Οι κίνδυνοι των εκπομπών από ορυκτά καύσιμα

Δημοσιεύτηκε στις 20/03/2024 21:45

Οι κίνδυνοι των εκπομπών από ορυκτά καύσιμα

Οι εκπομπές από την καύση πετρελαίου και φυσικού αερίου που παράγονται από τις κορυφαίες εταιρείες ορυκτών καυσίμων στον κόσμο θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκατομμύρια θανάτους από υπερβολική θερμότητα πριν από το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.

Η μελέτη από την Global Witness διαπίστωσε ότι οι συνδυασμένες εκπομπές από ορυκτά καύσιμα που παράγονται από τη Shell, την BP, την TotalEnergies, την ExxonMobil και τη Chevron έως το 2050 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 11,5 εκατομμύρια υπερβολικούς θανάτους από τη θερμότητα έως το 2100.

Τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν την πρώτη προσπάθεια ποσοτικοποίησης των θανάτων λόγω θερμότητας που προκύπτουν από την προγραμματισμένη παραγωγή πετρελαίου από το μεγάλο πετρέλαιο και προσθέτουν βάρος στις εκκλήσεις για δραστική μείωση της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Sarah Biermann Becker, ανώτερη ερευνήτρια στο Global Witness, είπε: «Κάθε 0,1 C υπερθέρμανσης θα είναι θανατηφόρος. Αν δεν αλλάξουν γρήγορα πορεία τα υπερμεγέθη, ο αριθμός των νεκρών θα είναι συγκρίσιμος με μερικούς από τους πιο βάναυσους πολέμους της ιστορίας. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε σε αυτούς. Οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν, να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης και να επιταχύνουν επειγόντως τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα».

226 θάνατοι λόγω θερμότητας παγκοσμίως για κάθε εκατομμύριο τόνους άνθρακα που απελευθερώνεται

Η έκθεση χρησιμοποίησε το μοντέλο κόστους θνησιμότητας του άνθρακα που επινοήθηκε από ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και χρησιμοποιήθηκε από την Oxfam – μεταξύ άλλων. Υπολογίζει ότι σε ένα σενάριο υψηλών εκπομπών – το οποίο προβλέπεται να συμβεί στο κλίμα εάν δεν ληφθούν περαιτέρω συντονισμένα μέτρα για τη γρήγορη μείωση της θέρμανσης – θα υπάρχουν 226 θάνατοι λόγω θερμότητας παγκοσμίως για κάθε εκατομμύριο τόνους άνθρακα που απελευθερώνεται.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησε δεδομένα από κορυφαίους αναλυτές Rystad Energy για να υπολογίσει τις προβλεπόμενες εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα που παράγονται από τις εταιρείες πετρελαίου. Υπολογίστηκε ότι μαζί θα προσθέσουν 51 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μέχρι το 2050. Με βάση το σενάριο υψηλών εκπομπών που θα οδηγούσαν σε 11,5 εκατομμύρια θανάτους υπερβολικής θερμότητας μέχρι το τέλος του αιώνα.

Υπάρχει επιστροφή;

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι εάν ο κόσμος διαχειριζόταν ένα σενάριο χαμηλότερων εκπομπών, φθάνοντας το καθαρό μηδέν παγκοσμίως έως το 2050, οι θάνατοι που σχετίζονται με την παραγωγή των εταιρειών θα έφταναν σε περίπου 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι έντονοι και θανατηφόροι καύσωνες έχουν πλήξει σχεδόν κάθε ήπειρο τα τελευταία χρόνια, πυροδοτώντας πυρκαγιές και προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες υπερβολικούς θανάτους. Στην Ευρώπη, η καύσωνα σκότωσε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους το 2022 και οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αυξήθηκαν κατά 95% στις ΗΠΑ μεταξύ 2010 και 2022.

Η ζέστη συχνά πλήττει περισσότερο τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα μέλη κάθε κοινωνίας, με τους άστεγους, αυτούς που εργάζονται έξω και τους ηλικιωμένους να κινδυνεύουν περισσότερο.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη

Ο Shouro Dasgupta, περιβαλλοντολόγος στο Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή, είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων.

«Βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις του θερμικού στρες στους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στους ανθρώπους σε υπαίθριες ή βαριές βιομηχανίες όπως η γεωργία και οι κατασκευές.

«Αυτό πιθανότατα θα γίνει πολύ χειρότερο καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται. Χρειαζόμαστε πολιτικές προστασίας της εργασίας που να είναι προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες και όχι μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους. Αυτό δεν είναι απλώς ένα ηθικό ερώτημα – είναι επίσης προς το οικονομικό συμφέρον των εργοδοτών να παρέχουν επαρκή προστασία στους εργαζομένους τους».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι θάνατοι λόγω θερμότητας θα είναι μόνο ένα αποτέλεσμα της αποτυχίας της ταχείας μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα παράλληλα με άλλες καταστροφές όπως οι ελλείψεις τροφίμων, οι πλημμύρες και οι πολιτικές και οικονομικές αναταραχές.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου συνεχίζουν να επενδύουν δισεκατομμύρια σε νέα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η BP και η Shell δήλωσαν ότι σημείωσαν πρόοδο στη μείωση των εκπομπών από τις δραστηριότητές τους. Η Shell αμφισβήτησε κάποια από τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στην ανάλυση.

Ένας εκπρόσωπος της Shell πρόσθεσε: «Ο ρυθμός της μετάβασης εξαρτάται από τη δράση σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνητικής πολιτικής, της αλλαγής της ζήτησης των πελατών και των επενδύσεων σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στόχος μας είναι να παίξουμε τον ρόλο μας σε μια ισορροπημένη ενεργειακή μετάβαση, όπου ο κόσμος επιτυγχάνει καθαρές μηδενικές εκπομπές χωρίς συμβιβασμούς στην παροχή ασφαλούς και οικονομικά προσιτής ενέργειας, η οποία έχει βελτιώσει τόσες πολλές ζωές και την οποία οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να χρειάζονται σήμερα και για πολλά χρόνια ακόμα». ΙΝ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook