Ουκρανία: Μπορούν να φτιάξουν εύκολα πυρηνική βόμβα

Δημοσιεύτηκε στις 16/11/2024 09:35

Ουκρανία: Μπορούν να φτιάξουν εύκολα πυρηνική βόμβα

Τον περασμένο μήνα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε πει στον Ντόναλντ Τραμπ πως η Ουκρανία θα χρειαζόταν πυρηνικά όπλα ώστε να εγγυηθεί την ασφάλειά της εάν της απαγορευόταν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως απαιτεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ουκρανία ελέγχει εννέα λειτουργικούς αντιδραστήρες και διαθέτει σημαντική πυρηνική εμπειρογνωμοσύνη

Ο Ζελένσκι δήλωσε αργότερα ότι εννοούσε πως δεν υπάρχει εναλλακτική εγγύηση ασφάλειας και ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν έκτοτε διαβεβαιώσει ότι το Κίεβο δεν εξετάζει το ενδεχόμενο πυρηνικού επανεξοπλισμού.

Και εντούτοις, σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο που συνέταξε για το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας το Κέντρο Μελετών για τον Στρατό, τη Μετατροπή και τον Αφοπλισμό, ένα επιδραστικό ουκρανικό στρατιωτικό think tank, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ η Ουκρανία θα μπορούσε να αναπτύξει εντός μηνών μια υποτυπώδη πυρηνική βόμβα.

Η χώρα, σημειώνει η έκθεση που φέρνουν στο φως οι «Times» του Λονδίνου, θα μπορούσε να κατασκευάσει γρήγορα μια απλή βόμβα από πλουτώνιο, παρόμοιας τεχνολογίας με τη βόμβα «Fat Man», που έπεσε στο Ναγκασάκι το 1945. Χωρίς χρόνο για την κατασκευή των μεγάλων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου, η εμπόλεμη Ουκρανία θα έπρεπε να βασιστεί στη χρήση πλουτωνίου που θα εξαγόταν από χρησιμοποιημένες ράβδους καυσίμων, οι οποίες θα λαμβάνονταν από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας.

Πλουτώνιο και αντιδραστήρες
Η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει εννέα λειτουργικούς αντιδραστήρες και διαθέτει σημαντική πυρηνική εμπειρογνωμοσύνη, παρότι εγκατέλειψε το 1996 το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. Σύμφωνα με την έκθεση, «το βάρος του πλουτωνίου των αντιδραστήρων που διαθέτει η Ουκρανία εκτιμάται σε επτά τόνους… ποσότητα επαρκής για εκατοντάδες κεφαλές με τακτική απόδοση αρκετών κιλοτόνων». Μια τέτοια βόμβα, καταλήγουν οι συντάκτες, θα είχε περίπου το ένα δέκατο της ισχύος της βόμβας Fat Man.

H επίμαχη έκθεση δεν έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση του Κιέβου, θέτει όμως τη νομική βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να πατήσει η Ουκρανία ώστε να αποχωρήσει από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), η επικύρωση της οποίας εξαρτήθηκε από τις εγγυήσεις ασφαλείας που δόθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Ρωσία με το μνημόνιο της Βουδαπέστης το 1994. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Ουκρανία θα παρέδιδε το πυρηνικό της οπλοστάσιο, 1.734 στρατηγικές κεφαλές, με αντάλλαγμα την υπόσχεση προστασίας.

«Η παραβίαση του μνημονίου από την πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσική Ομοσπονδία», σημειώνει η έκθεση, «παρέχει τυπικούς λόγους για την αποχώρηση από την ΝΡΤ και ηθικούς λόγους για την επανεξέταση της μη πυρηνικής επιλογής».

«Πρέπει να καταλάβετε ότι αντιμετωπίζουμε μια υπαρξιακή πρόκληση. Αν οι Ρώσοι καταλάβουν την Ουκρανία, εκατομμύρια Ουκρανοί θα σκοτωθούν υπό κατοχή» δήλωσε στους «Times» ο Βάλεντιν Μπάντρακ, διευθυντής του κέντρου που συνέταξε το έγγραφο. «Εκατομμύρια από εμάς που θα προτιμούσαμε τον θάνατο παρά τα γκουλάγκ».

Ο Χάμις ντε Μπρετόν-Γκόρντον, πρώην διοικητής του Κοινού Χημικού, Βιολογικού, Ραδιολογικού και Πυρηνικού Συντάγματος της Βρετανίας, είπε στο Times Radio ότι η Ουκρανία «σίγουρα» διαθέτει την τεχνογνωσία και τα πρακτικά μέσα για την παραγωγή πυρηνικού όπλου. «Ο Τραμπ θα το λάβει αυτό υπόψη, διότι το τελευταίο που θέλουμε είναι περισσότερη διάδοση των πυρηνικών και οποιουδήποτε είδους πυρηνικό χτύπημα στην Ευρώπη, είτε από τους Ουκρανούς είτε από τους Ρώσους» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τον Ζελένσκι «μετρ της στρατηγικής».

«Με εξέπληξε ο σεβασμός που δείχνουν οι ΗΠΑ για την πυρηνική απειλή της Ρωσίας. Ισως να μας κόστισε τον πόλεμο» δήλωσε από την πλευρά του ο συντάκτης της έκθεσης, Ολέξιι Γιζάκ. «Αντιμετωπίζουν τα πυρηνικά όπλα ως ένα είδος Θεού. Ισως λοιπόν είναι καιρός και για εμάς να προσευχηθούμε σε αυτόν τον Θεό».

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook