Παπούα Νέα Γουινέα: Σοβαρός ο κίνδυνος επιδημιών μετά τη φονική κατολίσθηση
Οι επιζώντες της φονικής κατολίσθησης που καταπλάκωσε ένα ολόκληρο χωριό στην Παπούα Νέα Γουινέα είναι αντιμέτωποι «με σοβαρό κίνδυνο επιδημιών» και δεν έχουν λάβει ακόμη επαρκή τρόφιμα και πόσιμο νερό, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Τα ξημερώματα της 24ης Μαΐου μέρος του βουνού Μάιπ-Μουλιτάκα, στην επαρχία Ένγκα στο βόρειο τμήμα της Παπούας Νέας Γουινέας, κατέρρευσε.
Έξι ημέρες μετά την τραγωδία δεν είναι ακόμη σαφής ο αριθμός των νεκρών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ συνολικά 70.000 άνθρωποι στην περιοχή έχουν επηρεαστεί από την καταστροφή.
Ωστόσο ειδικοί σε καταστροφές και τοπικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο απολογισμός είναι πολύ μικρότερος.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους
Σήμερα ο ΔΟΜ ανακοίνωσε ότι οι πηγές του νερού στην περιοχή έχουν μολυνθεί και ο κίνδυνος ασθενειών αυξάνεται συνεχώς.
«Οι παραπόταμοι που κυλούν ανάμεσα στα ερείπια έχουν μολυνθεί και παρουσιάζουν σημαντικό κίνδυνο επιδημιών», εκτίμησε η υπηρεσία του ΟΗΕ, τονίζοντας κυρίως τον κίνδυνο εμφάνισης ελονοσίας.
Horrific landslides due to heavy rains in rural Papua New Guinea covered 1000 homes in remote villages, killing 2000+ people, leaving almost no access to the disaster site.
The area has no road access, while gang violence threatens to hold up any aid that can get through.
🇵🇬 pic.twitter.com/Mxg3AfHlnO— Soly 🤍 (@solysolz) May 27, 2024
Απόκοσμη ατμόσφαιρα, σε σοκ οι κάτοικοι
Μετά την κατολίσθηση οι κάτοικοι δύο συνοικιών που επλήγησαν, του Γιαμπέλι και του Λαπάκ, έσκαβαν τα συντρίμμια αναζητώντας αγνοούμενους. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η οσμή που αναδίδουν τα πτώματα είναι ανυπόφορη.
Οι τοπικές αρχές επεσήμαναν ότι έχουν βρεθεί έξι με 11 πτώματα.
Οι παραπόταμοι που κυλούν ανάμεσα στα ερείπια έχουν μολυνθεί και οι επιδημίες καραδοκούν
Από την πλευρά του ο ΔΟΜ ανακοίνωσε ότι παρείχε στους πληγέντες πόσιμο νερό, χάπια καθαρισμού του νερού και βασικά τρόφιμα.
«Η απουσία συγκεκριμένων πληροφοριών για τις περιοχές και τους πληθυσμούς που έχουν πληγεί δυσχεραίνει τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», προειδοποίησε.
Ο Σάντις Τσάκα, διοικητής της επαρχίας Ένγκα, δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών πρέπει να ανέρχεται σε «εκατοντάδες» και όχι σε χιλιάδες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιζώντες, σε κατάσταση σοκ, δεν ήταν σε θέση να δώσουν αξιόπιστες πληροφορίες για τους συγγενείς τους που εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι.
«Τα σωστικά συνεργεία αρχίζουν να συλλέγουν πληροφορίες για τους ανθρώπους που ήταν παρόντες (την ώρα της κατολίσθησης) και τον αριθμό των πληγέντων», εξήγησε ο Τσάκα, ο οποίος πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει επιβεβαίωση για τα πρώτα στοιχεία αύριο, Παρασκευή, στο τέλος της ημέρας.
Πηγή: ΑΠΕ