Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Στάρμερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι στο περιθώριο της G20
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Κιρ Στάρμερ επιθυμεί οι διμερείς συνομιλίες στο G20 να οδηγήσουν σε στενότερους δεσμούς με την Κίνα, την οποία θεωρεί ως κλειδί για την ταχύτερη ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Guardian. Με την Ταϊβάν και την περίπτωση Βρετανού φυλακισμένου πολίτη, να αποτελούν τροχοπέδη στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Κιρ Στάρμερ θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας μετά από έξι χρόνια που θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, υποσχόμενος να αλλάξει σελίδα στις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας -Κίνας χτίζοντας «μια ρεαλιστική και σοβαρή σχέση».
Ο Στάρμερ και η καγκελάριος της οικονομίας, Ρέιτσελ Ρίβς, επιδιώκουν την αναθέρμανση των σχέσεων με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για πραγματιστικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί να επιτύχει τις αναπτυξιακές φιλοδοξίες του χωρίς καλύτερους όρους με την Κίνα.
Ωστόσο, η κίνηση για εμβάθυνση των δεσμών είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των βουλευτών, καθώς και με αρκετούς συντηρητικούς βουλευτές υψηλού προφίλ στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Κίνα.
Οι σχέσεις με την Κίνα περνούν και μέσα από τις διώξεις βρετανών πολιτών
Ο Κιρ Στάρμερ θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο τη Δευτέρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο κατά τη σύνοδο κορυφής της G20, μια συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών που είναι πιθανό να σημαδευτεί από διχογνωμίες σχετικά με την κλιματική κρίση και την Ουκρανία.
Έκτοτε, οι σχέσεις έχουν ψυχρανθεί σημαντικά λόγω των απειλών στον κυβερνοχώρο, της καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και των κυρώσεων κατά των Βρετανών βουλευτών. Όλοι οι συντηρητικοί ηγέτες έπαιξαν με το να χαρακτηρίσουν την Κίνα απειλή για τη βρετανική ασφάλεια, γλώσσα πιο αυστηρή από αυτή που είχαν χρησιμοποιήσει οι ΗΠΑ.
Ο Συντηρητικός βουλευτής Τομ Τούγκεντατ και πρώην υπουργός εθνικής ασφάλειας δήλωσε: «Ο Τζίμι Λάι – ένας Βρετανός πολίτης – βρίσκεται σε δίκη επίδειξης στο Χονγκ Κονγκ. Άλλοι απειλούνται εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Συνέχισε πως «Είναι σημαντικό να θέσει ο Στάρμερ την υπόθεση του κ. Λάι και τις απειλές που παρακολουθούμε εναντίον άλλων Βρετανών πολιτών που έχουν μιλήσει και βρίσκονται τώρα εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Στάρμερ πρέπει να υπερασπιστεί ξεκάθαρα τη Βρετανία ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς του Πεκίνου».
Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, θα πάει να αναζητήσει οικονομικές ευκαρίες στην Κίνα τον Ιανουάριο
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, επισκέφθηκε την Κίνα τον περασμένο μήνα, στο πρώτο μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση των Εργατικών θεωρεί την ανανέωση των καλύτερων δεσμών ως προτεραιότητα. Η Ριβς , ο οποίος θεωρείται ότι θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αναζήτηση νέων οικονομικών ευκαιριών με την Κίνα, θα μεταβεί στο Πεκίνο τον Ιανουάριο.
Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντησή του με τον Σι, ο Στάρμερ προσπάθησε να αποτρέψει τις δυσοίωνες προβλέψεις για τη σύνοδο κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχουν αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες που αντιμετωπίζουν εκλογική ήττα. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών του, Σεργκέι Λαβρόφ, θα είναι εκεί.
«Είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου να συμμετέχει στην παγκόσμια σκηνή – είτε αυτό αφορά την οικοδόμηση ισχυρών και γόνιμων εταιρικών σχέσεων με τους στενότερους συμμάχους μας είτε την ειλικρίνεια με εκείνους των οποίων οι αξίες διαφέρουν από τις δικές μας», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς τη σύνοδο κορυφής, ο Στάρμερ υπογράμμισε την ανάγκη για μια ρεαλιστική προσέγγιση, «Είμαστε και οι δύο παγκόσμιοι παίκτες, παγκόσμιες δυνάμεις, και οι δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της G20.Η οικονομία της Κίνας είναι προφανώς η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο», δήλωσε.
Πιστεύω πως είναι σημαντικό να έχουμε μια σοβαρή δέσμευση είπε ο βρετανός πρωθυπουργός
«Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς μας εταίρους και ως εκ τούτου θα έχω σοβαρές, ρεαλιστικές συζητήσεις με τον πρόεδρο όταν τον συναντήσω. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχουμε σοβαρή δέσμευση, κάτι που θα επιδιώξω στα διμερή μου στη G20».
Ο Στέρμερ δεχόμενος κριτική υπερασπίστηκε το ταξίδι του στη Βραζιλία ως μια ευκαιρία να καταλύσει τις σχέσεις με τις ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής, προτείνοντας κοινό έδαφος με τον αριστερό πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, για την πράσινη ενέργεια και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο Λούλα φέρεται να πιέζει για ένα ισχυρό μήνυμα στο ανακοινωθέν σχετικά με τη δίκαιη φορολόγηση των πλουσιότερων, αλλά ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μίλεϊ, στενός σύμμαχος του Τραμπ, ο οποίος ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που επισκέφθηκε τον εκλεγμένο πρόεδρο στην κατοικία του στη Φλόριντα, φέρεται να εγείρει μια σειρά από εμπόδια στο τελικό κείμενο.
Ο ίδιος προέβαλε επίσης σημαντικές αντιρρήσεις σχετικά με τους κλιματικούς στόχους στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Μπακού. Πιθανολογείται η προσέγγιση Στάρμερ-Σι οφείλεται στην εκλογή Τραμπ και την ύπαρξη φιλικών του ηγετών, που ωθούν την Βρετανία να διορθώσει τις σχέσεις που χάλασαν οι κυβερνήσεις των Συντηρητικών με δεκάδες ηγέτες. IN