Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες Μοσάντ και Κατάρ για νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Μια ομάδα από την υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ βρέθηκε το Σάββατο στη Ντόχα για συνομιλίες με τους διαμεσολαβητές του Κατάρ για μια νέα παύση των μαχών στη Γάζα, δήλωσε πηγή στο Reuters.
Οι συνομιλίες υπό τη διαμεσολάβηση του Κατάρ επικεντρώθηκαν στην πιθανή απελευθέρωση νέων ισραηλινών ομήρων εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά και στις παραμέτρους μιας εκεχειρίας, οι οποίες, σύμφωνα με την πηγή, διέφεραν από τη συμφωνία εκεχειρίας που κατέρρευσε την Παρασκευή.
Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το Ισραήλ ζήτησε από την Μοσάντ να αποχωρήσει από το Κατάρ επικαλούμενο «αδιέξοδο» στις συζητήσεις.
«Μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ, διέταξε την ομάδα του στη Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.
Είπε ότι η Χαμάς «δεν εκπλήρωσε το μέρος της συμφωνίας που της αναλογούσε, το οποίο περιελάμβανε την απελευθέρωση όλων των παιδιών και των γυναικών σύμφωνα με έναν κατάλογο που διαβιβάστηκε στη Χαμάς και εγκρίθηκε από αυτήν».
«Ο επικεφαλής της Μοσάντ ευχαριστεί τον επικεφαλής της CIA, τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών και τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τη συνεργασία τους στις τεράστιες μεσολαβητικές προσπάθειες που οδήγησαν στην απελευθέρωση 84 παιδιών και γυναικών από τη Λωρίδα της Γάζας, εκτός από 24 ξένους πολίτες», προστίθεται.
Οι συζητήσεις και οι κατηγορίες
Το Ισραήλ και η Χαμάς είχαν ξεκινήσει να εξετάζουν νέες παραμέτρους για την απελευθέρωση των ομήρων και την εκεχειρία προτού αυτή λήξει.
Η εκεχειρία που άρχισε στις 24 Νοεμβρίου βρήκε τη Χαμάς να απελευθερώνει ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν όμηροι από τις 7 Οκτωβρίου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Το Ισραήλ και η Χαμάς αντάλλαξαν κατηγορίες για την κατάρρευση της εκεχειρίας, η οποία διήρκεσε μια εβδομάδα και παρατάθηκε δύο φορές μέχρις ότου οι μεσολαβητές δεν μπόρεσαν να βρουν τρόπο για μια τρίτη παράταση.
Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι αρνήθηκε να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες που κρατούσε και πως παραβίασε την εκεχειρία επιτιθέμενο σε ισραηλινό έδαφος.
Έτσι από το πρωί της Παρασκευής (1/12) ξεκίνησαν εκ νέου οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.