Το ουκρανικό κοινοβούλιο (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters)παρέτεινε τον ισχύοντα στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση που κήρυξε για άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες, ως τις αρχές Νοεμβρίου, όπως αναμενόταν, ανέφεραν χθες μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας, επικαλούμενα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.
Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος και διατάχθηκε επιστράτευση μετά την εισβολή της Ρωσίας
Η πλειοψηφία των μελών του σώματος ενέκρινε τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Θεωρητικά, η ισχύς των δυο μέτρων θα εξέπνεε τη 12η Αυγούστου εάν δεν ανανεωνόταν.
Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος και διατάχθηκε επιστράτευση μετά την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Εκτοτε, όσοι Ουκρανοί υπόκεινται στην επιστράτευση — αφορά όλους τους άρρενες ανεξαιρέτως στο ηλικιακό φάσμα 18-60 ετών — απαγορεύθηκε να εγκαταλείπουν την επικράτεια, πλην εξαιρετικών περιστάσεων.
«Να καταφύγει σε δημοψήφισμα»
Την Κυριακή, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε την Κυριακή ότι ο Ζελένσκι ενδέχεται να χρειαστεί στο τέλος να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα επί οποιουδήποτε σχεδίου για τον τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Κλίτσκο τόνισε ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να δείξει πως η πλειονότητα των Ουκρανών στηρίζει τους όρους μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, που ενδέχεται να περιλαμβάνει επώδυνες εδαφικές παραχωρήσεις.
«Πιθανότατα θα πρέπει να καταφύγει σε δημοψήφισμα, δεν νομίζω ότι μπορεί μόνος του να καταλήξει σε τόσο οδυνηρές και σημαντικές συμφωνίες χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση», υποστήριξε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας (περισσότερα εδώ).
in