Ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει μια πολύ διαφορετική Κίνα απ’ ότι το 2017
Ενώ η Κίνα δεν έχει λίγα οικονομικά προβλήματα, ο νέος ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπάλου της, των ΗΠΑ, απειλεί να σαρώσει το κινεζικό εμπόριο, επιβάλλοντάς του δασμούς έως και 60%. Ο σινοαμερικανικός πόλεμος εντάθηκε, ήδη, από τη προηγούμενη προεδρεία του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αυτή τη φορά ο Κίτρινος Δράκος έχει πιο «καυτή ανάσα».
Πολλοί πιο περίπλοκοι παράγοντες από την διαδομένη αντίληψη ότι η Κίνα είναι πολύ ζορισμένη οικονομικά, μπορεί να ενισχύσουν την ικανότητα του Πεκίνου να αντέξει οποιαδήποτε μέτρα που επιφυλάσσει η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ.
Αυτό αναφέρουν οι New York Times, αναλύοντας τους λόγους που μια αντι-κινεζική εμπορική πολιτική μπορεί να πέσει στο κοινό.
Το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι το Πεκίνο διαθέτει τρομερούς πόρους για να τονώσει την εγχώρια οικονομία. Μετά από μακρά άρνηση της χαλάρωσης του δανεισμού λόγω του φόβου αναζωογόνησης των επενδύσεων σε ακίνητα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε φέτος το κόστος δανεισμού για ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο διάσωσης 1,4 τρισ. δολαρίων επιτρέποντας στις τοπικές κυβερνήσεις να αναχρηματοδοτήσουν τα υπάρχοντα χρέη με χαμηλότερα επιτόκια.
Ταυτόχρονα, η κινεζική κυβέρνηση μετέτρεψε τη χώρα σε κυρίαρχο προμηθευτή ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας. Αυτό δίνει στις κινεζικές εταιρείες ένα καλό πάτημα στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές για κρίσιμα προϊόντα, ανεξάρτητα από τους αμερικανικούς δασμούς.
Έτσι, με δεδομένη την Κλιματική Αλλαγή, ο κόσμος μπορεί είτε να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό κινεζικής κατασκευής για να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα είτε να αποφύγει την κινεζική βιομηχανία. Τουλάχιστον προς το παρόν, παλεύει να κάνει και τα δύο.
«Έχει μια σειρά εργαλείων που μπορεί να κινητοποιήσει για να απωθήσει και να βλάψει την οικονομία των ΗΠΑ, εάν πιστεύει ότι ο Τραμπ επιδιώκει ξεκάθαρο οικονομικό πόλεμο»
Οι New York Times υπογραμμίζουν ότι η Κίνα εξαρτάται λιγότερο από την πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές από ό,τι ήταν η τελευταία φορά που ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς. Το κύμα αμερικανικών εισαγωγικών δασμών που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ, που ξεκίνησε το 2018 και συνεχίστηκε υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, κάλυψε τελικά περίπου 400 δις. δολ. σε κινεζικά αγαθά. Τα κινεζικά εργοστάσια με τη σειρά τους στράφηκαν προς τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική για πελάτες. Τα τελευταία έξι χρόνια, το μερίδιο της Κίνας στις αμερικανικές εισαγωγές μειώθηκε στο 13% από 20%.
Καθώς η Ευρώπη πρόσφατα πρόσθεσε τους δικούς της δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα της Κίνας, η Κίνα έχει επιταχύνει την ώθησή της για επέκταση των πωλήσεων σε άλλες περιοχές.
«Το Πεκίνο χρησιμοποιεί τον Παγκόσμιο Νότο για να αντισταθμίσει την απώλεια μεριδίου αγοράς στη Δύση», δήλωσε ο Jie Yu, ανώτερος ερευνητής στο Chatham House στο Λονδίνο. Οι ηγέτες της Κίνας έχουν υιοθετήσει παρόμοια προσέγγιση σε αγαθά όπως τα γεωργικά προϊόντα, μετατοπίζοντας ορισμένες αγορές σόγιας από Αμερικανούς αγρότες σε προμηθευτές στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Αυτή η εμπειρία μπορεί να δώσει στο Πεκίνο τη σιγουριά ότι μπορεί να κρατηθεί σταθερά ενάντια στην κλιμάκωση των δασμών και να ανταποκριθεί με μειώσεις στις αμερικανικές εισαγωγές, ειδικά των αγροτικών προϊόντων. Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να περιορίσει περαιτέρω τις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών της.
«Η Κίνα έχει μεγαλύτερη μόχλευση από την πρώτη φορά», δήλωσε ο Σκοτ Κένεντι, ειδικός στην Κίνα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον. «Έχει μια σειρά εργαλείων που μπορεί να κινητοποιήσει για να απωθήσει και να βλάψει την οικονομία των ΗΠΑ, εάν πιστεύει ότι ο Τραμπ επιδιώκει ξεκάθαρο οικονομικό πόλεμο».
Έτσι, οι New York Times εκτιμούν πως ο Τραμπ ίσως επιλέξει να μετριάσει τις απειλές του για δασμούς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική οικονομία θα κινδυνεύσει από αυτούς. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι εκτεταμένοι φόροι στις εισαγωγές θα αυξήσουν τις τιμές καταναλωτή και θα εμποδίσουν τους εγχώριους κατασκευαστές που βασίζονται σε εισαγόμενα εξαρτήματα.
Εάν ο Τραμπ επιμείνει με τους δασμούς, σίγουρα το κινεζικό εμπόριο θα δεχτεί πλήγμα, αλλά το Πεκίνο, όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, έχει την ικανότητα να αντισταθμίσει τις μειωμένες εξαγωγές, λένε οι ειδικοί. Μπορεί να αναπτύξει τις κρατικές τράπεζες και τους εταιρικούς γίγαντες της προς εθνικούς στόχους όπως η οικονομική ανάπτυξη.
Μέχρι στιγμής, τα σχέδια τόνωσης που προέκυψαν από το Πεκίνο ήταν πιο σταδιακά και μέτρια από ό,τι αναμενόταν. Ωστόσο, έχουν απήχηση ως ένα μήνυμα ότι οι ηγέτες της Κίνας ανησυχούν για τη δημόσια δυσαρέσκεια για το στάσιμο βιοτικό επίπεδο και έχουν αποφασίσει να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη. «Οι έμποροι με τους οποίους μιλάω στην Κίνα, το περιγράφουν σαν να πηγαίνεις από το νεκροκρέβατό σου κατευθείαν σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης», είπε ο Ρόρι Γκριν, οικονομολόγος στην TS Lombard. «Είναι μια τεράστια αλλαγή σε μια σειρά πολιτικών».
Η στροφή προς την τόνωση από το Πεκίνο υπογραμμίζει ένα κεντρικό χαρακτηριστικό του κινεζικού συστήματος στην προσαρμογή σε κραδασμούς. Το παντοδύναμο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, εάν καταλήξει στην ανάγκη ακολουθήσει μια επείγουσα πορεία, έχει τη δύναμη να θεσπίσει γρήγορα πολιτικές απαλλαγμένες από τα εμπόδια που συναντώνται στις δημοκρατικές κοινωνίες. «Όσον αφορά τη γρήγορη κίνηση και την επίλυση μιας κρίσης, το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό», είπε ο Γκριν. «Έχουν πολλούς μοχλούς να τραβήξουν».