ΟΗΕ: Πρωτοφανείς θάνατοι παιδιών σε κλίμακα, καθώς και σε επίπεδο της καταστροφής
Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους έξι μήνες είναι σοκαριστικός, δήλωσε στο TASS ο Φιλίπ Λαζαρίνι, γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή και τα Έργα για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να ληφθούν ακριβή στοιχεία υπό συνθήκες πολέμου. «Πιστεύω όμως ότι ο αριθμός που δημοσιεύεται δίνει μια αρκετά καλή ιδέα για την κλίμακα του αριθμού των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Και αυτό είναι φρικτό», δήλωσε ο Λαζαρίνι.
«Είναι πρωτοφανές όταν σκέφτεστε ότι μέσα σε έξι μήνες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι. Γνωρίζουμε ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν 13.000 παιδιά. Ξέρουμε ότι μέσα σε έξι μήνες σκοτώθηκαν περισσότερα παιδιά στη Γάζα απ’ ό,τι σε όλες τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA. «Έτσι, είναι πρωτοφανής σε κλίμακα, καθώς και στο επίπεδο της καταστροφής», τόνισε.
«Ο αριθμός που δίνεται – 34.000 νεκροί – δυστυχώς μπορεί να είναι κοντά στην πραγματικότητα. Θα μπορούσε ακόμη και να είναι υψηλότερη ή θα μπορούσε να είναι δυσανάλογη. Και πιστεύω ότι δεν πρόκειται για υπερεκτίμηση»
«Σήμερα, αν κοιτάξω τον αριθμό των υπαλλήλων που σκοτώθηκαν εντός της UNRWA, 180, και τον συγκρίνω με τον συνολικό αριθμό του προσωπικού που έχουμε, 13.000, και στη συνέχεια κοιτάξω τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν εντός του ευρύτερου πληθυσμού της Γάζας, στη συνέχεια τον συγκρίνουμε με τον συνολικό πληθυσμό, και θα έχουμε πάνω κάτω τον ίδιο τύπο αναλογίας. Έτσι, νομίζω ότι η αναλογία σε αυτή την περίπτωση είναι σίγουρα κάτι, το οποίο δυστυχώς ακούγεται πιθανό», σημείωσε ο Λαζαρίνι.
Ο αριθμός των νεκρών συνήθως καταγράφεται στα νοσοκομεία – Δεν είμαι σίγουρος πως αφορά όσους βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια
Όταν ρωτήθηκε αν είναι ασφαλές να πούμε ότι ο αριθμός των 34.000 δεν είναι υπερεκτιμημένος, είπε ότι τα στοιχεία «είναι σίγουρα σε αυτή την κλίμακα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί. Και δεν είμαι καν σίγουρος ότι ο αριθμός αυτός καταγράφει όλους εκείνους που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια, διότι τις περισσότερες φορές ο αριθμός των νεκρών αναφέρεται και καταγράφεται μέσω των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.
«Έτσι, θα έλεγα ότι ο αριθμός που δίνεται (34.000 νεκροί) δυστυχώς μπορεί να είναι κοντά στην πραγματικότητα. Θα μπορούσε ακόμη και να είναι υψηλότερη ή θα μπορούσε να είναι δυσανάλογη. Και πιστεύω ότι δεν πρόκειται για υπερεκτίμηση», κατέληξε.
Η αποστολή της UNRWA
Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή ιδρύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1949. Καθώς η κατάσταση στην Παλαιστίνη παραμένει άλυτη, η αποστολή του οργανισμού συνεχίζει να επεκτείνεται. Μέχρι σήμερα, ο οργανισμός παρέχει βοήθεια σε περίπου 5,9 εκατομμύρια ανθρώπους. Περίπου το ένα τρίτο ζει σε 58 επίσημα αναγνωρισμένους καταυλισμούς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας. Οι υπόλοιποι ζουν σε ή κοντά σε πόλεις υποδοχής, συχνά όχι μακριά από τους επίσημους καταυλισμούς.
Επικεφαλής της υπηρεσίας είναι ένας γενικός επίτροπος που διορίζεται από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Στα τέλη Ιανουαρίου, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν την αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA λόγω υποψιών για διασυνδέσεις με το ριζοσπαστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς. Ο Λαζαρίνι διέταξε την απόλυση αρκετών υπαλλήλων οι οποίοι ενδέχεται να εμπλέκονται σε μια επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ το φθινόπωρο.
Η υπηρεσία κατηγόρησε αργότερα το Ισραήλ ότι βασάνισε υπαλλήλους που συνελήφθησαν για να αποσπάσει «ψευδείς ομολογίες» για διασυνδέσεις με την οργάνωση. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 23 Απριλίου από μια ανεξάρτητη ομάδα αξιολόγησης του ΟΗΕ για τις δραστηριότητες της UNRWA ανέφερε ότι οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής παράσχει κανένα στοιχείο για να στηρίξουν τις κατηγορίες τους.