Οι όροι του Πούτιν για να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία – «Όχι» Ζελένσκι με αναφορά στον Χίτλερ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Παρασκευή (14/6) ότι η Μόσχα θα προχωρούσε σε κατάπαυση του πυρός και θα ξεκινούσε ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο εάν η Ουκρανία παραχωρούσε τέσσερις από τις κατεχόμενες περιοχές της και εγκατέλειπε την πρόθεση ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
Ο Ρώσος ηγέτης περιέγραφε τους όρους του για να σταματήσει η στρατιωτική επίθεση πλήρους κλίμακας, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, μιλώντας την παραμονή μιας μεγάλης ειρηνευτικής συνόδου κορυφής στην Ελβετία, η οποία οργανώθηκε από την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της.
Ζελένσκι: Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου. Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε ο Χίτλερ… Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε αυτά τα μηνύματα
«Τα ουκρανικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν πλήρως από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, τις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας», ανέφερε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους Ρώσους διπλωμάτες στη Μόσχα.
Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι προσάρτησε αυτές τις τέσσερις περιοχές το 2022, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πλήρη έλεγχο σε καμία από αυτές.
«Μόλις το Κίεβο πει ότι είναι έτοιμο να το κάνει αυτό και αρχίσει πραγματικά να αποσύρει τα στρατεύματα και αποκηρύξει επίσημα τα σχέδιά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα κάνουμε αμέσως – κυριολεκτικά, εκείνη τη στιγμή – κατάπαυση του πυρός και θα αρχίσουμε συνομιλίες», είπε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο όρος Πούτιν για ουκρανική κυριαρχία σε Χερσώνα και Ζαπορίζια
Μάλιστα, δήλωσε πως «δεν αποκλείει τη διατήρηση της ουκρανικής κυριαρχίας» στις νότιες περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, «υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα έχει μια ισχυρή χερσαία σύνδεση με την Κριμαία».
Στρατιωτικοί αναλυτές λένε εδώ και καιρό ότι ένας από τους βασικούς στόχους της Ρωσίας στην επίθεσή της θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μιας «χερσαίας γέφυρας» μεταξύ της Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας, κατά μήκος της νότιας ακτής της Ουκρανίας.
Αλλά ο Πούτιν και κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι συνήθως προσπαθούν να δικαιολογήσουν την επίθεσή τους, λέγοντας ότι προστάτευαν τους εθνοτικούς Ρώσους και τους ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία από ένα «νεοναζιστικό» καθεστώς στο Κίεβο.
Η Ουκρανία και η Δύση απέρριψαν τους ισχυρισμούς αυτούς ως αβάσιμους και χαρακτήρισαν τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας ως επιθετικότητα αυτοκρατορικού τύπου.
Η Ρωσία προσάρτησε μονομερώς τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα και των δυνάμεων του Κιέβου στα ανατολικά της χώρας.
Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι θα συναινέσει στην ειρήνη μόνο εάν η Ρωσία αποσυρθεί πλήρως από τα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
Ζελένσκι: Κάνει το ίδιο με τον Χίτλερ
Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός που έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένα τελεσίγραφο που δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό κανάλι SkyTG24, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Απουλία, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση ακόμη και αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για κατάπαυση του πυρός.
«Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου, που δεν διαφέρουν από τα μηνύματα του παρελθόντος», τόνισε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ο ίδιος δεν θα σταματήσει» και κάνοντας παραλληλισμό με την επεκτατική πολιτική του Αδόλφου Χίτλερ, πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
«Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε ο Χίτλερ… Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε αυτά τα μηνύματα», είπε ο Ζελέσνκι.
Το Κίεβο απέρριψε τους όρους που έθεσε ο Πούτιν
Νωρίτερα, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είχε απορρίψει την «ειρηνευτική πρόταση» που παρουσίασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη και δεν έχει καμία σχέση με τις όποιες διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας μέσω Zoom, ο Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν «υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί συμβιβασμός» μεταξύ των δηλώσεων του Πούτιν και των όρων που θέτει η Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία. ΙΝ