Ορυκτά καύσιμα: Νέα τεχνολογία εξόρυξης απειλεί να αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή

Δημοσιεύτηκε στις 15/08/2024 13:24

Ορυκτά καύσιμα: Νέα τεχνολογία εξόρυξης απειλεί να αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, πολλοί πίστευαν ότι τα αξιοποιήσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου σύντομα θα εξαντλούνταν.

Μέχρι που ήρθε η τεχνολογία υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking), η οποία επέτρεψε την εξόρυξη υδρογονανθράκων που βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα σε πετρώματα, μια τεχνική χάρη στην οποία οι ΗΠΑ έγιναν ξαφνικά ο μεγαλύτερος παραγωγός ορυκτών καυσίμων του κόσμου.

Η ιστορία δείχνει τώρα να επαναλαμβάνεται με την τελειοποίηση τεχνικών γεώτρησης που μπορούν να αξιοποιήσουν κοιτάσματα «υπερυψηλής πίεσης» που μέχρι σήμερα παρέμεναν απρόσιτα.

Μια καλή είδηση για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, μια δυσοίωνη εξέλιξη για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Την Δευτέρα, η αμερικανική Chevron ανακοίνωσε ότι άντλησε τις πρώτες ποσότητες πετρελαίου από το υπεράκτιο πεδίο του Anchor, όπου η πίεση φτάνει τα 20.000 psi, ή 1,4 τόνους ανά τετραγωνικό εκατοστό, περίπου 30% υψηλότερη από ό,τι σε οποιαδήποτε προηγούμενη γεώτρηση.

Η εταιρεία, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή των ΗΠΑ, έχει ήδη ολοκληρώσει στο Anchor δύο ακόμα υπεράκτιες γεωτρήσεις που θα ξεκινήσουν σύντομα την παραγωγή, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπός της.

H υψηλή πίεση του κοιτάσματος θεωρείται ότι προκάλεσε την περιβαλλοντική καταστροφή του Deepwater Horizon το 2010 (ΑΠΕ)

Η νέα τεχνολογία, με την ονομασία 20k, θα μπορούσε να προσφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, νούμερο που σήμερα αντιστοιχεί σε περίπου 50 ημέρες παραγωγής, δήλωσε ο Αντίτια Ράβι, αναλυτής της Rystad Energy.

Τέτοια πεδία υψηλής πίεσης υπάρχουν μεταξύ άλλων έξω από τις ακτές της Βραζιλίας, της Αγκόλας και της Νιγηρίας, είπε.

Πρώτα όμως η τεχνολογία θα δοκιμαστεί στον κόλπο του Μεξικού, όπου η BP ελπίζει να αντλήσει 10 δισ. βαρέλια από γνωστό κοίτασμα που ανακαλύφθηκε το 2006 αλλά έμεινε στην άκρη λόγω των τεχνικών εμποδίων.

Η BP ήταν ιδιοκτήτρια της υπεράκτιας πλατφόρμας Deepwater Horizon που κατέρρευσε το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού λόγω διαρροής αερίου υψηλής πίεσης και προκάλεσε τη μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στην αμερικανική εταιρεία.

Η BP ανέπτυξε την τεχνολογία υψηλής πίεσης σε συνεργασία με την Transocean, την εταιρεία που διαχειριζόταν την πλατφόρμα Deepwater Horizon.

Πλέον οι δύο εταιρείες ελπίζουν ότι τα νέα γεωτρύπανα και ο εξοπλισμός που έχουν αναπτύξει θα αντέχει πιέσεις 30% μεγαλύτερες από αυτές που προκάλεσαν την περιβαλλοντική καταστροφή.

In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook