Στις 23 Μαρτίου 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.
Στόχος του εορτασμού είναι να καταδείξει τη σημασία που θα διαδραματίζουν ο καιρός, το κλίμα και οι υδάτινοι πόροι στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντός μας, καθώς θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας 2021, ως εκπρόσωπος της χώρας μας στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Ωστόσο, εορταστικές εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν, λόγω των μέτρων πρόληψης για τον νέο κορωνοϊό.
Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2022
Για το 2022, επιλέχθηκε το θέμα που έχει τίτλο «Έγκαιρη προειδοποίηση-Έγκαιρη δράση», με στόχο να επισημάνει τη σημασία της κατάλληλης προετοιμασίας που θα δώσει τη δυνατότητα δράσης τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος, σε ένα κόσμο όπου τα ακραία καιρικά, κλιματικά και υδρολογικά φαινόμενα είναι όλο πιο συχνά και πιο έντονα.
Τα ακραία καιρικά, κλιματικά και υδρολογικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά και έντονα σε πολλά μέρη του κόσμου, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι από εμάς εκτιθέμεθα όλο και πιο πολύ σε κλιμακούμενους κινδύνους, ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού, της αστικοποίησης και της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Οι απλές προγνώσεις καιρού δεν είναι πλέον αρκετές ενώ αντίθετα προγνώσεις που θα ενημερώνουν ταυτόχρονα και για τις επιπτώσεις που είναι δυνατόν να προκαλέσει ο καιρός, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πολιτών και του βιοπορισμού τους. Ωστόσο, ένας στους τρεις ανθρώπους εξακολουθεί να μην καλύπτεται επαρκώς από τα υπάρχοντα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Ο μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των εθνικών μετεωρολογικών και υδρολογικών υπηρεσιών, των αρχών διαχείρισης καταστροφών και των αναπτυξιακών φορέων είναι θεμελιώδης για την καλύτερη πρόληψη, προετοιμασία και ανταπόκριση.
Η πανδημία του COVID-19 έχει περιπλέξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία και έχει αποδυναμώσει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Έχει επίσης σηματοδοτήσει την ανάγκη να υιοθετήσουμε μια διασυνοριακή προσέγγιση πολλαπλών κινδύνων, με σκοπό την πρόοδο ως προς τους παγκόσμιους στόχους που αφορούν στις δράσεις για το κλίμα, τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η έγκαιρη προετοιμασία και η δυνατότητα δράσης τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος, μπορεί να σώσει πολλές ζωές και να προστατέψει το βιοπορισμό των κοινωνιών, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.
Η ιστορία του WMO
Η ιδέα για ένα διακυβερνητικό Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (World Meteorological Organization, WMO) που είχε διαμορφωθεί στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτυπώθηκε, μεταπολεμικά στο κείμενο της Σύμβασης του WMO, που υπεγράφη στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ (11/10/1947) από 31 αντιπροσώπους κρατών.
Την χώρα μας αντιπροσώπευσαν, μετά από απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, ο τότε Υποδιευθυντής της ΕΜΥ Αντισμήναρχος Ευάγγελος Βουρλάκης και ο μόνιμος υπάλληλος της ΕΜΥ με βαθμό Διευθυντή Β’ Δρ Θεόκλητος Φιντικλής (διδάκτωρ φυσικών Επιστημών). Και οι δύο έχουν τιμηθεί από την Ελληνική πολιτεία για την συμβολή τους στην αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του έργου της Εθνικής μετεωρολογικής Υπηρεσίας στις κρίσιμες στιγμές της διαδρομής της.
Η Ελλάδα με το νόμο 1047/1949, επικυρώνει τη σύμβαση και καταθέτει τα επικυρωτικά έγγραφα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των 30 ιδρυτικών κρατών. Τον Φεβρουάριο του 1950, περατώθησαν οι διαδικασίες επικύρωσης της σύμβασης από όλα τα κράτη μέλη και η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου του 1950.
Το πρώτο συνέδριο του WMO, πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1951 στο Παρίσι και εντός του ιδίου έτους με απόφαση του ΟΗΕ εντάσσεται στους εξειδικευμένους οργανισμούς του για την Μετεωρολογία με έδρα την Γενεύη της Ελβετίας.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μέσω των συστημάτων παρατήρησης, συλλογής δεδομένων και πρόγνωσης, συμβάλλει τα μέγιστα στην προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων των έντονων καιρικών φαινομένων.
Πηγή: https://www.sansimera.gr