Πάβελ Ντούροφ: Μυστήριο με την εξαφάνιση ξανθιάς γυναίκας που ταξίδευε μαζί του λίγο πριν συλληφθεί
Μια μυστηριώδης ξανθιά «crypto coach» που ταξίδευε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Telegram Πάβελ Ντούροφ δεν μπορεί να εντοπιστεί από την οικογένειά της μετά τη σύλληψη του δισεκατομμυριούχου τεχνολογίας στη Γαλλία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Telegram Πάβελ Ντούροφ συνελήφθη σε γαλλικό αεροδρόμιο το βράδυ του Σαββάτου έξω από το Παρίσι και τέθηκε υπό κράτηση για φερόμενα αδικήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Ποια είναι η ξανθιά γυναίκα
Η Juli Vavilova, 24 ετών, η οποία είναι επίσης streamer βιντεοπαιχνιδιών, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαδικτυακών εικασιών αφού μοιράστηκε μια σειρά από φωτογραφίες ενώ προφανώς ταξίδευε με τον Ντούροφ στο Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα
Οι φωτογραφίες της ήταν ίδιες με τις αντίστοιχες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέδειξε ο Γάλλος ιδιωτικός ερευνητής Baptiste Robert και άλλοι.
Οι διαδικτυακοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι οι εν λόγω αναρτήσεις ενδέχεται να έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τις κινήσεις του εξόριστου Ρώσου μεγιστάνα πριν από τη σύλληψή του.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Ρώσος τέθηκε υπό κράτηση μετά την προσγείωση του ιδιωτικού του τζετ στο αεροδρόμιο Le Bourget έξω από το Παρίσι το Σάββατο.
«Είναι περίπλοκο να πούμε αν οι αναρτήσεις της έπαιξαν άμεσο ρόλο στη σύλληψή του, αλλά αν την ακολουθούσες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορούσες εύκολα να παρακολουθήσεις τις κινήσεις του Ρώσου Ceo του Telegram», όπως δήλωσε ο Ρόμπερτ στην εφημερίδα The Post.
Η οικογένεια της Vavilova δηλώνει τώρα στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε επαφή μαζί της μετά τη σύλληψη του.
Η σύλληψη του Ντούροφ έχει εξοργίσει τους υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη του «x» Έλον Μάσκ. Υποστηρίζουν ότι στοχοποιήθηκε επειδή αρνήθηκε να δώσει στις κυβερνήσεις τα κλειδιά της κρυπτογραφημένης εφαρμογής του.
Οι αναρτήσεις της ξανθιάς γυναίκας και του CEO του Telegram
Η σχέση της Vavilova με τον Ντούροφ παραμένει ασαφής, αλλά οι λογαριασμοί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτοι με φωτογραφίες και βίντεο που την δείχνουν να ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα με τα γνωστά ταξίδια του CEO του Telegram σε αυτά τα μέρη.
Ο Robert συγκέντρωσε μια συλλογή από τέτοιες αναρτήσεις στο X, συμπεριλαμβανομένων βίντεο των δύο τους μαζί στο Ουζμπεκιστάν που τραβήχτηκαν νωρίτερα το καλοκαίρι από έναν Ρώσο blogger.
Σύμφωνα με την New York Post, είναι άγνωστο πώς και πότε γνωρίστηκαν η Βαβίλοβα και ο Ντουρόφ, αλλά και οι δύο ζουν στο Ντουμπάι, όπου ο δεύτερος μετέφερε την έδρα του Telegram αφού έφυγε από τη Ρωσία το 2014, όταν αρνήθηκε να παραδώσει κρυπτογραφημένα δεδομένα στο Κρεμλίνο.
Ο Ντούροφ, που έχει και γαλλική υπηκοότητα, δεν κρυβόταν ούτε διέφυγε, και πραγματοποιούσε τακτικά ταξίδια στην Ευρώπη, ανέφερε η εταιρεία του σε ανακοίνωσή του.
Οι κατηγορίες της γαλλικής δικαιοσύνης
Οι γαλλικές αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα έρευνας για τον Πάβελ Ντούροφ στο πλαίσιο της έρευνας του Υπουργείου Εσωτερικών για κατηγορίες σχετικά με εγκλήματα κατά ανηλίκων.
Η σύλληψή του προκάλεσε διεθνή ίντριγκα και ερωτήματα σχετικά με το γιατί ακριβώς συνελήφθη.
Οι Γάλλοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο Πάβελ Ντούροφ είναι συνένοχος στην παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών, την παιδοφιλία και την απάτη που οργιάζουν στο Telegram λόγω της έλλειψης μετριοπάθειας και των εργαλείων που προσφέρει, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων.
«Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η απουσία μετριοπάθειας και συνεργασίας από την πλευρά της πλατφόρμας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Jean-Michel Bernigaud, γενικός γραμματέας της γαλλικής αστυνομικής υπηρεσίας Ofmin.
Η σχέση του με τον Πούτιν
Η σχέση του με το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει επίσης ασαφής. Το Telegram μπλοκαρίστηκε στη Ρωσία το 2018, αλλά στη συνέχεια επετράπη ξανά δύο χρόνια αργότερα και αποτελεί σημαντική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για Ρώσους αξιωματούχους καθώς και για τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με το BBC.
Φήμες στο διαδίκτυο εικάζουν -χωρίς στοιχεία- ότι η επίσκεψη του Ντούροφ στο Αζερμπαϊτζάν έγινε για να συναντηθεί με τον Πούτιν, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.
Δεν είναι επίσης σαφές γιατί ο Ντούροφ θα επέστρεφε στο Παρίσι με το ιδιωτικό του αεροπλάνο, όταν το ένταλμα ισχύει μόνο αν πατήσει γαλλικό έδαφος, καθώς οι αρχές θα ειδοποιούνταν για την προσγείωσή του.
Οι εκπρόσωποι του δισεκατομμυριούχου δεν ήταν δυνατόν να επικοινωνήσουν άμεσα για να σχολιάσουν.
Το Telegram έχει επίσης προκαλέσει επικρίσεις από πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επειδή επιτρέπει σε μαχητές και οργανωμένους εγκληματίες να επικοινωνούν διακριτικά στην εφαρμογή, η οποία δίνει έμφαση στην ιδιωτικότητα των χρηστών πάνω απ’ όλα.
Ο Ντούροφ ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes αξίζει περίπου 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το Telegram είναι μια ουδέτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και ότι εγκατέλειψε τη Ρωσία για να μην παίρνει εντολές από τη Μόσχα.
Η Ρωσία άρχισε κυρίως να μπλοκάρει το Telegram το 2018, αφού η εταιρεία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με δικαστική εντολή να δώσει στο κράτος πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της, με την κυβέρνηση να αίρει τελικά την απαγόρευση το 2020.
Η αντίδραση του Μακρόν
Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ντούροφ θα κρατηθεί για τουλάχιστον δύο ακόμη ημέρες, αλλά οι ακριβείς κατηγορίες που του απαγγέλλονται παραμένουν ασαφείς – προς μεγάλη απογοήτευση των υποστηρικτών του οι οποίοι έχουν καταγγείλει τη σύλληψη ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου.
Αντιδρώντας στη σύλληψη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η σύλληψη του «δεν ήταν καθόλου πολιτική απόφαση».
«Εναπόκειται στη δικαιοσύνη, σε πλήρη ανεξαρτησία, να εφαρμόσει τον νόμο», δήλωσε ο Μακρόν. IN