Ουκρανία: «Με νίκη της Ρωσίας πάμε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο» – Δραματική προειδοποίηση Ουκρανών αξιωματούχων
Δραματικό μήνυμα στις ΗΠΑ απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, καθώς όπως δήλωσε μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μιλώντας στο BBC, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας κάλεσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να περάσει ένα νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια προς τη χώρα του, το οποίο έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό, κάτι που έχει δραματικές συνέπειες στο πεδίο των μαχών.
«Θα υπάρξουν πολλές συγκρούσεις, πολλά τέτοια είδη πολέμων και στο τέλος της ημέρας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Μάλιστα εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι οι Αμερικανοί βουλευτές θα περάσουν το επίμαχο πακέτο βοήθειας, το οποίο προβλέπει 61 δισ. δολάρια για το Κίεβο και το οποίο πρόκειται να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο.
Το πακέτο βοήθειας εκτός από τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία περιλαμβάνει χρηματοδότηση για το Ισραήλ καθώς και για τον Ινδο-Ειρηνικό.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε νέα αμερικανική βοήθεια για την Ουκρανία δεν θα κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης, καθώς η κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου φαίνεται «δυσμενής» για το Κίεβο.
«Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα χθες, όχι αύριο, όχι σήμερα», δήλωσε ο Σμίχαλ μιλώντας στο BBC στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη. «Αν δεν προστατεύσουμε… η Ουκρανία θα πέσει», προσέθεσε.
«We will be very grateful if it’s approved on Saturday.»
As the House looks set to vote on a Ukraine bill this weekend, 🇺🇦 PM @Denys_Shmyhal told us Ukraine will be watching closely to see how the vote goes pic.twitter.com/cZv1SgUPyu
— Sumi Somaskanda (@SumiSomaskanda) April 18, 2024
«Το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας θα καταστραφεί»
«Έτσι το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας θα καταστραφεί… και όλος ο κόσμος θα πρέπει να βρει… ένα νέο σύστημα ασφάλειας. Ή, θα υπάρξουν πολλές συγκρούσεις, πολλά τέτοια είδη πολέμων και στο τέλος της ημέρας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», προειδοποίησε.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με μια τέτοια ανησυχητική προειδοποίηση για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ήττας της. Πριν από έναν χρόνο, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αν η Ρωσία κερδίσει τη σύγκρουση, θα μπορούσε να εισβάλει στην Πολωνία, πυροδοτώντας τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από την πλευρά τους πάντως οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν γελοιοποιήσει και περιγελάσει τέτοιους ισχυρισμούς ως δυτική κινδυνολογία. Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε τις προτάσεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε μια μέρα να επιτεθεί στην Ανατολική Ευρώπη ως «πλήρη ανοησία».
Η Ρωσία δεν έχει επιτεθεί ποτέ σε χώρα του ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει και η Πολωνία. Μάλιστα το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας σημαίνει ότι η επίθεση σε ένα μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αποτελεί επίθεση σε όλα και προβλέπει ενέργειες από τη συμμαχία.
Ακόμα ο Σμίχαλ ρωτήθηκε σχετικά με τον πρόσφατο ισχυρισμό του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ ΜακΚολ ότι μέλη του κόμματός του «μολύνθηκαν» από τη ρωσική προπαγάνδα.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα επηρεάζει πολλούς ανθρώπους εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και στην Ουκρανία», απάντησε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.
Επιπτώσεις στο πεδίο
Η αντίθεση της δεξιάς πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έχει μπλοκάρει την πιθανή βοήθεια προς την Ουκρανία εδώ και μήνες, καθώς εκφράζουν αντιρρήσεις για την αποστολή δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια στο εξωτερικό, χωρίς πρώτα να περάσουν κονδύλια για την ασφάλεια των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη ότι θα υπογράψει το πακέτο σε νόμο αμέσως μόλις ψηφιστεί από το Κογκρέσο «για να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο: Στεκόμαστε στο πλευρό των φίλων μας».
Η καθυστέρηση της Ουκρανίας να λάβει τη βοήθεια από τις ΗΠΑ, έχει σημαντικές επιπτώσεις στο πεδίο της μάχης, καθώς εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από τις προμήθειες όπλων από τις ΗΠΑ και τη Δύση για να συνεχίσει να πολεμά τη Ρωσία, η οποία έχει αριθμητική υπεροχή και άφθονα πυρομαχικά πυροβολικού.
Η Ουκρανία έχει βρεθεί με λιγότερους άνδρες και λιγότερα όπλα και αναγκάζεται να υποχωρήσει λόγω της έλλειψης πυρομαχικών και της πτώσης του ηθικού. Τον Φεβρουάριο, υποχώρησε από την Αβντιίβκα, μια πόλη κοντά στο κατεχόμενο Ντονέτσκ, την οποία κατείχε από την έναρξη της σύγκρουσης το 2014.
Ο Ολεξάντρ Ταρνάβσκι, στρατηγός που επέβλεπε την υποχώρηση, επικαλέστηκε πλεονέκτημα 10 προς 1 στα πυρομαχικά πυροβολικού που είχε η Ρωσία και δήλωσε ότι η υποχώρηση μετά από μήνες μαχών ήταν «η μόνη σωστή λύση».
«Η Ουκρανία μπορεί να αισθανθεί ότι δεν μπορεί να νικήσει»
Η απώλεια της Αβντιίβκα ήταν η βαρύτερη για την Ουκρανία από τότε που τα στρατεύματά της αποχώρησαν από το Μπαχμούτ τον Μάιο του 2023. Και οι δύο ήττες ήρθαν μετά από μήνες ψυχοφθόρου πολέμου, κατά τους οποίους οι ρωσικές δυνάμεις ισοπέδωσαν κτίρια με μαζικό πυροβολικό και έπληξαν τη γραμμή του μετώπου.
Ο στρατηγός σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε πρόσφατα ότι φοβόταν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ήττα φέτος, εκτός εάν της δίνονταν τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει τις γραμμές της. «Βλέπουμε τη Ρωσία να χτυπάει τη γραμμή του μετώπου, χρησιμοποιώντας ένα πλεονέκτημα πέντε προς ένα σε πυροβολικό, πυρομαχικά και πλεόνασμα ανθρωπίνου δυναμικού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η Ουκρανία μπορεί να αισθανθεί ότι δεν μπορεί να νικήσει. Και όταν φτάσει σε αυτό το σημείο, γιατί οι άνθρωποι θα θέλουν να πολεμήσουν και να πεθάνουν;», διερωτήθηκε.
Και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί βαριές απώλειες στις μάχες, αλλά οι αυξανόμενες απώλειες έχουν αφήσει την Ουκρανία, σε αντίθεση με τη Ρωσία, με έλλειψη στρατιωτών.