Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της ευρωκάλπης

Δημοσιεύτηκε στις 12/06/2024 09:21

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της ευρωκάλπης

«Το εποικοδομητικό, φιλευρωπαϊκό κέντρο κράτησε», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, καθώς όλοι προσπαθούν να κατανοήσουν τα αποτελέσματα. Πράγματι, παρά την αύξηση των ψήφων για τα ακροδεξιά κόμματα, οι δύο κύριες κεντρώες ομάδες αύξησαν το συνολικό τους μερίδιο.

Βέβαια, η Ακροδεξιά είναι η μεγάλη κερδισμένη. Η Τζόρτζια Μελόνι, η Μαρίν Λεπέν και η Εναλλακτική για τη Γερμανία που αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα ενισχύθηκαν ιδιαίτερα και συλλογικά τα ακροδεξιά κόμματα κέρδισαν το ένα τέταρτο των εδρών της Ευρωβουλής.

Τα ακροδεξιά κόμματα βρέθηκαν στην κορυφή στην Αυστρία και την Ουγγαρία, ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση στην Ολλανδία και ενίσχυσαν τα ποσοστά τους στις περισσότερες χώρες. Η Ακροδεξιά σημείωσε επίσης σημαντικά κέρδη στην Ισπανία μετά την εμφάνιση – σοκ ενός νέου κόμματος, με επικεφαλής κάποιον που ήταν γνωστός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και στην Κύπρο το ακροδεξιό κόμμα ΕΛΑΜ κέρδισε την πρώτη του έδρα στο κοινοβούλιο.

Μεγάλη κερδισμένη και η Φον ντερ Λάιεν

Κερδισμένη θεωρείται και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η υποψηφιότητα της οποίας για δεύτερη πενταετή θητεία είναι σε καλό δρόμο – αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση βεβαιότητα. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), του οποίου ήταν επίσημα η πρώτη υποψήφια, κέρδισε την έκτη του νίκη και αύξησε τον αριθμό των εδρών του. Αξιωματούχοι του κόμματος δήλωσαν αμέσως ότι ήταν η μόνη νόμιμη υποψήφια για να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το 2029. Αλλά υπάρχει νευρικότητα για το μέγεθος του παραδοσιακού συνασπισμού της. Το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, και το Renew θα έχουν περίπου 403 έδρες. Αυτό της δίνει περιθώριο περίπου 10% για να κερδίσει τις 361 ψήφους που απαιτούνται. Ιστορικά, το ελάχιστο ποσοστό αποστασίας στη μυστική ψηφοφορία είναι 10%, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερους φίλους.

Ενα άλλο βασικό χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών ήταν η αποχή που αυξήθηκε σε αρκετές χώρες. Τα ποσοστά της είναι αρκετά μεγάλα στα Βαλκάνια – π.χ. στην Κροατία η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 21,34%. Στην Κεντρική Ευρώπη τα πράγματα ήταν καλύτερα και η αποχή αισθητά μικρότερη – στο Βέλγιο η συμμετοχή άγγιξε το 89,25% -, αντίθετα με τον ευρωπαϊκό Βορρά όπου η αποχή έγραψε υψηλά ποσοστά. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες εκφράζουν προβληματισμό και αναρωτιούνται τι πρέπει να γίνει ώστε να αυξηθεί η προσέλευση στις κάλπες.

Ας δούμε όμως και τους άλλους κερδισμένους και χαμένους.

Κερδισμένοι

Τζόρτζια Μελόνι. Η ιταλίδα πρωθυπουργός ήταν η μοναδική ηγέτις χώρας της ΕΕ που έβαλε το όνομά της στα ευρωψηφοδέλτια, θέλοντας να τονίσει πόσο σημαντική ήταν για εκείνη αυτή η μάχη. Το ακροδεξιό κόμμα της, οι Αδελφοί της Ιταλίας, αύξησε το ποσοστό του, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με τα άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

  • Σοσιαλιστές.

Κι όμως. Μπορεί να μην εντυπωσίασαν με τα εκλογικά τους ποσοστά, διατήρησαν ωστόσο τις ψήφους τους, έρχονται δεύτεροι στην Ισπανία και την Ιταλία, ενώ έκαναν καλή εμφάνιση και στη Γαλλία, όπου ο Ραφαέλ Γκλικσμάν φαίνεται να έχει αναστήσει την Κεντροαριστερά. Κέρδισαν στη Σουηδία και μπορεί να τα πήγαν καλά στην Ιβηρική Χερσόνησο. Η πιο ηχηρή ήττα τους ήταν στη Γερμανία, όπου το κόμμα του καγκελάριου Σολτς ήρθε τρίτο, κάνοντας μία από τις χειρότερες εμφανίσεις στην ιστορία του.

  • Ρομπέρτα Μέτσολα

Η μαλτέζα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κέρδισε για το κόμμα της μία επιπλέον έδρα, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερους από 87.000 σταυρούς. Τα ΜΜΕ στη Μάλτα ανέφεραν ότι κέρδισε περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε υποψήφιο ευρωβουλευτή από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ.

Χαμένοι

  • Εμανουέλ Μακρόν

Ο γάλλος πρόεδρος δέχτηκε πλήγμα αφού το κόμμα του ήρθε δεύτερο, μακριά από το πρώτο κόμμα που ήταν ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν. Το ποσοστό του κόμματος του Μακρόν ήταν λίγο μεγαλύτερο από εκείνο των Σοσιαλιστών, που κάποτε πίστευε ότι θα θέσει στο περιθώριο.

  • Ολαφ Σολτς

Οι Σοσιαλδημοκράτες του γερμανού καγκελάριου συνετρίβησαν από τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία. Με μόλις 14% των ψήφων, το SPD σημείωσε το χειρότερο αποτέλεσμα σε εθνικές εκλογές εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ο Σολτς αντιμετωπίζει αιτήματα από την Κεντροδεξιά να μιμηθεί το παράδειγμα του Μακρόν και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

  • Βίκτορ Ορμπαν

Ο ούγγρος εθνικιστής ηγέτης τα πήγε χειρότερα από το αναμενόμενο. Η ανάδειξη του Πέτερ Μαγκιάρ ως αμφισβητία έβαλε το κυβερνών κόμμα Fidesz στον δρόμο για το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ σε εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: ποσοστό 43,8%, σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις.

  • Πράσινοι

Επειτα από μια ισχυρή απόδοση το 2019, οι Πράσινοι είδαν τη δύναμή τους να πέφτει σημαντικά στη Γερμανία, μετά βίας την κράτησαν στη Γαλλία και δεν πήραν τίποτα στην Πορτογαλία. Συνολικά, έχασαν περίπου 20 έδρες σε μια ζοφερή νύχτα για τους λάτρεις του Green Deal. Ο ολλανδός ευρωβουλευτής Μπας Αϊκχάουτ δήλωσε ότι οι Πράσινοι θα επιδιώξουν να παίξουν έναν «εποικοδομητικό» ρόλο στις εξελίξεις, εννοώντας την εκλογή της Φον ντερ Λάιεν.

  • Ματέο Σαλβίνι

Το κόμμα Λέγκα του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης έλαβε μόλις το 8,6% των ψήφων σε σύγκριση με το 34% στις προηγούμενες εκλογές.

  • Αλεξάντερ ντε Κρο

Οι φλαμανδοί Φιλελεύθεροι του βέλγου πρωθυπουργού έπεσαν σε μονοψήφια ποσοστά στις εκλογές της Κυριακής, καθώς η χώρα μετατοπίστηκε προς τα δεξιά. Δεν ήταν η κατολίσθηση που περίμεναν κάποιοι, αλλά το αποτέλεσμα έκανε τον Ντε Κρο να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία – παραμένει υπηρεσιακός μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Premium Έκδοση Τα Νέα

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook