Παράδειγμα προς μίμηση οι σκληρές αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Σούνακ – Ειδικοί ανησυχούν

Δημοσιεύτηκε στις 21/06/2024 21:58

Παράδειγμα προς μίμηση οι σκληρές αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Σούνακ – Ειδικοί ανησυχούν

Με βίαιη επιστροφή στη Ρουάντα απειλούνται χιλιάδες αιτούντες άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν νικήσει στις εκλογές της 4ης Ιουλίου ο ηγέτης των Συντηρητικών Ρίσι Σούνακ.

Ανεξαρτήτως όμως του εκλογικού αποτελέσματος, ο Βρετανός ηγέτης έβαλε ιδέες σε Ευρωπαίους ομολόγους του.

Σε συνέντευξη στο BBC, μετά την ανακοίνωση των γενικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις 4 Ιουλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ανακοίνωσε το σχέδιο του Συντηρητικού κόμματος να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα.

Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να στείλει ένα μήνυμα στους μετανάστες διεθνώς, μετά την απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες, ότι τους περιμένει επιστροφή εάν επιχειρήσουν να πλησιάσουν τη Γηραιά Αλβιόνα.

Κάποτε οι ηγέτες της ΕΕ χλεύαζαν την ιδέα αποστολής αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες, αλλά σήμερα βρίσκουν την ιδέα ελκυστική

Η πολιτική αυτή βέβαια αντιμετωπίζει νομικά εμπόδια, αλλά ο Σούνακ δείχνει αποφασισμένος, εάν κερδίσει, να αρχίσει από τον Ιούλιο κιόλας να βάζει κόσμο σε αεροπλάνα και να τους επαναπροωθεί στην Αφρική.

Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, λέει ότι θα καταργήσει το «σχέδιο Ρουάντα» και θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να δημιουργήσει μια νέα Διοίκηση Συνοριακής Ασφάλειας με στόχο τα εγκληματικά κυκλώματα διακινούν μετανάστες στα στενά της Μάγχης.

Ωστόσο, ο ηγέτης των Εργατικών  Κιρ Στάρμερ, δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο επεξεργασίας αιτούντων άσυλο, εάν ο νόμος το επιτρέπει.

«Ο Σούνακ είναι παράδειγμα»

Μιλώντας στο The Conversation Weekly, δύο ειδικοί υποστηρίζουν πως ό,τι κι αν συμβεί στις εκλογές, αλλάζει ήδη την ευρύτερη συζήτηση στην Ευρώπη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Για τον καθηγητή διεθνούς μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Νάντο Σιγκόνα, και τη καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. Μικαέλα Μπένσον, το σχέδιο της Ρουάντα είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Βρετανίας να επανατοποθετηθεί μετά το Brexit.

Οι δύο επιστήμονες εξετάζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit στη μετανάστευση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Σιγκόνα λέει ότι το σκεπτικό πίσω από το σχέδιο της Ρουάντα ήταν ότι θα απέτρεπε τους μετανάστες από το να περάσουν παράτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν ήξεραν ότι θα σταλούν στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

«Το θέμα με αυτό το σχέδιο ήταν ότι ήταν ανέφικτο από την αρχή και σε κάποιο βαθμό προοριζόταν να έχει πιο συμβολικό αποτέλεσμα. Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε αν ήσασταν κυνικοί ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε ποτέ να το εφαρμόσει, αλλά ήθελαν να το έχει στις ειδήσεις για να έχει αυτό το αποτρεπτικό αποτέλεσμα» λέει ο Σιγκόνα.

Η Μπένσον, εξηγεί ότι η αύξηση των διελεύσεων με μικρά σκάφη «είναι μια αποτυχία της πολιτικής του Brexit» και ότι η αλλαγή στη σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, ιδιαίτερα η απομάκρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου από το συνοριακό καθεστώς της ΕΕ, ήταν «σημαντική στην αύξηση τον αριθμό των διελεύσεων».

Όταν πρωτοεμφανίστηκε το σχέδιο της Ρουάντα, το 2022, χλευάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τους Ευρωπαίους ηγέτες και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αλλά τώρα ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ έχουν προτείνει ότι είναι ανοιχτοί στην ιδέα αποστολής αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες.

Τον Μάιο, ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πρωτοπόρος» στη μεταναστευτική πολιτική, επικαλούμενος το σχέδιο της Ρουάντα.

«Αυτό που βλέπουμε στη δυτική Ευρώπη και σε ορισμένες άλλες φιλελεύθερες δημοκρατίες είναι στην πραγματικότητα αυτή η ενσωμάτωση του αντιμεταναστευτικού αισθήματος. Και έτσι αυτά τα πράγματα που πριν από μερικά χρόνια θα ήταν εντελώς άκυρα και θα τα χλεύαζαν έχουν γίνει πλέον σχεδόν κοινή λογική. Και νομίζω ότι αυτή είναι μια τάση που πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά και που θα πρέπει να είναι ανησυχητική» λέει η Μπένσον.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook