Πόλεμος στη Γάζα: Η Αυστραλία αποκαθιστά τη χρηματοδότηση της UNRWA

Δημοσιεύτηκε στις 15/03/2024 12:32

Πόλεμος στη Γάζα: Η Αυστραλία αποκαθιστά τη χρηματοδότηση της UNRWA

Η αυστραλιανή διπλωματία ανακοίνωσε ότι αποκαθίσταται η χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, την οποία ανέστειλε νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση της Αυστραλίας, όπως και αυτές ακόμη περίπου δεκαπέντε χωρών.

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή βρέθηκε αντιμέτωπο με θύελλα από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους υπαλλήλους της πως ενεπλάκησαν στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Η φύση των κατηγοριών απαιτούσε άμεση και προσήκουσα αντίδραση», σημείωσε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν σήμερα οι υπηρεσίες της η Πένι Γουόνγκ, η υπουργός Εξωτερικών.

Η Αυστραλία διαθέτει στην UNRWA κάπου 3,7 εκατομμύρια ευρώ.

Επαναφορά της χρηματοδότησης ανακοίνωσαν επίσης ο Καναδάς και η Σουηδία

«Η γνώμη των υπηρεσιών και των νομικών συμβούλων της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι πως η UNRWA δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση (…) Έπειτα από εξέταση της επιτροπής εθνικής ασφαλείας αυτή την εβδομάδα, η Αυστραλία θα αποκαταστήσει τη συμβολή (της)» στην υπηρεσία, σύμφωνα με την ΥΠΕΞ.

«Γνωρίζω ότι κόσμος πεθαίνει από πείνα στη Γάζα» και ότι η UNRWA είναι απαραίτητη «για να διανεμηθεί βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού», πρόσθεσε η κυρία Γουόνγκ.

Συνολικά 16 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία, ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους στα τέλη του Ιανουαρίου, στερώντας από την UNRWA αθροιστικά 450 εκατομμύρια δολάρια, πάνω από τα μισά κεφάλαια που έλαβε το 2023.

Ο ΟΗΕ απέπεμψε αμέσως τους υπαλλήλους του που κατηγορήθηκαν και άρχισε να διενεργεί εσωτερική έρευνα. Ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες παράλληλα ανέθεσε σε ανεξάρτητη ομάδα υπό την προεδρία της πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας Κατρίν Κολονά αποστολή αξιολόγησης της UNRWA και της «ουδετερότητάς» της.

Πριν από την Αυστραλία, ο Καναδάς και η Σουηδία είχαν επίσης ανακοινώσει πως ξαναρχίζουν τη χρηματοδότηση της UNRWA, προκαλώντας την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ απασχολεί περίπου 13.000 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας.

Έπειτα από πέντε και πλέον μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών εκφράζουν τον φόβο πως θα ενσκήψει γενικευμένος λιμός στη Λωρίδα της Γάζας.

Έναυσμα του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε τομείς του νότιου Ισραήλ κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Κατά ισραηλινές πηγές, 130 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας —εκ των οποίων όμως τουλάχιστον 32 πιστεύεται πως είναι νεκροί—, από τους 250 και πλέον που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση, και στις επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε ο ισραηλινός στρατός έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 31.341 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook