ΟΗΕ: Αποδυναμώθηκαν τα δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη
Προειδοποίησαν σήμερα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνεδρίασαν στο Στρασβούργο.
Τα δικαιώματα των γυναικών αποδυναμώθηκαν παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, προειδοποιούν σήμερα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνεδρίασαν στο Στρασβούργο.
«Είμαστε μάρτυρες ενός φαινομένου στασιμότητας και υποχώρησης στην ισότητα μεταξύ των φύλων», υπογράμμισε η πρόεδρος της ομάδας των ειδικών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών του Συμβουλίου της Ευρώπης Φεριντέ Ακάρ ανοίγοντας τη διεθνή διάσκεψη για το θέμα αυτό.
«Οι νομικές πράξεις κατά των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και της βίας κατά των γυναικών, κυρίως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, υιοθετήθηκε το 2011) γίνονται αρκετά συχνά οι όμηροι εθνικής πολιτικής συζήτησης», διαπίστωσε.
Η Ακάρ αποδοκίμασε «εσφαλμένες αντιλήψεις που τείνουν να δημιουργήσουν σύγχυση και οδηγούν σε παράλογους φόβους».
Η Γαλλία ανέλαβε για έξι μήνες την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού του οποίου μέλη επίσης είναι η Ρωσία, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
Το Παρίσι έχει θέσει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών μια από τις προτεραιότητές του.
Πρώτη νομικά δεσμευτική πράξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν έχει επικυρωθεί έως σήμερα παρά από 34 χώρες από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Αν η Ιρλανδία έκανε πρόσφατα αυτό το βήμα, το κοινοβούλιο της Σλοβακίας αποφάσισε αντίθετα στα τέλη Μαρτίου να μην την επικυρώσει, με την αιτιολογία ότι το κείμενο έρχεται σε αντίθεση με τον ορισμό του γάμου που θεωρείται στο Σύνταγμα της χώρας ως μια ετεροφυλόφιλη ένωση.
«Δεν είμαι βέβαιη ότι η ανταπόκριση στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα ήταν το ίδιο ενθουσιώδης αν η αυτή υιοθετείτο σήμερα», δήλωσε με αποδοκιμασία η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς, που εξήγησε ότι είχε επιμείνει σε πρόσφατη επίσκεψή της στην Ουγγαρία για τη χρησιμότητα της πράξης αυτής.
Υπογραμμίζοντας ότι η χώρα της άρχισε μεγάλη εκστρατεία για την επικύρωση του κειμένου αυτού, η υφυπουργός Ισότητας της Γαλλίας Μαρλέν Σιαπά κατήγγειλε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ μια «μεγάλη εκστρατεία δυσφήμισης που διεξάγεται κυρίως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης κατά της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης».
Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Βία κατά των Γυναικών Ντούμπραβκα Σιμόνοβιτς κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να τη βοηθήσουν στην «απόρριψη αυτών των αρνητικών τάσεων» για να υπάρξει πρόοδος στα δικαιώματα των γυναικών.
Η Σιμόνοβιτς είναι επικεφαλής μιας πλατφόρμας που άρχισε το 2017 για τον συντονισμό όλων των διεθνών και περιφερειακών μηχανισμών που πολεμούν τη βία κατά των γυναικών.