Το Fermi Gamma-Ray Space Telescope της NASA εκτοξεύτηκε το 2008 και από τότε καταγράφει πηγές ακτινοβολίας γ στο σύμπαν. Ο αμερικανικός οργανισμός που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος συνέλεξε τα δεδομένα και δημιούργησε μια εντυπωσιακή ταινία με τη μορφή time-lapse, μια μοναδική περιήγηση στο αχανές σύμπαν που ζωντανεύει μπροστά στα μάτιας μας.
Ο άνθρωπος, με γυμνό μάτι, είναι αδύνατον να δει το μεγαλύτερο ποσοστό φωτός που υπάρχει έξω από τον πλανήτη μας. Όμως, χάρη στην τεχνολογία των τηλεσκοπίων, όλα είναι δυνατά.
Το Fermi Gamma-Ray Space Telescope της NASA, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2008 και καταγράφει από τότε τις πηγές ακτινοβολίας γ στο σύμπαν, με την κατάλληλη επεξεργασία έδωσε μοναδικά πλάνα.
Ο ουρανός αν είχαμε όραση ακτίνων γ
Οι ακτίνες γ ανήκουν στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Αποτελούν τις ακτίνες με τη μεγαλύτερη συχνότητα, άρα και κατά φωτόνιο ενέργεια του φάσματος. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνες καθώς διασπούν τις ουσίες των κυττάρων και μεταλλάσσουν το DNA προκαλώντας θάνατο σε όλους σχεδόν τους οργανισμούς που εκτίθενται σε αυτήν.
Προέρχονται από ενεργητικές πηγές όπως υπολείμματα supernova, αστέρες νετρονίων και κβάζαρ.
«Fermi»: Μια σύμπραξη αστροφυσικής και σωματιδιακής φυσικής
Ο αμερικανικός οργανισμός εξερεύνησης του διαστήματος αποφάσισε να συνθέσει ένα timelapse των δεδομένων που συνέλεξε το Fermi (2008-2022) δίνοντάς μας την δυνατότητα να παρατηρούσαμε τον ουρανό αν είχαμε όραση ακτίνων γ.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων γάμμα «Fermi» είναι μια σύμπραξη αστροφυσικής και σωματιδιακής φυσικής που διαχειρίζεται το Goddard. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, με σημαντικές συνεισφορές από ακαδημαϊκά ιδρύματα και εταίρους στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.