Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς για ανοσία από τον κοροναϊό
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού – ίσως το 2% ή το 3% – έχει αναπτύξει αντισώματα για τον κοροναϊό.
Το εύρημα αυτό καταρρίπτει τις ελπίδες ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτρέψει πιο γρήγορη έξοδο από το lockdown.
Tη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους τόνισε ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας και ότι θα απαιτηθoύν «διαρκείς προσπάθειες» από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες.
Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τους ανθρώπους οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον ιό και ανέπτυξαν αντισώματα υποδηλώνουν ότι πρόκειται για πολύ μικρό ποσοστό.
Σύμφωνα με τη Μαρία βαν Κερκόβε, Αμερικανίδα λοιμωξιολόγο του ΠΟΥ, αρχικά πίστευαν στον Οργανισμό ότι το συγκεκριμένο ποσοστό των ανθρώπων που θα είχαν αναπτύξει αντισώματα στον νέο κοροναϊό θα ήταν μεγαλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ νωρίς για τους ειδικούς να μιλήσουν με βεβαιότητα.
Έρευνα του Στάνφορντ
Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η οποία κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα ανεπίσημα, αναφέρει ότι 50 έως 85 φορές περισσότεροι άνθρωποι, συγκριτικά με τα επίσημα στοιχεία, προσβλήθηκαν από τον ιό.
Η κομητεία Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια (όπου βρίσκεται το Στάνφορντ) είχε 1.094 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 όταν διεξήχθη η μελέτη, αλλά οι εξετάσεις αντισωμάτων δείχνουν ότι μεταξύ 48.000 και 81.000 ατόμων είχαν μολυνθεί έως τις αρχές Απριλίου, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν εμφάνισαν συμπτώματα.
Παραταύτα, ακόμη και αυτά τα υψηλά ποσοστά σημαίνουν ότι σε ολόκληρο τον πληθυσμό της κομητείας, μόνο το 3% προσβλήθηκε και ανέπτυξε αντισώματα στον ιό. Μια αντίστοιχη μελέτη στην Ολλανδία, στην οποία συμμετείχαν 7.000 πολίτες, επίσης διαπίστωσε ότι μόλις το 3% είχε αναπτύξει αντισώματα.
Βέβαια για να επιβεβαιώσει αυτά τα στοιχεία ο ΠΟΥ πρέπει να εξετάσει τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στην εκάστοτε χώρα για την εξέταση των ασθενών.
Αμφιβολίες και για τα τεστ αντισωμάτων
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Μαρία βαν Κερκόβε εξέφρασε ανησυχίες για τα τεστ αντισωμάτων εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων αναφορικά με την ανοσία στον κοροναϊό.
Η Κερκόβε ανέφερε χαρακτηριστικά «υπάρχουν πολλές χώρες που προτείνουν τη χρήση άμεσων ορολογικών τεστ για να μπορέσουν να εξακριβώσουν αυτό που θεωρούν ότι είναι το μέγεθος της ανοσίας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η χρήση των τεστ αυτών μπορεί να καταγράψει την ανοσία των ατόμων ή ότι είναι προστατευμένοι από το να μολυνθούν ξανά. Αυτά τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να μετρήσουν το μέγεθος της εξάπλωσης, αλλά τα αντισώματα δεν σημαίνουν ανοσία».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ, ο οποίος δήλωσε πως ο Οργανισμός δεν έχει καταλήξει με βεβαιότητα στο ότι η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα εξασφαλίζει ανοσία στην εκ νέου μόλυνση από τον κοροναϊό.
Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ σημείωσε πως έστω και αν τα αντισώματα είναι αποτελεσματικά, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι τα έχουν αναπτύξει πολλοί άνθρωποι για να αρχίσει η λεγόμενη «ανοσία αγέλης».