Ουκρανία: Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στο τραπέζι από ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία
Οι κορυφαίοι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας ξεκίνησαν την Τετάρτη επίσκεψη στην Ουκρανία, όπου θα συζητήσουν την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων ώστε δυτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι να μπορούν να εκτοξευτούν στη Ρωσία, την ώρα που η φερόμενη απόκτηση ιρανικών πυραύλων από την οποία έχει προκαλέσει νέους φόβους.
Σε ένα σπάνιο κοινό ταξίδι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πήρε το εννιάωρο τρένο από την Πολωνία για το Κίεβο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, η δίμηνη κυβέρνηση των Εργατικών του οποίου έχει ορκιστεί να διατηρήσει τον ρόλο της Βρετανίας ως βασικού υπερασπιστή της Ουκρανίας.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εντείνει τα αιτήματά του προς τη Δύση για την παροχή όπλων με μεγαλύτερη ισχύ πυρός και λιγότερους περιορισμούς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς στην Ουάσινγκτον αν θα επέτρεπε στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς για πλήγματα κατά ρωσικών στόχων, δήλωσε: «Το επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή».
Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει «κατάλληλα» εάν η Ουάσινγκτον χαλαρώσει τους περιορισμούς της. Ο Μπάιντεν, αν και υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία, έχει προηγουμένως καταστήσει σαφές ότι θέλει να αποφύγει να εξελιχθεί σε άμεση σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, των δύο κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου.
Ο Μπλίνκεν λέει πως αν επιτρέψουν τις επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέσα στην Ρωσία, θα γίνει με τρόπο που εξυπηρετεί την Ουκρανία
Ο Μπλίνκεν, μιλώντας την Τρίτη στο Λονδίνο μαζί με τον Λάμι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να παρέχουν στην Ουκρανία «ό,τι χρειάζονται όταν το χρειάζονται για να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας».
Αλλά ο Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί το πέμπτο του ταξίδι στο Κίεβο μετά την εισβολή, δήλωσε ότι είναι επίσης σημαντικό να δει αν οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να συντηρούν και να χειρίζονται συγκεκριμένα όπλα.
Πιεζόμενος αργότερα σε συνέντευξή του στο Sky News σχετικά με το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έδιναν το πράσινο φως για όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ο Μπλίνκεν είπε: «Ποτέ δεν αποκλείουμε, αλλά όταν επιτρέπουμε, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να προωθήσει αυτό που οι Ουκρανοί προσπαθούν να επιτύχουν».
Τι λέει ο Πεσκόφ – Οι βαλλιστικοί πύραυλοι από το Ιράν φοβίζουν την Δύση και την Ουκρανία
Ερωτηθείς πώς θα αντιδρούσε η Μόσχα σε μια τέτοια εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη:«Θα είναι κατάλληλο», χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Είπε ότι η έγκριση των ουκρανικών χτυπημάτων στο ρωσικό έδαφος θα χρησιμεύσει ως «περαιτέρω απόδειξη» του γιατί η Μόσχα ξεκίνησε την επίθεσή της, η οποία, όπως είπε, ήταν η ίδια μια «απάντηση» στην υποστήριξη της Δύσης. Αντίστοιχη στάση τήρησε και η Δούμα.
Η Ουκρανία έλαβε νέα ώθηση αργά την Τρίτη, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει τις ρωσικές επιθέσεις στις υποδομές καθώς μπαίνει ο χειμώνας.
Αλλά στο στρατιωτικό μέτωπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αρχίσει να εκτοξεύει πυραύλους μικρού βεληνεκούς ιρανικής κατασκευής στην Ουκρανία εντός εβδομάδων.
Το οικονομικά εξασθενημένο Ιράν προχώρησε στην πώληση παρά τις επανειλημμένες απειλές των δυτικών δυνάμεων, οι οποίες την Τρίτη ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε βάρος του. Οι ιρανικές αποστολές δημιούργησαν φόβους ότι η Μόσχα θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της εναντίον συγκριτικά άθικτων περιοχών στη δυτική Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα φέτος έδωσαν την ευλογία τους στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει τις ρωσικές δυνάμεις όταν βρίσκονται σε άμεση σύγκρουση στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Η επίθεση στο Κουρσκ άλλαξε τις προτεραιότητες
Η Ουκρανία εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα μια αιφνιδιαστική, τολμηρή επίθεση απευθείας σε ρωσικό έδαφος, στο Κουρσκ, ελπίζοντας να αποκαταστήσει το ηθικό και να εκτρέψει τη Μόσχα καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας.
Δημοσιεύματα των βρετανικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος συναντάται με τον πρωθυπουργό Κίρ Στάρμερ την Παρασκευή, επρόκειτο να τερματίσει τις αντιρρήσεις του για να αφήσει την Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία.
Η Βρετανία έχει επανειλημμένα πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, μακράν τον μεγαλύτερο στρατιωτικό προμηθευτή της Ουκρανίας, να δώσουν πιο προηγμένα όπλα στην Ουκρανία.
Χρήση πυραύλων χωρίς περιορισμούς θέλει η Ουκρανία
Ένα βασικό αίτημα της Ουκρανίας είναι η χαλάρωση των περιορισμών στα Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα Στρατού (ATACMS) που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, τα οποία μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων. Σε κοινή επιστολή τους προς τον Μπάιντεν, κορυφαία μέλη του Κογκρέσου από το αντίπαλο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του ζήτησαν να ενεργήσει άμεσα για τα ATACMS.
«Όσο διεξάγει τον βάναυσο, πλήρους κλίμακας επιθετικό πόλεμο της, δεν πρέπει να δοθεί στη Ρωσία ένα καταφύγιο από το οποίο θα μπορεί να εκτελεί ατιμώρητα τα εγκλήματα πολέμου της κατά της Ουκρανίας», ανέφερε η επιστολή που υπογράφει ο εκπρόσωπος Μάικ ΜακΚόουλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Οι Ρεπουμπλικανοί, ωστόσο, είναι βαθιά διχασμένοι όσον αφορά την Ουκρανία και μια νίκη τον Νοέμβριο του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ επί της πολιτικής κληρονόμου του Μπάιντεν Καμάλα Χάρις θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την πολιτική των ΗΠΑ.
Συνεργάτες του Τραμπ έχουν προτείνει ότι αν κερδίσει, θα αξιοποιήσει τη βοήθεια για να αναγκάσει το Κίεβο σε εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος. ΙΝ