«Ο Μπάιντεν είναι εκνευρισμένος» – Κρίσιμο τηλεφώνημα με Νετανιάχου εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό τηλεφώνημα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έχει την Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν εν μέσω ενός ιδιαίτερα επιβαρυμένου κλίματος ανάμεσα στους δύο ηγέτες, το οποίο επιδεινώθηκε μετά τον ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο επτά εργαζομένων αμερικανικής οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο Μπάιντεν είναι τσαντισμένος. Το θερμόμετρο ανάμεσα στον ίδιο και στον Μπίμπι είναι στα ύψη», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο Axios αναφερόμενος στο κλίμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες λίγο πριν την επικοινωνία τους.
Η σκληρότερη ρητορική του προέδρου δεν θα συνοδεύεται από μέτρα που αποσκοπούν στην αλλαγή της προσέγγισης του Ισραήλ και η πολιτική των ΗΠΑ φαίνεται όλο και πιο αναποτελεσματική
Το τεταμένο και σχετικά ψυχρό κλίμα στις σχέσεις Μπάιντεν-Νετανιάχου επιβεβαίωσε κι ένας δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNN, το τηλεφώνημα θα αναδείξει και κάτι ακόμα που είναι η αντίφαση στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στον πόλεμο στη Γάζα, μια σύγκρουση που δυνητικά αποτελεί απειλή για την πολιτική καριέρα τόσο του Μπάιντεν όσο και του Νετανιάχου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από τη μία εκφράζει την αυξανόμενη απογοήτευσή του για τον τρόπο διεξαγωγή της στρατιωτικής επίθεσης από το Ισραήλ και τον αντίκτυπό της στους αμάχους, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα, όμως από την άλλη οι βάσεις της σταθερής υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ δεν μετατοπίζονται.
Δύο ηγέτες που βρίσκονται υπό τεράστια πίεση στο εσωτερικό
Την ίδια στιγμή που ο Λευκός Οίκος απαιτεί αλλαγές στις ισραηλινές διαδικασίες για τη θωράκιση των αμάχων, προειδοποιώντας ότι μια σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή, η κυβέρνηση κινείται προς την έγκριση της πώλησης πολεμικών αεροσκαφών F-15 στο Ισραήλ αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν πηγές στο CNN.
Το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Νετανιάχου θα γίνει επίσης εν μέσω νέων φόβων στην Ουάσιγκτον ότι οι ενέργειες του Ισραήλ θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κάτι που ο Μπάιντεν θέλει απεγνωσμένα να αποφύγει.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί επίσης με τους δύο ηγέτες να βρίσκονται υπό τεράστια πίεση στο εσωτερικό, καθώς ο Μπάιντεν χρειάζεται επειγόντως να τελειώσει ο πόλεμος για να απαλύνει την οργή των προοδευτικών που απειλεί τον αποδυναμωμένο πολιτικό συνασπισμό του ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Αλλά κι ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθώς μπορεί να χρειαστεί να αποτρέψει τις εκλογές στη χώρα του, τις οποίες πολλοί Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα χάσει. Έτσι δεν αποκλείεται η κρίση να οδηγήσει και τους δύο εκτός αξιωμάτων.
Ένα τεταμένο τηλεφώνημα σε μια ζωτικής σημασίας κλήση
Η συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ με τον Νετανιάχου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή τόσο για τη Μέση Ανατολή όσο και για την ίδια την προεδρία του Μπάιντεν, καθώς θα πραγματοποιηθεί εν μέσω της οργής των ΗΠΑ για τη δολοφονία των επτά εργαζομένων από το ισραηλινό χτύπημα.
Η τραγωδία ώθησε τον Μπάιντεν να δηλώσει «εξοργισμένος» και, σε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κάνει πολύ λίγα για να προστατεύσει τους αμάχους και τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, και παρά τις αυξανόμενες εγχώριες και διεθνείς πιέσεις προς τον Μπάιντεν να κάνει περισσότερα για να περιορίσει το Ισραήλ, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική του να στηρίζει τον σύμμαχό του.
«Καμία χώρα δεν πρέπει να ζει δίπλα σε μια απειλή που είναι πραγματικά γενοκτονική, όπως η Χαμάς», δήλωσε την Τετάρτη ο σύμβουλος επικοινωνίας του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι.
«Έτσι, ενώ δεν κρύβουμε το γεγονός ότι έχουμε ορισμένα ζητήματα σχετικά με ορισμένους τρόπους με τους οποίους γίνονται τα πράγματα, δεν κρύβουμε επίσης το γεγονός ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να έχει την αμερικανική υποστήριξη για τον αγώνα που δίνει για να εξαλείψει την απειλή της Χαμάς», προσέθεσε.
Η ρητορική δεν συνοδεύεται από μέτρα
Το σχόλιο του Κίρμπι υποδηλώνει ότι η σκληρότερη ρητορική του προέδρου δεν θα συνοδεύεται από μέτρα που αποσκοπούν στην αλλαγή της προσέγγισης του Ισραήλ και η πολιτική των ΗΠΑ φαίνεται όλο και πιο αναποτελεσματική.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μηνύματα μηνών για αυξανόμενη απογοήτευση με τον Νετανιάχου και οι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων έχουν κάποιο αντίκτυπο. Η στρατηγική των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, να πιέζουν για μια νέα προσωρινή κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς έχει αποφέρει ελάχιστα συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Και οι δολοφονίες των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις απειλούν να σταματήσουν μια ζωτικής σημασίας γραμμή ζωής που απαιτείται για την άμβλυνση του λιμού στη Λωρίδα της Γάζας.
Την πολιτική των ΗΠΑ στη Γάζα συνόψισε ο Χοσέ Αντρές, ιδρυτής της World Central Kitchen, σε συνέντευξή του στο Reuters: «Είναι πολύ περίπλοκο να το καταλάβει κανείς…. Η Αμερική πρόκειται να στείλει το ναυτικό και τον στρατό της για να κάνει ανθρωπιστικό έργο, αλλά την ίδια στιγμή τα όπλα που παρέχονται από την Αμερική … σκοτώνουν αμάχους».
Ο Μπάιντεν δεν έχει επιρροή στον Νετανιάχου
Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων υποδηλώνουν ότι είτε ο Μπάιντεν δεν έχει επιρροή στον Νετανιάχου είτε ότι δεν είναι πρόθυμος να τη χρησιμοποιήσει.
Ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν καλέσει τον πρόεδρο να επιβάλει όρια στον τρόπο με τον οποίο τα αμερικανικής κατασκευής όπλα χρησιμοποιούνται από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF). Αλλά ο Μπάιντεν, ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του εβραϊκού κράτους από κάθε πρόσφατο πρόεδρο των ΗΠΑ, έχει αρνηθεί να το πράξει. Όμως η απροθυμία του Νετανιάχου να ακούσει τον Μπάιντεν και τα πρόσφατα βήματά του να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με τους Ρεπουμπλικάνους στο Καπιτώλιο αρχίζουν να θέτουν υπό αμφισβήτηση το κύρος του προέδρου ως ανώτερου εταίρου σε μία από τις στενότερες συμμαχίες της Αμερικής.
Για το Ισραήλ, η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι τώρα πιο κρίσιμη από ποτέ. Ο θάνατος των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, ορισμένοι από τους οποίους ήταν πολίτες της Βρετανίας, της Αυστραλίας και του Καναδά, απομάκρυνε περαιτέρω το Ισραήλ από συχνά φιλικά κράτη, όπως η Βρετανία.
Η αυξανόμενη απομόνωση του Ισραήλ μπορεί να εξηγήσει τις δηλώσεις του Νετανιάχου και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων που παραδέχθηκαν ότι η επίθεση ήταν λάθος. Αυτό ήταν μια απόκλιση από τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ έχει χειριστεί τους θανάτους πολλών Παλαιστίνιων αμάχων.
Στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν πληρώνει βαρύ πολιτικό τίμημα για την ανοχή του προς τον Νετανιάχου. Στο Ουισκόνσιν την Τρίτη, σχεδόν 48.000 ψηφοφόροι στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για την προεδρία κατέγραψαν ψήφο διαμαρτυρίας κατά των χειρισμών του στον πόλεμο, μετά από μια παρόμοια εκδήλωση διαφωνίας στις προκριματικές εκλογές του Μίσιγκαν.
Ο Μπάιντεν κέρδισε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μόνο με περίπου 20.000 ψήφους στο Ουισκόνσιν το 2020 και η πολιτεία θα μπορούσε να αποφασίσει ποιος θα κερδίσει τον Νοέμβριο.
Στο «χείλος» του γκρεμού ο Νετανιάχου
Ο Μπάιντεν δεν είναι ο μόνος που βρίσκεται σε πολιτικό κίνδυνο. Ο ακροδεξιός συνασπισμός του Νετανιάχου κλυδωνίζεται. Την Τετάρτη, ο Μπένι Γκαντζ, αντίπαλος του Νετανιάχου και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ζήτησε νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο. Ακολούθησαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του Ισραηλινού ηγέτη από την έναρξη του πολέμου. Οι διαμαρτυρίες τροφοδοτούνται από συγγενείς περισσότερων από 100 Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι ή αγνοούνται στη Γάζα και τον κατηγορούν ότι κάνει πολύ λίγα για να επιστρέψουν ασφαλείς.
Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει επίσης μια διαμάχη σχετικά με τις εξαιρέσεις από τη στρατιωτική θητεία για τους μαθητές ορθόδοξων θρησκευτικών σχολείων, η οποία απειλεί να διασπάσει τον συνασπισμό του.
Πριν από τους θανάτους των εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας, η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετώπιζε μια ακόμη κρίση, μετά από μια επίθεση στη Δαμασκό, από την οποία το Ιράν λέει ότι σκοτώθηκαν δύο ανώτεροι διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.
Η κατάσταση παραμένει βαθιά δυσάρεστη για τον Μπάιντεν, για τον οποίο κάθε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή φέρνει μια υπενθύμιση ότι τα γεγονότα που δεν μπορεί να ελέγξει αποτελούν σοβαρό και αυξανόμενο κίνδυνο για τις ελπίδες του για μια δεύτερη θητεία.
Αλλά και ο Νετανιάχου που μάχεται για την πολιτική του ύπαρξη δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση να βοηθήσει.
Ανησυχία στις ΗΠΑ για το Ιράν
Επιδιώκοντας να περιορίσουν τις συνέπειες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν άμεσα στο Ιράν ότι δεν εμπλέκονται και δεν είχαν εκ των προτέρων γνώση του χτυπήματος. Μέχρι στιγμής, οι μακροχρόνιοι φόβοι ότι οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα μπορούσαν να ξεσπάσουν, δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Και οι συγκρούσεις χαμηλότερου επιπέδου μεταξύ των IDF και οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ με έδρα το Λίβανο, έχουν παραμείνει κάτω από ένα όριο που θα προκαλούσε πιο ανησυχητικές εχθροπραξίες που θα μπορούσαν να παρασύρουν τις ΗΠΑ περισσότερο στον πόλεμο.
Ο κίνδυνος τώρα, ωστόσο, είναι ότι το Ιράν θα αισθανόταν υποχρεωμένο να απαντήσει πιο δυναμικά λόγω της προβολής και του συμβολισμού της επίθεσης στη Δαμασκό. Υπό αυτή την έννοια, το Ισραήλ φαίνεται να δοκιμάζει άμεσα τις κόκκινες γραμμές του ίδιου του Ιράν.
Το χτύπημα στη Δαμασκό άσκησε επίσης μεγαλύτερη εσωτερική πολιτική πίεση στον Μπάιντεν από το εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ υπάρχει ανησυχία στην Ουάσινγκτον ότι το Ιράν θα μπορούσε να απαντήσει χρησιμοποιώντας τις ομάδες αντιπροσώπων του εναντίον των Αμερικανών.