Ο Σεργκέι Λαβρόφ και οι τακτικές της Δύσης που… «αλλάζουν»
Σχεδόν δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Μόσχα ελέγχει περίπου το 17,5% του ουκρανικού εδάφους. Το Κίεβο μάχεται με όσες δυνάμεις του έχουν απομείνει αλλά αδυνατεί να καταγράψει σημαντικά εδαφικά κέρδη. Παράλληλα, αναζητά απεγνωσμένα χρηματοδότηση. Με το 2023 να μας αποχαιρετά και τον πόλεμο να συνεχίζεται -άγνωστο για πόσο ακόμα- ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας γίνεται αποδέκτης μηνυμάτων αλλά και αποστολέας με τη διπλωματική σκακιέρα να έχει πάρει φωτιά.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, με τα δεδομένα να μην έχουν διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, δήλωσε την Πέμπτη (28/12) ότι κάποιοι στη Δύση αφήνουν να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα πρέπει να συζητήσει την ειρήνη στην Ουκρανία διότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της απέτυχαν να νικήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Ο πολύπειρος επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA και τον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24 -διαβάζοντας τα μηνύματα που έρχονται- δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Δύση αλλάζει τις τακτικές της και τη στρατηγική της στην Ουκρανία.
Καύσιμη ύλη στη «φωτιά» ρίχνει ο Λαβρόφ
«Η Δύση πραγματικά αλλάζει τις τακτικές της -ίσως ακόμα και να σκέπτεται να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική. Διότι εάν η ‘’στρατηγική ήττα της Ρωσίας’’ είναι στρατηγική, συγχωρέστε μου την ταυτολογία, τότε αυτή η στρατηγική απέτυχε παταγωδώς», δηλώνει ο Λαβρόφ, σίγουρος για το βηματισμό της χώρας του σε ένα ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον.
Έχοντας την πείρα να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα αλλά και να ρίξει καύσιμη ύλη στη «φωτιά» που έχει πάρει η γεωπολιτική σκακιέρα συνεχίζει λέγοντας πως «υπάρχουν κάποιες προσεγγίσεις, κάποιοι ψίθυροι: για ποιο λόγο εσείς (η Ρωσία) δεν συναντάτε κάποιον στην Ευρώπη που θα ήταν έτοιμος να μιλήσει, να μιλήσει για την Ουκρανία χωρίς την ίδια την Ουκρανία», φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τις φήμες για παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που θέλουν ηγέτες των Δυτικών χωρών να μιλάνε για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, που ηγείται της ρωσικής διπλωματίας από το 2004, δηλώνει επίσης ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης είχαν «μυστική» συνάντηση πριν από περίπου 10 ημέρες, στο πλαίσιο των «G7» για να συζητήσουν τη λεγόμενη «ειρηνευτική φόρμουλα» που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ειρηνευτική σύνοδος» τον Φεβρουάριο;
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει μάλιστα ότι συμφώνησαν σε περαιτέρω συνάντηση τον Ιανουάριο και σε «ειρηνευτική σύνοδο» τον Φεβρουάριο με βάση την πρόταση του Ζελένσκι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων του Ζελένσκι προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και την παύση των εχθροπραξιών και την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η ιδέα του Ζελένσκι είναι παράλογη καθώς δεν περιλαμβάνει τη Ρωσία στις συνομιλίες.
Και ενώ το «παιχνίδι» παίζεται και εκτός των πεδίων των μαχών, τον Μάρτιο του 2023, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα, μαθαίνουμε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στο Σι Τζινπίνγκ, ότι η Ρωσία «θα πολεμάει για (τουλάχιστον) πέντε χρόνια» στην Ουκρανία. Αυτό τουλάχιστον έγραψε το ιαπωνικό δίκτυο Nikkei επικαλούμενο δικές του πηγές.
Με τις δηλώσεις του αυτές, σύμφωνα με τις πηγές του ιαπωνικού δικτύου, ο Πούτιν προσπάθησε να διαβεβαιώσει την Κίνα ότι ο παρατεταμένος πόλεμος είναι επωφελής για την Ρωσία και σε τελική ανάλυση η Μόσχα θα βγει από αυτόν νικήτρια. Παράλληλα η επισήμανση αυτή, όπως εκτιμούν οι πηγές του Nikkei, ήταν μια προειδοποίηση προς τον Σι να μην αλλάξει την φιλορωσική του στάση.
Υπάρχει πράγματι σχέδιο για ένα πολυετή πόλεμο;
H ηγεσία της Κίνας, εκτιμά το δίκτυο Nikkei, είναι αμφίβολο αν θεωρεί αξιόπιστη την δήλωση του Πούτιν για την πρόθεση του να συνεχίσει τον πόλεμο για πέντε χρόνια.
Με γνώμονα τις δηλώσεις αυτές, το Nikkei καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «δεν πρέπει να λαμβάνονται τοις μετρητοίς» και τα μηνύματα που στέλνει ο Πούτιν μέσω των διπλωματικών καναλιών ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.
Μήπως πρόκειται για μήνυμα αντιπερισπασμού;
Κατά την άποψη των πηγών του Nikkei, ενδέχεται ο Πούτιν να θέλει απλώς να δημιουργήσει την αυταπάτη ότι οδεύει προς την κατάπαυση του πυρός ή ακόμη και προς την ειρήνη ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο στην Ρωσία, θεωρώντας ότι μια τέτοια ατμόσφαιρα θα τον ευνοήσει στις επικείμενες εκλογές.
Βλαντίμιρ Πούτιν – Τζο Μπάιντεν
Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι είναι έτοιμος να μιλήσει για ειρήνη στην Ουκρανία αλλά με τους όρους της Ρωσίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν ότι περιμένει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024 πριν κάνει οποιαδήποτε σοβαρή κίνηση προς την ειρήνη.
Ο Ρώσος ηγέτης έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μάχη για την επιβίωση της Ρωσίας απέναντι σε μια αλαζονική Δύση, που, όπως λέει, συνωμοτεί για να διαλύσει τη Ρωσία και να υφαρπάξει τους φυσικούς της πόρους.
Στη αντίπερα όχθη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι η Δύση δεν επιδιώκει να καταστρέψει τη Ρωσία αλλά επιθυμεί το Κίεβο να νικήσει τις δυνάμεις της Μόσχας στο ουκρανικό έδαφος. Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης το 2022 ότι η Ρωσία υπέστη «στρατηγική αποτυχία» στην Ουκρανία.