«Όλοι οι ιστορικοί σήμερα είναι ιστορικοί της παγκόσμιας Ιστορίας», έλεγε ο βρετανός καθηγητής του Κέιμπριτζ Κρίστοφερ Μπέιλι.
Δεν υπάρχει ίσως πιο ταιριαστό παράδειγμα για το εν λόγω αξίωμα από αυτό του 48χρονου Πίτερ Φράνκοπαν, βυζαντινολόγου, διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών της Οξφόρδης – και καθηγητή Παγκόσμιας Ιστορίας στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Ο Πίτερ Ντόιμι ντε Φράνκοπαν Σούμπιτς, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γόνος κροάτη αριστοκρατικής καταγωγής του οποίου η οικογένεια μετανάστευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν η περιουσία της δημεύθηκε από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση το 1951, επιδιώκει πράγματι μια ευρύτερη κατόπτευση των πραγμάτων, μια παγκόσμια Ιστορία που δίνει βαρύτητα στην Ασία εξίσου με την Ευρώπη.
Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» ο Μάρκος Καρασαρίνης συνομιλεί με έναν ιστορικό που συμπεριλήφθηκε το καλοκαίρι του 2019 στη λίστα με τους 50 κορυφαίους στοχαστές από το βρετανικό περιοδικό «Prospect».
Ευφραδής, ευρυμαθής, με ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ, ο Πίτερ Φράνκοπαν μιλάει για τα λεπτά νήματα που συνδέουν το χθες με το σήμερα, την αρχαιότητα με την παγκοσμιοποίηση, τις αυτοκρατορίες του παρελθόντος με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Brexit.
Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»