Πέδρο Αλμοδόβαρ: «Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας σε όλο τον κόσμο»

Δημοσιεύτηκε στις 08/09/2024 15:22

Πέδρο Αλμοδόβαρ: «Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας σε όλο τον κόσμο»

Ο καταξιωμένος Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ δεν ήταν ποτέ κάποιος που απέφευγε τα αμφιλεγόμενα θέματα.

Η τελευταία του ταινία, «The Room Next Door», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας αυτή την εβδομάδα, δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς καταπιάνεται με ένα από τα τελευταία ταμπού της σύγχρονης κοινωνίας: την ευθανασία.

Η Ισπανία νομιμοποίησε την ευθανασία το 2021 και είναι μία από τις 11 χώρες στις οποίες είναι νόμιμη

Αλλά διαφέρει από οποιαδήποτε από τις προηγούμενες ταινίες του, καθώς είναι η πρώτη του που γυρίστηκε στην αγγλική γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της νέας του ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ο Ισπανός δημιουργός μίλησε με πάθος για την αντιμετώπιση του θέματος στην ταινία του και γιατί πιστεύει ότι θα πρέπει να αποτελεί επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα.

Στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, οι δύο πρωταγωνίστριες, Τζούλιαν Μουρ και Τίλντα Σουίντον, υποδύονται την Ίνγκριντ (Μουρ) και τη Μάρθα (Σουίντον), οι οποίες ήταν στενές φίλες στα νιάτα τους, όταν εργάζονταν στο ίδιο περιοδικό. Μετά από χρόνια χωρισμού, συναντιούνται ξανά όταν η Μάρθα διαγιγνώσκεται με ανίατη ασθένεια και αποφασίζει να πάρει τη ζωή της στα χέρια της.

«Αυτή η ταινία είναι υπέρ της ευθανασίας. Είναι κάτι που θαυμάζουμε στον χαρακτήρα της Τίλντα, που αποφασίζει ότι η απαλλαγεί από τον καρκίνο μπορεί να γίνει μόνο με την απόφαση που παίρνει στην πραγματικότητα. ‘Αν το πετύχω νωρίτερα, ο καρκίνος δεν θα με νικήσει’, λέει. Και έτσι βρίσκει τον τρόπο να φτάσει στον στόχο της με τη βοήθεια της φίλης της, αλλά πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να είναι εγκληματίες».

«Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ευθανασίας σε όλο τον κόσμο»

Η Ισπανία νομιμοποίησε την ευθανασία το 2021 και είναι μία από τις 11 χώρες στις οποίες είναι νόμιμη οποιαδήποτε μορφή υποβοηθούμενου θανάτου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 14 ετών, ενώ η ευθανασία θεωρείται είτε ανθρωποκτονία είτε δολοφονία. Η μέγιστη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη.

«Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ευθανασίας σε όλο τον κόσμο. Θα πρέπει να ρυθμίζεται, και να επιτρέπεται σε έναν γιατρό να βοηθήσει τον ασθενή του».

Ενώ κατέληξε, λέγοντας για την ταινία: «Είναι για τη ζωή, για την ελευθερία να αποφασίζουμε τι είδους ζωή θέλουμε να ζήσουμε μέχρι το τέλος».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας:  REUTERS

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook