Οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία το 2024

Δημοσιεύτηκε στις 18/11/2023 09:41

Οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία το 2024

Ενώπιον σημαντικών προκλήσεων αναμένεται να βρεθεί η οικονομία μέσα στο νέο έτος.

Από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μέχρι την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης και την υιοθέτηση περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων, ο κόσμος μοιάζει πολύ διαφορετικός από αυτόν που υπήρχε πριν από ένα ή δύο χρόνια, αναφέρει ο διευθυντής της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού «The Economist» Τομ Στάντατζ.

Ο ίδιος σε ανοικτή επιστολή του για το ειδικό τεύχος του περιοδικού «Ο Κόσμος Μπροστά» παρουσιάζει δέκα διαφορετικούς τομείς που θα επηρεάσουν το 2024.

Συνεχείς εκλογές
Οι εκλογές σε όλο τον κόσμο θα φέρουν στο προσκήνιο την παγκόσμια κατάσταση της δημοκρατίας. Θα υπάρξουν περισσότερες από 70 εκλογές το 2024 σε χώρες που φιλοξενούν περίπου 4,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ομως, ενώ υπάρχουν περισσότερες εκλογές, δεν υπάρχει απαραίτητα περισσότερη δημοκρατία: πολλές εκλογές δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, λέει ο Στάντατζ.

Η παγκόσμια επιλογή της Αμερικής
Οι ψηφοφόροι και τα δικαστήρια θα δώσουν τις ετυμηγορίες τους για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μία στις τρεις πιθανότητες να ανακτήσει την προεδρία. Αλλά οι συνέπειες θα είναι παγκόσμιες, επηρεάζοντας τα πάντα, από την κλιματική πολιτική μέχρι τη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία. Τυχόν νοθεία των εκλογών στη Ρωσία μπορεί να σημαίνει ότι η μοίρα του Βλαντίμιρ Πούτιν εξαρτάται περισσότερο από τους αμερικανούς ψηφοφόρους παρά από τους ρώσους, υποστηρίζει ο ίδιος.

Η πορεία της Ευρώπης
Η Ευρώπη πρέπει να παράσχει στην Ουκρανία τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη που απαιτείται για μια μακροχρόνια μάχη, χαράσσοντας παράλληλα έναν δρόμο προς την τελική ένταξη στην ΕΕ.

Αναταραχή στη Μέση Ανατολή
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τα αντίποινα του Ισραήλ κατά της Γάζας αναστάτωσαν την περιοχή και απώθησαν την ιδέα ότι ο κόσμος θα μπορούσε να συνεχίσει να αγνοεί τα δεινά των Παλαιστινίων, γράφει ο Στάντατζ. Θα γίνει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση ή θα προσφέρει μια νέα ευκαιρία για ειρήνη; διερωτάται. Για την Αμερική, αυτό είναι επίσης ένα τεστ για το αν μπορεί να προσαρμοστεί σε έναν πιο περίπλοκο και απειλητικό κόσμο, αναφέρει.

Πολυπολική διαταραχή
Το σχέδιο της Αμερικής να στραφεί στην Ασία και να επικεντρωθεί περισσότερο στον ανταγωνισμό με την ανερχόμενη Κίνα έχει εκτροχιαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα στη Γάζα. Η Ρωσία, επίσης, χάνει επιρροή. Ο κόσμος προετοιμάζεται για περισσότερη σύγκρουση τώρα που τελείωσε η «μονοπολική στιγμή» της Αμερικής, λέει.

Δεύτερος ψυχρός πόλεμος
Καθώς η ανάπτυξη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί, οι εντάσεις αυξάνονται στην Ταϊβάν και η Αμερική συνεχίζει να περιορίζει την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένες τεχνολογίες, η ρητορική του «νέου ψυχρού πολέμου» έχει σκληρύνει. Και τα δύο στρατόπεδα θα προσελκύσουν τις «μεσαίες δυνάμεις» του παγκόσμιου Νότου, κυρίως για τους πράσινους πόρους τους, πιστεύει.

Νέα ενεργειακή γεωγραφία
Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια δημιουργεί νέες πράσινες υπερδυνάμεις και επανασχεδιάζει τον χάρτη των ενεργειακών πόρων. Το λίθιο, ο χαλκός και το νικέλιο έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία, ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, και οι περιοχές που κυριαρχούν στον εφοδιασμό τους, έχουν λιγότερη σημασία.

Οικονομική αβεβαιότητα
Οι δυτικές οικονομίες τα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο το 2023, αλλά δεν έχουν ξεφύγει ακόμα, και τα επιτόκια που παραμένουν «υψηλά για περισσότερο» θα είναι επώδυνα τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους καταναλωτές, ακόμη και αν αποφευχθεί οι ύφεση. Η Κίνα μπορεί να πέσει σε αποπληθωρισμό, εκτιμά επίσης.

Το AI γίνεται αληθινό
Οι επιχειρήσεις το υιοθετούν, οι ρυθμιστικές Αρχές το ρυθμίζουν και οι τεχνικοί συνεχίζουν να το βελτιώνουν. Η συζήτηση θα ενταθεί σχετικά με την καλύτερη ρυθμιστική προσέγγιση. Απροσδόκητες χρήσεις και καταχρήσεις θα συνεχίσουν να εμφανίζονται. Υπάρχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας και την πιθανότητα ανάμειξης στις εκλογές, σημειώνει.

Ενώνοντας τον κόσμο
Ισως οι ιδεολογικές διαφορές να παραμεριστούν καθώς ο κόσμος απολαμβάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, τους αστροναύτες (ίσως) να κάνουν κύκλους γύρω από τη Σελήνη και το Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ Ανδρών.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook