Οι «χρυσές» δουλειές της μαφίας με τον κοροναϊό – Πώς εκμεταλλεύεται την πανδημία
Τους τρόπους με τους οποίους τα συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία εκμεταλλεύονται την υγειονομική κρίση του κοροναϊού αναλύει σε δημοσίευμά του το Politico.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της -150 ετών- ιστορίας της στη νότια Ιταλία, η μαφία εκμεταλλευόταν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως σεισμοί και επιδημίες χολέρας ως ευκαιρίες για να παρέχει εργάτες γης, να «καθορίζει οικοδομικά συμβόλαια ή να καταχράται χρήματα που προορίζονταν για την υγιεινή της πόλης.
Κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση, η μαφία «ξέπλενε» τα κέρδη της από το εμπόριο ναρκωτικών επενδύοντας και αποκτώντας τον έλεγχο προβληματικών επιχειρήσεων, ειδικά στο Βορρά.
Αυτή τη στιγμή, η πανδημία του κορονοϊού που σαρώνει την Ευρώπη παρέχει στη μαφία -όχι μόνο στην Ιταλία- ακόμη μια ευκαιρία μια ευκαιρία. Μπορεί τα «lockdowns» και οι αστυνομικοί έλεγχοι να έχουν «παγώσει» τις κλασικές πηγές εσόδων (συμπεριλαμβανομένης της πορνείας, του εμπορίου ναρκωτικών, των εκβιασμών), ωστόσο οι εγκληματικές οργανώσεις ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν το «μετά».
«Ο ιός έχει δείξει πως δεν σέβεται τα σύνορα, και η μαφία έχει δείξει πως ούτε αυτή (τα σέβεται)» λέει στο Politico ο στρατηγός Τζουζέπε Γκοβερνάλε, επικεφαλής του Διευθυντηρίου Ερευνών Κατά της Μαφίας (DIA). «Είναι σαν το νερό, μετακινείται όπου υπάρχει κενό».
Πώς θα δράσουν
Με την Ευρώπη να επηρεάζεται από την εξάπλωση του κοροναϊού και τις οικονομικές επιπτώσεις από τα lockdowns να γίνονται αισθητές, αξιωματούχοι προειδοποιούν πως οι εγκληματικές δραστηριότητες αναμένεται να εκτοξευτούν μέσα στους επόμενους μήνες.
«Δεν υπάρχει χώρα της ΕΕ που να μην έχει αυτό το πρόβλημα» λέει η Σαμπρίνα Πιγκνεντόλι, βουλευτής του M5S. Όπως σημειώνει, κίνδυνο μπορούν να αποτελέσουν και η ρωσική και η αλβανική Μαφία. «Δεν είναι μόνο ιταλικό θέμα».
Τα ιταλικά συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος θα επιδιώξουν να παρέχουν ρευστότητα σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με αντάλλαγμα μερίδιά τους, λέει ο Μαουρίτσιο ντε Λούτσια, εισαγγελέας στη Μεσίνα. «Η mαφία προσφέρει δάνειο σε έναν ιδιοκτήτη επιχείρησης που χρειάζεται χρήματα. Ξέρει με ποιους έχει να κάνει, μα νομίζει ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Κάνει λάθος» προσθέτει ο Ντε Λούτσια.
Μετά από αυτό, η mαφία συνηθίζει να ζητά από τον ιδιοκτήτη να προσλάβει κάποιον, μια χάρη την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί. Το άτομο αυτό αρχίζει να δίνει εντολές, αλλάζοντας προϊόντα, κανονίζοντας ανακαίνιση, σημειώνει ο Ντε Λούτσια. «Ο ιδιοκτήτης διαμαρτύρεται υποστηρίζοντας πως η εταιρεία είναι δική του. Ωστόσο του λένε ‘όχι πια’».
Όπως αναφέρει το Politico, ο ιδιοκτήτης μετατρέπεται σε «prestanome», «βιτρίνα» για τη μαφία, η οποία εκμεταλλεύεται τη σχέση του με τις τράπεζες, τα λογιστικά του βιβλία. κ.α. Οι ιταλικές αρχές έχουν προειδοποιήσει για επικείμενες επιθετικές ενέργειες τέτοιου είδους σε επιχειρήσεις που ανήκουν στους τομείς των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, των υποδομών υγείας, των ιατρικών προμηθειών, των ξενοδοχείων και της εστίασης.
Οργανώσεις της μαφίας, επίσης, κοιτούν προς την κατεύθυνση οικονομιών με υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, όπως στην ανατολική Ευρώπη. Φορολογικοί παράδεισοι και χώρες της ΕΕ που είναι λιγότερο «προσεκτικές» όσον αφορά στο ξέπλυμα χρήματος θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους, σύμφωνα την Πιγκνεντόλι. Η μαφία έχει ήδη διεισδύσει στη γερμανική οικονομία και έχει ισχυρό «προγεφύρωμα» στην Ισπανία, κυρίως στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό. Επίσης, έχουν υπάρξει διεισδύσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο.
Μέσα στην τελευταία δεκαετία μάλιστα, η ιταλική μαφία απέκτησε εμπειρία στο να καταχράται κεφάλαια της ΕΕ που προορίζονται για έργα οικοδομής, κάτι που αναμένεται να εκμεταλλευτεί καθώς οι κυβερνήσεις παρέχουν «ενέσεις» ρευστότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες για την ανοικοδόμησή τους. «Θα δραστηριοποιηθούν οπουδήποτε υπάρχει η δυνατότητα διαφθοράς αξιωματούχων, που θα πέσουν στην παγίδα, είτε επειδή είναι αφελείς είτε επειδή είναι πρόθυμοι να διαφθαρούν» τονίζει ο Γκοβερνάλε.