Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας έχoυν προκαλέσει οι έρευνες του τουρκικού Ορούτς Ρέις
Σε εκ νέου συναγερμό τίθεται η διεθνής κοινότητα ύστερα από τη νέα προκλητική τουρκική απόφαση να πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες νότια της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Οι έρευνες του Ορούτς Ρέις ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν ως τις 23 Αυγούστου και έχουν ήδη απασχολήσει τα διεθνή ξένα ενημέρωσης.
«Η Ελλάδα σε συναγερμό καθώς η Τουρκία στέλνει ερευνητικό πλοίο σε αμφισβητούμενα νερά» είναι ο «απρόσεκτος» τίτλος του BBC, καθώς το βρετανικό μέσο ούτε στον τίτλο αλλά ούτε και στο κείμενό του κάνει οποιαδήποτε αναφορά για τουρκική παρουσία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
Το BBC αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) σε θαλάσσια ύδατα που «διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου» ενώ προσθέτει πως η συμφωνία αυτή «αντιτίθεται σε μια ανταγωνιστική ΑΟΖ που θέλησαν να θεσπίσουν η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβυής»
Σε «αύξηση της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για διερευνητικές γεωτρήσεις» κάνει λόγο το Euronews σύμφωνα με το οποίο «Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ένα ερευνητικό σκάφος θα διεξάγει διερευνητικές γεωτρήσεις σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, ως μια τελευταία κίνηση σε μια συνεχιζόμενη εδαφική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών»
Το Euronews αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σύμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες» καθώς και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλεμμπεργκ.
Στην συνομιλία αυτή στάθηκε και το Politico, το οποίο αφού επίσης αναφέρεται σε αυξανόμενη ένταση, παραθέτει τη δήλωση του γ.γ του ΝΑΤΟ σύμφωνα με την οποία «Η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί μέσα σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Σύμφωνα πάντως με το Politico «ένα παρόμοιο περιστατικό στην Ανατολική Μεσόγειο αποφεύχθηκε στα τέλη Ιουλίου ύστερα από γερμανική παρέμβαση, με την Τουρκία να ακυρώνει τα σχέδιά της για έρευνες πλησιόν του Καστελλόριζου, για χάρη της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ενώ «ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την προηγούμενη εβδομάδα ακύρωσε τις συνομιλίες, ισχυριζόμενος πως η Αθήνα «δεν κράτησε τις υποσχέσεις της μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου»».
H Deutsche Welle σημειώνει πως «Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία «ότι απειλεί την ειρήνη» στη Μεσόγειο».
To γερμανικό μέσο αναφέρεται και σε σχόλιο εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με τον οποίο: «Περαιτέρω σεισμικές έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο είναι σίγουρα κακό σήμα». Επίσης, σύμφωνα με τη Deutche Welle, ο γερμανός εκπρόσωπος κάλεσε την Αθήνα και την Άγκυρα σε διάλογο.
Το γερμανικό μέσο αναφέρθηκε επίσης και στην προ εβδομάδων τοποθέτηση του γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τον οποιο «δεν είναι αποδεκτό να παραβιάζονται ή να απειλούνται τα χωρικά ύδατα ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αλλά και στο στη δήλωση του τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατιχ Ντονμέζ ότι «83 εκατομμύρια [άνθρωποι] στηρίζουν το Oruc Reis».
Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη αντιδράσει έμπρακτα, αφού στην Κύπρο έχουν φτάσει δύο μαχητικά αεροσκάφη της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας τύπου Rafale, καθως και μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου C-130 για την υποστήριξή τους.
Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, γάλλοι στρατιωτικοί τεχνοκράτες επισκέφτηκαν τις προηγούμενες μέρες τα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού για να εξετάσουν υποδομές υποδοχής γαλλικών πλοίων καθώς η ναυτική βάση στο Μαρί βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης.
Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρεται και το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg επιλέγοντας τον τίτλο «Η Τουρκία δείχνει τα στρατιωτικά «ποντίκια» της σε θαλλάσια έριδα με την Ελλάδα».
Όπως αναφέρει το Βloomberg, «η αψιμαχία στη Μεσόγειο είναι μία από τις πολλές προσπάθειες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανακαθορίσει την Τουρκία ως μια δύναμη της περιοχής. Από τις συρράξεις στη Συρία και τη Λιβύη ως τις επιθέσεις στο Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ (sic), παρενέβη με οπλισμένα drones, μαχητικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα. Ο Ερντογάν τη Δευτέρα, δήλωσε πως οι χώρες της Μεσογείου, πρέπει να κάτσουν μαζί και να επιλύσουν τις διαφορές τους, αλλά προσέθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της.»
in.gr