ, δεν είναι παιδιά που δέχονται φροντίδα. Αυτά είναι τα ζητήματα που αποτελούν μέρος της ιστορίας του Άλις Σπρινγκς», αναφέρουν αξιωματούχοι, που εξηγούν ότι ενδέχεται κάποια από τα παιδιά να βρίσκονται στους δρόμους τη νύχτα επειδή είναι πιο ασφαλές από το να βρίσκονται στα σπίτια τους: «Αυτά τα παιδιά είναι εδώ έξω επειδή οι γονείς τους είναι μεθυσμένοι ή επειδή αντιμετωπίζουν οικογενειακή και σεξουαλική βία στο σπίτι τους», είπε και ο δήμαρχος της πόλης.
«Αν αυτή η απαγόρευση κυκλοφορίας σώζει τις ζωές των παιδιών επειδή χρειάζεται και δίνει στην αστυνομία τη δύναμη να τα μεταφέρει σε ασφαλή μέρη, τότε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Τζάρεντ Σαρπ, υπάλληλος της Υπηρεσίας Δικαιοσύνης των Αβορίγινων της Βόρειας Αυστραλίας (NAAJA), είπε στο Sky News ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα. «Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο προηγούμενο όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας στους νέους είναι αποτελεσματική – απλώς ποινικοποιεί την κατάσταση. Εγκλωβίζει τους νέους στο δικαστικό σύστημα και αυτό δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε σε ένα μέρος όπως το Άλις Σπρινγκς, όπου τα ποσοστά των Αβορίγινων στη φυλακή είναι ήδη πάρα πολύ υψηλά», είπε ο ίδιος.