Οι Τούρκοι συνεχίζουν την προπαγάνδα, όμως… το Oruc Reis παραμένει δεμένο στην Αττάλεια

Δημοσιεύτηκε στις 05/09/2019 19:17

Οι Τούρκοι συνεχίζουν την προπαγάνδα, όμως… το Oruc Reis παραμένει δεμένο στην Αττάλεια
Στην Αττάλεια παραμένει το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Oruc Reis, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, παρόλο που τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αναχώρησε το βράδυ της Τετάρτης και κατευθύνεται προς τη Μερσίνα

Στην Αττάλεια παραμένει το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Oruc Reis, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, παρόλο που τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αναχώρησε το βράδυ της Τετάρτης και κατευθύνεται προς τη Μερσίνα.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν την άθλια προπαγάνδα με σκοπό την… εσωτερική κατανάλωση, ωστόσο όταν έρχεται η στιγμή, δείχνουν να κάνουν πίσω, αφού ούτε πτήση του Ακάρ πάνω από την ελληνικό εναέριο χώρο υπήρξε, ούτε «θερμό επεισόδιο» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό πλοίο έφτασε στην Αττάλεια στις 29 Αυγούστου και αναμένεται να αναχωρήσει για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μόλις λάβει εντολή. 

Η Τουρκία έχει επιταχύνει τις έρευνες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι συνεχίζεται όπως σχεδιάστηκε ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου ενώ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα του πυρηνικού σταθμού Σινώπης έχει τερματιστεί. Σε συνέντευξή του στο Μπλούνμπεργκ, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε επιταχύνει τις έρευνες φυσικού αερίου», αναφέροντας ότι το ερευνητικό πλοίο Barbaros εργαζόταν στην περιοχή για 5-6 χρόνια και ότι η Τουρκία ενίσχυσε το νηολόγιό της με δύο γεωτρύπανα, ενώ έστειλαν στην περιοχή και το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

«Από την αρχή λέμε ένα πράγμα, δεν θα κλείσουμε τα μάτια στην παραβίαση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τ/κ κοινότητας στο νησί, δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία τετελεσμένων», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ανέφερε, δε, ότι «δεν είμαστε μόνο εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, για τις έρευνες στο νότο είναι και η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’».

Πρόσθεσε επίσης, ότι «θέλω να επαναλάβω άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε στην υφαλοκρηπίδα μας τις έρευνές μας για πηγές υδρογονανθράκων οι οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Για την Ελλάδα, ο Τούρκος Υπουργός είπε «επιθυμούμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας μας».

Ο Φατίχ Ντονμέζ διευκρίνισε πως τον περασμένο Ιούλιο η τ/κ πλευρά υπέβαλε μια πρόταση στην ε/κ πλευρά για κοινή εξόρυξη και διαμοιρασμό φυσικού αερίου στη βάση ενός δίκαιου διαμοιρασμού, αλλά »δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν απάντησε θετικά»».

«Εμείς αυτή την πρόταση τη στηρίζουμε. Ακόμη και αν η ΕΕ και οι χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν δίνουν θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση με συγκεκριμένο τρόπο, δηλώνουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η πρόταση. Είναι ωφέλιμο αυτή η πρόταση να ληφθεί σοβαρά από την ‘ε/κ διοίκηση’», είπε.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν μπορεί να επανέλθει ξανά στο τραπέζι η πρόταση, ο Τούρκος Υπουργός είπε «ασφαλώς μπορεί να επανέλθει». Υποστήριξε πως αν το 2005 είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν σήμερα μεγάλο μέρος αυτών των προβλημάτων δεν θα υπήρχε.

«Αλλά η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ από παλιά συνεχίζει τη ρητορική και τις ενέργειες απορριπτισμού και αποκλεισμού. Έχουμε δηλώσει πως αν έρθουν στο τραπέζι ως εγγυήτριες δυνάμεις, η Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση και η Βρετανία, μπορούμε να προσφέρουμε θετική στήριξη στη διαδικασία. Μακάρι αυτή τη πρόταση να την λάβουν σοβαρά», ανέφερε.

Εκβιασμοί Ερντογάν

Όλα αυτά τη στιγμή που ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε έναν ακόμα ωμό εκβιασμό, τονίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ πως αν θα έχουν στήριξη και βοήθεια στο θέμα των προσφύγων θα ανοίξουν τις «πύλες».

«Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες. Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; H θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας» είπε ο τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει.

«Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και για να πάρουμε τη στήριξη ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό» είπε..

Εν μέσω… οργίου προπαγάνδας από τα τουρκικά ΜΜΕ

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχονται λίγες ώρες μετά το προκλητικό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας της Τουρκίας «Γενί Σαφάκ» με τίτλο «Πρόσεξε, μην πλησιάσεις».

Συγκεκριμένα,  αναφέρει ότι η Ελλάδα κήρυξε Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο ως αντίδραση στην Τουρκία, αλλά τελικά «η Αθήνα δεν τόλμησε να περάσει το όριο που χάραξε η Άγκυρα», καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλά πολεμικά πλοία της Τουρκίας στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα της Μεσογείου».

Σχολιάζοντας μάλιστα την έκδοση δύο παράλληλων Navtex τόσο από το ελληνικό όσο και από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων τις ίδιες ημέρες και ώρες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο χώρες έφτασαν στο χείλος ενός θερμότατου επεισοδίου.
«Το μπρα ντε φερ στη νότια συνοριακή γραμμή του χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» έφερε τις δύο χώρες στο χείλος ενός θερμού επεισοδίου στις 4 Σεπτεμβρίου, ωστόσο «το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν έβγαλε άχνα» γράφει χαρακτηριστικά η «Γενί Σαφάκ», όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρώτα η Τουρκία κήρυξε Navtex στις 29 Αυγούστου και ακολούθησε κήρυξη Navtex από την Ελλάδα στις 30 Αυγούστου ως απάντηση. Ωστόσο, η Τουρκία ανταπάντησε προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι πρόκειται για περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ότι είναι άκυρη η ελληνική Navtex.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς

Από την πλευρά τους πάντως πηγές του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού επεσήμαναν ότι δεν υπήρξε καμία εμπλοκή ή επεισόδιο στο συγκεκριμένο σημείο.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook