Πώς οι νάρκες που ρίχνονται από drones θα αλλάξουν τον πόλεμο;
![Πώς οι νάρκες που ρίχνονται από drones θα αλλάξουν τον πόλεμο;](https://i0.wp.com/www.politica.gr/wp-content/uploads/2025/02/image_for_post1155934.jpg?quality=92&fit=1310%2C900&ssl=1)
Το 2024, η ελίτ μονάδα drone της Ουκρανίας «Birds of Magyar» δοκίμασε μια νέα τακτική. Αντί να ρίξουν βόμβες, τοποθέτησαν νάρκες σε δρόμους πίσω από τις εχθρικές γραμμές τη νύχτα.
Ρωσικά στρατιωτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν προειδοποιήσεις και αναφορές για θύματα. Ένας ρωσικός χάρτης έδειξε ότι κάθε τμήμα των συνολικού μήκους 72 χιλιομέτρων δρόμων γύρω από το χωριό Krynky, κοντά στη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, είχε ναρκοθετηθεί. Πόσο αποτελεσματική θα μπορούσε να γίνει η ναρκοθέτηση με drones;
Σύμφωνα με τον Economist, oι συμβατικές αντιαρματικές νάρκες, συνήθως στο μέγεθος ενός πιάτου και βάρους 12 κιλών, είθισται να τοποθετούνται σε χωράφια ακριβώς μπροστά από αμυντικές θέσεις, μαζί με συρματοπλέγματα και προειδοποιητικές πινακίδες.
Μερικές φορές θάβονται, αλλά τις περισσότερες φορές απλώς αφήνονται στο έδαφος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανέπτυξαν ένα σύστημα διασκορπισμού ναρκών τη δεκαετία του 1960, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.
Αυτές ζυγίζουν μόνο το ένα πέμπτο από τα παραδοσιακές, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά ισχυρές για να καταστρέψουν ένα τανκ. Ενεργοποιούνται από μαγνητικούς αισθητήρες που ανιχνεύουν οχήματα που περνούν από πάνω τους.
Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης T-90M στην Ουκρανία
Στην αρχή, ρίχνονταν από αεροσκάφη ή ελικόπτερα. Aργότερα, τις ανάπτυσσαν μέσω ειδικών βολών του πυροβολικού. Οι διοικητές είχαν κατ’ αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα να δημιουργούν ναρκοπέδια πίσω από τις εχθρικές γραμμές, για να εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν τις κινήσεις των αντίπαλων στρατευμάτων ή να τους προκαλέσουν απώλειες. Η Σοβιετική Ένωση παρουσίασε τις δικές της εκδοχές αμέσως μετά τους Αμερικανούς.
Αυτές οι νάρκες διασκορπίζονται τυχαία. Μια οβίδα 155 χιλιοστών κατανέμει εννέα θραύσματά της σε έναν κύκλο διαμέτρου 200 μέτρων. Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τέτοιες νάρκες που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να καλύψουν τα κενά στα ναρκοπέδια και να αποκόψουν τις ρωσικές δυνάμεις που προωθούνται.
Η ρίψη με drone μετατρέπει αυτές τις νάρκες σε πυρομαχικά ακριβείας. Όπως έδειξε η Birds of Magyar, μπορούν να ναρκοθετούν με ακρίβεια δρόμους και μονοπάτια που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τον εχθρό.
Ένας τεχνικός αγώνας
Ένα πολυκόπτερο «βαρύ βομβαρδιστικό» μπορεί να τοποθετεί έξι ή περισσότερες νάρκες από 20 χιλιόμετρα μακριά, αρκετές φορές τη νύχτα – αν και απαιτείται συνεχής ναρκοθέτηση για να κρατήσει μια διαδρομή κλειστή, κάτι που κρατά τα βαριά drones μακριά από άλλες αποστολές.
Είναι δύσκολο να δεις τις νάρκες στον δρόμο μες στο σκοτάδι, ειδικά όταν οδηγείς με μεγάλη ταχύτητα χωρίς φώτα φοβούμενος πως μπορεί να δεχτείς επίθεση. Είναι πιο ορατές στο φως της ημέρας, αν και υπάρχουν βίντεο που δείχνουν απρόσεκτους οδηγούς να τρέχουν κατά πάνω τους.
Ρώσοι ναρκαλιευτές προσπαθούν να τις εντοπίσουν και να τις εξουδετερώσουν κάθε πρωί. Το να τις πυροβολήσεις δεν αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο για να τις ενεργοποιήσεις ή να τις απενεργοποιήσεις. Και ο καθαρισμός με το χέρι είναι επικίνδυνος, επειδή ο μαγνητικός αισθητήρας τους μπορεί να ενεργοποιηθεί από κάποιον που μεταφέρει μεταλλικά αντικείμενα.
Ορισμένες από αυτές τις νάρκες είναι καμουφλαρισμένες με πλαστικά φύλλα ή άλλου είδους καμουφλάζ, ενώ πολλές εξ αυτών έχουν άλλους αισθητήρες που απενεργοποιούνται εάν μετακινηθούν. Ολοένα και περισσότερο, ρομπότ και drones χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση αλλά και την τοποθέτηση τους, ενώ είναι σε εξέλιξη κι ένας τεχνικός αγώνας μεταξύ των ναρκοτεχνών και των ναρκοθετών.
Ενδέχεται να ενισχύσουν την τάση προς ένα πεδίο μάχης που κατακλύζεται εξ ολοκλήρου από μηχανές
Η Birds of Magyar ήταν πολύ ικανοποιημένη με την εκστρατεία ναρκοθέτησης και ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων για 20.000 αντίγραφα ρωσικών ναρκών που ερρίφθησαν από drones. Κοστίζει 50 δολάρια η καθεμιά τους. Η Ουκρανία διαθέτει κι έναν νέο πιο αποτελεσματικό τύπο, την PTM-L1, που βασίζεται σε αμερικανικό σχέδιο και διαθέτει πιο εξελιγμένη ασφάλεια.
Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν επίσης drones για να ρίξουν μικρότερες νάρκες, κατά προσωπικού. Τεράστια είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται για την προστασία των στρατευμάτων από drones, με παρεμβολές, κυνηγετικά και άλλα όπλα.
Αλλά όλα αυτά θα είναι άχρηστα εάν τα drones τα παρακάμπτουν και ρίχνουν νάρκες για να κόβουν τις γραμμές ανεφοδιασμού του εχθρού και να υποχωρούν. Ο ναρκοπολέμος γινόταν πάντοτε για τη μείωση της κινητικότητας. Οι νάρκες που τοποθετούνται από drones κάνουν την κίνηση ακόμα πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη, τόσο για στρατιώτες όσο και για οχήματα. Έτσι, οι νάρκες που ρίχνονται από drone ενδέχεται να ενισχύσουν την τάση προς ένα πεδίο μάχης που κατακλύζεται εξ ολοκλήρου από μηχανές…