Περού: Οδοιπορικό στη La Rinconada, την υψηλότερη πόλη του κόσμου

Δημοσιεύτηκε στις 10/05/2024 14:45

Περού: Οδοιπορικό στη La Rinconada, την υψηλότερη πόλη του κόσμου

Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ πώς είναι να βρίσκεσαι και να ζεις στην υψηλότερη πόλη του κόσμου, ο youtuber Ammar Kandil σάς έχει την απάντηση.

Ο ατρόμητος ταξιδιώτης και συνιδρυτής του πετυχημένου ταξιδιωτικού καναλιού «Yes Theory» βρέθηκε πρόσφατα στο Περού και συγκεκριμένα στην πόλη La Rinconada, με τους 50.000 κατοίκους.

Το αξιοσημείωτο είναι πως η πόλη βρίσκεται σχεδόν 17.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας πράγμα που σημαίνει ότι όσοι ζουν εκεί πρέπει να αντιμετωπίζουν καθημερινά τη χαμηλή πίεση του αέρα.

Λέγεται ότι περίπου το 25 τοις εκατό των κατοίκων πάσχει από υποξία – μια κατάσταση κατά την οποία ολόκληρο το σώμα ή μέρος του στερείται επαρκούς οξυγόνωσης. Επιπλέον η πόλη χαρακτηρίζεται από τεράστια ποσοστά εγκληματικότητας.

Το 25 τοις εκατό των κατοίκων πάσχει από υποξία

Στο σύντομο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε στο YouTube τον περασμένο μήνα, ο Ammar χαρακτήρισε το ταξίδι ως ένα από τα πιο ριψοκίνδυνα μέχρι σήμερα.

Η πόλη βρίσκεται στις Άνδεις και τη μια στιγμή ο Ammar είχε πανοραμική θέα και την επόμενη ήταν περικυκλωμένος από σακούλες σκουπιδιών.

«Από την πανέμορφη θέα κατά την άνοδο, στη θάλασσα από σκουπίδια», ακούγεται να περιγράφει χαρακτηριστικά.

«Θέλω να πω ότι αυτό συμβαίνει όταν 50.000 άνθρωποι εγκαθίστανται κάπου που δεν πρέπει να εγκατασταθούν χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για να μπορέσουν να ζήσουν εκεί και με παράνομη μεταλλευτική δραστηριότητα παντού. Φίλε, αυτό μου ραγίζει την καρδιά», σχολιάζει.

Εν τω μεταξύ, λόγω της εξόρυξης, το νερό της πόλης είναι βαριά μολυσμένο με υδράργυρο.

Ο χρυσός

Ο Ammar πιάνει κουβέντα με έναν φιλικό ντόπιο μεταλλωρύχο στο ντοκιμαντέρ, ο οποίος δηλώνει ότι πιστεύει ότι εξορύσσεται έως και 1 κιλό χρυσού κάθε μέρα. Αυτό αξίζει περίπου 75.000 δολάρια.

Οι χρυσωρύχοι εργάζονται χωρίς μισθό, δικαιώματα και ασφάλιση. Υπό την επίβλεψη ένοπλων ομάδων, μαζεύουν τον χρυσό και τον παραδίδουν στις ομάδες αυτές που ανήκουν κατά κανόνα στο οργανωμένο έγκλημα.

Ανά μερικές ημέρες δωρεάν εργασίας (ένα δεκαπενθήμερο ή έναν μήνα, ανάλογα με τη συμφωνία) έχουν στη διάθεσή τους λίγες «ελεύθερες» ημέρες, στη διάρκεια των οποίων όσο χρυσό βρίσκουν μπορούν να τον κρατήσουν, γεγονός που προσελκύει στην πόλη χιλιάδες ανθρώπους.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πόλη γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Συζητώντας με έναν ντόπιο, ο Ammar έμαθε ότι πυροβόλησαν σε κοινή θέα έναν άνθρωπο.


in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook