Ουκρανία: Οι ΗΠΑ έδωσαν οδηγίες για πλήγματα σε συγκεκριμένους στόχους με τους πυραύλους ATACMS

Δημοσιεύτηκε στις 26/11/2024 10:40

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ έδωσαν οδηγίες για πλήγματα σε συγκεκριμένους στόχους με τους πυραύλους ATACMS

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει παράσχει στην Ουκρανία οδηγίες για την επιλογή στόχων για πλήγματα με αμερικανικούς τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Όταν ρωτήθηκε για τα πλήγματα με πυραύλους ATACMS βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, ο Κίρμπι αρχικά είπε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με» τη χρήση των πυραύλων, αλλά στη συνέχεια διέκοψε και τόνισε:

«Προφανώς, αλλάξαμε την καθοδήγηση και τους δώσαμε οδηγίες ότι θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν αυτούς τους συγκεκριμένους τύπους στόχων». «Αυτή τη στιγμή, αυτοί (σσ οι Ουκρανοί στρατιωτικοί) είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τους ATACMS για να αμυνθούν σε μια βάση άμεσης ανάγκης», δήλωσε ο Κίρμπι.

Η Ρωσία απάντησε με την εκτόξευση ενός νέου ρωσικού υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου με δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή, για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου

Οι New York Times ανέφεραν στις 17 Νοεμβρίου, επικαλούμενοι πηγές, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τη χρήση των τακτικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS που προμηθεύονται οι ΗΠΑ για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Ανταλλαγές επιθέσεων με πυραύλους

Στη συνέχεια, η αμερικανική κυβέρνηση δεν αναγνώρισε δημοσίως, αλλά ούτε και διέψευσε την αξιοπιστία της πληροφορίας αυτής. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε άρει τους περιορισμούς στη χρήση πυραύλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ για πλήγματα σε απόσταση έως 300 χιλιομέτρων εντός της Ρωσίας.

Σημείωσε ότι το θέμα είχε συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά τα μέρη δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συναίνεση για την άρση των περιορισμών και αποφάσισαν ότι κάθε κράτος μέλος θα αποφάσιζε μόνο του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να πλήξει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος χωρίς τη βοήθεια της Δύσης, επειδή χρειάζεται δορυφορικές πληροφορίες και πτητικές αποστολές για να το κάνει.

Στις 21 Νοεμβρίου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είχαν προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα επέτρεπαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει εντός της Ρωσίας, με αποτέλεσμα αμερικανικοί και βρετανικοί πύραυλοι να πλήξουν ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Κουρσκ και Μπριάνσκ.

Η Ρωσία απάντησε με την εκτόξευση ενός νέου ρωσικού υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου με δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή, για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου, στο Ντνίπρο.

Με πληροφορίες από TASS

in.gr