Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε στις 22/11/2024 08:45

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ρωσία εκτόξευσε την Πέμπτη έναν βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν κατά την επίθεσή της στην Ουκρανία, μια κλιμάκωση που, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα, όπως αναφέρει ανάλυση του Reuters.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ο σχεδιασμός του ρωσικού πυραύλου βασίστηκε στο σχεδιασμό του ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) RS-26 Rubezh μεγαλύτερου βεληνεκούς. Ο νέος πύραυλος ήταν πειραματικός και η Ρωσία πιθανότατα διέθετε μόνο μια χούφτα από αυτούς, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε αρχικά ότι ο πύραυλος ήταν ICBM, προκαλώντας ανησυχίες για μια σημαντική κλιμάκωση στον πόλεμο που διαρκεί 2-1/2 χρόνια.

Ενώ η εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου ενδιάμεσου βεληνεκούς (IRBM) στέλνει ένα λιγότερο απειλητικό μήνυμα, το περιστατικό θα μπορούσε να σημάνει συναγερμό και η Μόσχα ενημέρωσε την Ουάσινγκτον λίγο πριν από την εκτόξευση, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο πύραυλος μπορεί να τροποποιηθεί στο μέλλον
Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε με συμβατική κεφαλή, αλλά πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να την τροποποιήσει αν ήθελε. «Θα μπορούσε να μετασκευαστεί ώστε να μεταφέρει σίγουρα διαφορετικούς τύπους συμβατικών ή πυρηνικών κεφαλών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, αναγνώρισε ότι η Μόσχα έπληξε μια ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση με έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο και είπε ότι ονομάζεται «Ορέσνικ» (το φουντούκι).

Ο Τζέφρι Λιούις, ειδικός σε θέματα μη διάδοσης στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι ο Πούτιν είχε αφήσει νωρίτερα να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός συστήματος IRBM μετά τη συμφωνία της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου για την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία από το 2026.

«Ο RS-26 ήταν πάντα (ένας) πρωταρχικός υποψήφιος», δήλωσε ο Λιούις. Η Σινγκ δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή του πυραύλου θεωρείται «πειραματική» από το Πεντάγωνο. «Είναι η πρώτη φορά που τον βλέπουμε να χρησιμοποιείται στο πεδίο της μάχης. Γι’ αυτό λοιπόν το θεωρούμε πειραματικό», είπε.

Ο πύραυλος αναμένεται να επηρεάσει τις επιλογές των «εχθρικών» χωρών για την αντιπυραυλική τους άμυνα
Ο Τίμοθι Ράιτ, στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε ότι η ανάπτυξη νέων πυραύλων από τη Ρωσία μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις των χωρών του ΝΑΤΟ σχετικά με το ποια συστήματα αεράμυνας θα αγοράσουν, καθώς και ποιες επιθετικές δυνατότητες θα επιδιώξουν.

Μια νέα αμερικανική βάση βαλλιστικής αντιπυραυλικής άμυνας στη βόρεια Πολωνία έχει ήδη προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από τη Μόσχα. Η αμερικανική βάση στο Redzikowo αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς.

Παρόλα αυτά, ο Πούτιν δήλωσε ότι η εκτόξευση του νέου IRBM την Πέμπτη δεν ήταν απάντηση στη βάση στην Πολωνία, αλλά αντίθετα στα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς εντός του ρωσικού εδάφους με δυτικά όπλα.

Μετά από έγκριση της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η Ουκρανία χτύπησε τη Ρωσία με αμερικανικής κατασκευής ATACMS στις 19 Νοεμβρίου και με βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow και αμερικανικής κατασκευής HIMARS στις 21 Νοεμβρίου, δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία στόχευσε εταιρεία αεροδιαστημικής
Η Μόσχα δήλωσε ότι στοχοθέτησε μια εταιρεία πυραύλων και αμυντικών συστημάτων στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, όπου εδρεύει η εταιρεία πυραύλων και διαστημικών πυραύλων Pivdenmash, γνωστή ως Yuzhmash από τους Ρώσους.

Η Ρωσία, πρόσθεσε, αναπτύσσει πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς ως απάντηση στη σχεδιαζόμενη παραγωγή και στη συνέχεια ανάπτυξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στην Ευρώπη και την Ασία.

«Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ έκαναν λάθος καταστρέφοντας μονομερώς τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς το 2019 με μια απίθανη πρόφαση», δήλωσε ο Πούτιν, αναφερόμενος στη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν επισήμως από τη Συνθήκη του 1987 (INF) με τη Ρωσία το 2019, αφού είπαν ότι η Μόσχα παραβιάζει τη συμφωνία, κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.

IN


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook