ΟΗΕ: Περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στην Συρία
Περισσότεροι από 200.000 σύροι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στην χώρα τους μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ στις αρχές του Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, πριν από την επίσκεψη του Υπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι στην Συρία και την περιοχή.
Ανάμεσα στις 8 Δεκεμβρίου 2024 και τις 16 Ιανουαρίου 2025, περί τους 195.200 Σύροι είχαν επιστρέψει στην χώρα τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στο Χ ο Φιλίπο Γκράντι.
«Σύντομα θα πάω στην Συρία – και στις γειτονικές χώρες – καθώς η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες αυξάνει την υποστήριξή της προς τους επαναπατρισθέντες και τις κοινότητες υποδοχής», έγραψε.
Χιλιάδες Σύροι διέφυγαν από τον Λίβανο λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών και επέστρεψαν στην Συρία πριν από την φυγή του Μπασάρ αλ-Ασαντ μπροστά στην προέλαση των δυνάμεων της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ.
Από το 2011, εκατομμύρια Σύροι διέφυγαν από την Συρία διωγμένοι από τον εμφύλιο πόλεμο και την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση για να βρουν καταφύγιο στις γειτονικές ή πιο μακρινές χώρες.
Συρία: Το Ισραήλ δεν έχει πλέον δικαιολογία για να παραμείνει στη νεκρή ζώνη
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ο Αλ Τζολάνι λέει ότι η Δαμασκός θα καλωσορίσει την παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας.) Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι επίσης καταδίκασε την κατάληψη της νεκρής ζώνης από το Ισραήλ.
Ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει πλέον καμία «δικαιολογία» για να παραμείνει στη νεκρή ζώνη των δύο χωρών, αφού η Δαμασκός απαλλάχθηκε από την παρουσία του Ιράν, και δήλωσε ότι θα καλωσορίσει τους κυανόκρανους του ΟΗΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης Ισραήλ-Συρίας του 1974.
Το Ισραήλ δικαιολογεί την κατοχή συριακού εδάφους ως «προσωρινή και αναγκαία»
Το Ισραήλ δήλωσε ότι η κατάληψη είναι προσωρινή και αναγκαία για να αποτραπεί η περίπτωση να πέσει η συνοριακή περιοχή σε λάθος χέρια εν μέσω του χάους και της αβεβαιότητας στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Αν και τα σχόλια του Αλ Τζολάνι φάνηκε να δείχνουν έναν σκληρότερο τόνο απέναντι στην ισραηλινή εισβολή, η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ δεν έχει σχολιάσει το ισραηλινό πλήγμα με στόχο μια αυτοκινητοπομπή όπλων στη νότια Συρία την Τετάρτη, το οποίο λέγεται ότι σκότωσε αρκετούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών αξιωματούχων της νέας κυβέρνησης.
«Η προέλαση του Ισραήλ στην περιοχή οφείλεται στην παρουσία ιρανικών πολιτοφυλακών και της Χεζμπολάχ» λέει το Ισραήλ. Ούτε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ούτε η Χεζμπολάχ, διαθέτουν πλέον στρατό στη Συρία.
«Μετά την απελευθέρωση της Δαμασκού, πιστεύω ότι δεν έχουν καθόλου παρουσία. Υπάρχουν προσχήματα που χρησιμοποιεί σήμερα το Ισραήλ για να προελάσει στις συριακές περιοχές, στη νεκρή ζώνη», δήλωσε ο Αλ Τζολάνι, ηγέτης των τζιχαντιστών της HTS που ηγήθηκε των δυνάμεων που ανέτρεψαν την δυναστεία Άσαντ.
Πηγές: ΑΠΕ (ΟΗΕ), SANA.